Preporuke o odnosima

Kako napraviti pravu odluku u bilo kojoj situaciji?

Kako napraviti pravu odluku u bilo kojoj situaciji?

Neke odluke su relativno lako napraviti, kao što je odlučivanje o tome šta jesti, ili šta gledati na TV-u, jer su posljedice donošenja pogrešne odluke su toliko beznačajni, ali s vremena na vrijeme, svi smo suočeni sa odlukama koje mogu biti život mijenja, a oni su ti koji zaista moramo obratiti pažnju na. Te vrste odluka ne dolazi zajedno svaki dan, ali kada to rade, to je najbolje da se pripremi za njih, pa evo deset velike savjete o tome kako napraviti pravu odluku u svakoj situaciji da bi mogao biti suočena sa.

1. Smiri

Kakav god da je izbor koji se suočavaju, važno je da ostanu mirni i da se na pravi način razmišljanja. Najbolji donosioci odluka su ljudi koji vode hladne glave i misle o svemu. Ono što ne želite da uradite je da se napravi refleksni, instant odluka, o nečemu što je veoma važno.

 2. Uzmite činjenice ravno

Još jedan dobar savjet o tome kako da donesete pravu odluku je da saznate koliko god više moguće o izborima imate ispred sebe, prije nego što čak i početi da pokuša da donese odluku. Razmislite o tome šta rezultate za svaki od vaših izbora moguće da je i ono što je vjerojatnost svakog od tih ishoda dešava. Napravite popis svih činjenica koje možete naći i da će vam pomoći da vagati svoj izbor kasnije.

load...

3. Pokušajte biti objektivni

Većina nas, kada su suočeni sa odlukom, već imaju omiljena opcija na umu i da će značajno uticati na to kako idete o opravdanosti izbora koji na kraju napraviti. Ako vam je ponuđen novi posao, na primjer, onda ste možda već naginje u korist prihvati taj posao, jer bi to značilo bi mogao živjeti uz more. Pokušajte napraviti korak unazad i pogledajte opcije logičnije i, u ovom slučaju, pogledajte troškova života ako ste bili da se presele u grad uz more, pogled na budućnost posla, i misle o putuju biste morali učiniti da vide prijateljima i obitelji.

4. Ne žurite, ali odrediti rok

Sljedeći savjet o tome kako da donesete pravu odluku da se ne žurite. Važna odluka ne treba žuriti, ali to se moraju napraviti. Najbolja stvar za učiniti kada se suoči sa teškom odlukom se postavlja sebe rok u kojem mora biti tu odluku. Vi ne želite da donese odluku ugriz, ne uzimajući u obzir sve opcije, ali niti želite da odugovlači. Postavite sebi razumnom vremenskom roku i da će prestati da vam pada u bilo zamku.

5. Get mišljenja drugih ljudi

Jedan od velikih savjeta o tome kako napraviti pravu odluku je da traži prijatelje i porodicu i druge ljude koji vjerujete šta bi radili, suočeni sa istim izbore koje imate. Dok ne treba bazirati svoju odluku isključivo na savjet od nekog drugog, trećeg lica, objektivno mišljenje može pomoći da vidite stvari iz drugog ugla. To bi moglo također naglašavaju stvari koje nisu uzeti u obzir.

load...

6. Teže i sve prednosti i mane

Još jedan dobar savjet o tome kako da donesete pravu odluku je da se napravi popis svih prednosti i nedostatke svakog od izbora koji imate pred sobom. Pokušajte biti što logično što možete o tome i biti jednako kritičan o svim svoje izbore. Ne žurite preko listu. Make up svoju prvu listu, ostavite ga na dan ili dva, a zatim vratiti i ponovo pogledati. Vi ćete biti iznenađeni na ono što bi pop u glavu kad se ne razmišlja o odluci da morate napraviti.

7. Pazi na odluku umora

Studije su dokazale da, ako napravite previše odluka u jednom danu, vaša odluka sposobnost odluka postaje sve manje i manje efikasni, koji je poznat kao odluka umor. Ako imate veliku ličnu odluku da, to će biti bolje, dakle, ako se te odluke na vikend, kada ste opušteni i niste umorni od davanja previše drugih odluka.

8. Trust svoj instinkt

Jedan od najvažnijih savjeta o tome kako napraviti pravu odluku je verovati instinkt. Možete analizirati odluke zauvijek, ali nemate kristalnu kuglu, tako da nikada neće biti 100% sigurni u ishod. Nakon što ste vagati sve prednosti i mane i pogledala sve očigledne stvari, to će biti vaš instinkt, ili svoju intuiciju, koji će vas na kraju voditi. Kada dobijete taj osećaj u stomaku, vjeruj, jer tvoj um je vjerojatno bio više logičan nego što mislite da jeste. Ako želite znati više o tome šta je intuicija i kako slušati ga, kliknite ovdje.

9. Spavanja na to

Kada mislite da ste se odlučili, daj još jedan dan prije nego što skočite u. Dan i noć će vam dati priliku da pusti svoju odluku umivaonik u i vaše podsvijesti će odraditi završni razmišlja o činjenicama za vas. Ako sljedećeg jutra probudi i vaš um i dalje čine, onda ćete znati koje su dosegle svoju odluku.

10. Napravite svoju odluku, a zatim držati ga

Svojim umom čine, sada možete staviti stvari u pokretu, bilo da se predaju otkaz na poslu, ili pokazuje tvoj dečko na prednja vrata! Nakon što ste napravili odluku, pratite ga mada i ne predomisliš. Ako počnete da drugi pogoditi sebe, a vi oklijevati, možda ćete završiti natrag na početak bez odluku da je napravljen na sve.

Kako napraviti pravu odluku? Koji su najbolji savjeti?

load...