Saveti za lepotu

10 koristi esencijalnog ulja tamjana

10 koristi esencijalnog ulja tamjana

Tamjan Eterično ulje se proizvodi od smole Boswellia sacara ili Boswellia carterii stablo i može se koristiti u aromaterapiji i može se primijeniti na kožu kada je pomiješana s nosača ulja, kao što su ulje jojobe ili ulje slatkog badema. Tamjan se koristi stoljećima i bio je jednom više vrednuju od zlata. Ona je služila kao tamjan u vjerskim obredima i, naravno, to je bio jedan od poklona za bebu Isusa tri mudraca. Danas, tamjan suštinski je lako dostupna, čak i ako je jedan od skupljih od eteričnih ulja, i ima veliki spektar korištenja i zdravstvene prednosti. Evo samo deset od divnih prednosti tamjana eteričnog ulja.

1. Oralna higijena

Tamjan eterično ulje ima moćne antiseptički svojstva koja može biti vrlo koristan u održavanju oralne higijene. Biste mogli napraviti svoj vlastiti pastu za zube miješanjem kap ili dva tamjana eteričnog ulja sa sodom bikarbonom i bilo bi efikasno čisti i izbeljujete zube i ubijaju bakterije koje uzrokuju bolesti desni i zuba.

2. Ublažava stres

Jedna od velikih prednosti tamjana eteričnog ulja je to što može pomoći osloboditi stresa. Tamjana je poznat po svojoj sposobnosti da smiri um, opustiti, i promovirati osjećaj blagostanja i zadovoljstva. Možete koristiti tamjan eterično ulje u difuzor za liječenje anksioznosti, pa čak i da ublaži depresiju. Također možete dodati nekoliko kapi na kupanje za divno opuštanje i de-ističući kupka potopiti.

load...

3. Treat ožiljaka i rana

Kao i većina eteričnih ulja, eterično ulje tamjan treba razrijediti s jednom od nosača ulja prije nego što ga koristiti izravno na kožu, ali onda, može se koristiti kako bi se smanjila pojavu ožiljaka i strija. Ne preporučuje se za apliciranje na oštećenu kožu i svježe rane, ali kada se koristi na zatvorenim rane, to može značajno ubrzati proces ozdravljenja.

4. Smanjuje upalu

Još jedna od predivnih prednosti tamjana eteričnog ulja je da se može pomoći u smanjenju upale. Tamjan također ima anti-upalni svojstva koja mogu biti od pomoći za smanjenje bolova uslova kao što je artritis. Istraživanje je pokazalo da, kada se primjenjuje na kožu, tamjan može značajno smanjiti upalu i bol i da čini veliki prirodni lijek za stvari kao što su bol u mišićima, zglobovima i backaches.

5. Treats prehlade i gripa

Tamjan eterično ulje radi jako dobro kao dekongestiv previše, tako da je sjajno imati oko kada imate prehladu ili sinusa su blokirani. Najbolji način da ga koriste za ublažavanje zagušenja je da se doda pet kapi ulja u zdjelu vrućeg vode. Onda drži glavu iznad posude, ubrusom prebacio preko glave, i udisati pare za pet minuta.

load...

6. Borbe bora i znakova starenja

Među mnoge druge pogodnosti tamjana eterično ulje, je u tome što je neverovatno efikasan opora. Koristi se na kožu, ona će zatvoriti pore, zategnuti kožu, ton, a sprečavaju stvaranje bora. Samo mix eterično ulje sa bez mirisa baznog ulja i masirajte ga. Ako razmišljate o korištenju bilo kojeg eteričnog ulja na kožu, preporučljivo je da se testirati ga na malom prostoru prvi kako bi bili sigurni da nemate reakcija ulju.

7. Povećava moć drugih eteričnih ulja

Kada se koristi u kombinaciji s drugim eteričnim uljima, tamjan eterično ulje povećava efikasnost tih drugih ulja. Dakle, kada je potrebno da se ručica moć vašeg eteričnih ulja, dodati sloj tamjana preko vrha i rečeno je da će voziti i druge naftne dublje u kožu.

8. Poboljšava imunološki sistem

Još jedna od velikih prednosti tamjana eteričnog ulja je da je, prema nekim studijama, tamjan eterično ulje ima imunološki jačanje svojstva. Njegova antibakterijska i antiseptička svojstva će se boriti i ubijaju bakterije i viruse u i u organizmu. Također možete koristiti ulje oko kuće, za dezinfekciju radnih površina i drugim mjestima gdje klice može uzgajati.

9. Fights ćelije raka

Tu je spoj u tamjan, pod nazivom acetil - 11-keto-beta-boswellic kiselina (Akba), koji je dokazano da bude efikasan u borbi protiv određenih vrsta raka, posebno raka jajnika. U jednoj studiji koja je provedena 2017. Godine, utvrđeno je da Akba može biti uspješan u ubijanju kancerogene ćelije koje su postale imune na efekte hemoterapije.

10. Poboljšava probavnog sistema

I na kraju, prednosti tamjana eteričnog ulja uključuju i bolje varenje. U stvari, tamjan eterično ulje pomaže probavnom sistemu u brojne načine. To ubrzava stvaranje probavnih enzima u crijevima, opušta mišiće i poboljšava protok urina kroz sistem previše. To može biti koristan tretman za neredovna stolica, sindrom iritabilnog crijeva, mučnina, i pomoći će tijelo oslobodi toksina.

Da li znate druge koristi od tamjana eteričnog ulja?

load...