Savjeti za putovanja

10 najlepših gradova na svetu

10 najlepših gradova na svetu

Jeste li u potrazi za neke inspiracije za odmor destinacija ove godine? Ako je to city break koji tražite, onda imate mnogo izbora, jer postoje toliko divnih gradova, širom svijeta, za vas da posjetite. Evo naših top deset najljepših gradova na svijetu koji će vam pomoći odabrati svoj idealan grad za odmor ovog ljeta.

1. Rio de Janeiro

Rio je postavljen u jednoj od najljepših lokacija na svijetu. Ako stojite na vrhu Sugarloaf Mountain, panoramski pogled na velikog grada smještena između, zelene tropske krajolik i prekrasne bijele pješčane plaže će doslovno oduzeti dah. Sam grad je jedan od najživljih u svijetu, a Rio svakako treba biti na listi svima najljepših gradova na svijetu za posjetu.

2. Florence

Glavnom gradu Toskana regiji Italija, Firenca je grad ogrezli u bogatom poviješću i poznat po svojim neverovatnim arhitekture. To je ujedno i jedan od najvećih, netaknute gradova na svijetu s horizonta ispunjen prekrasnim kulama i kupolama, postaviti protiv pozadina od Toskana brda. Florence izgleda kao nešto što je izašla iz bajke i tu je puno posla u gradu, kao i sa svojim stotinama prekrasnih muzeja i umjetničke galerije.

load...

3. Venecija

Mnogi bi rekli da je Venecija je zapravo broj jedan najljepši grad na svijetu. Čini se kao da svaka zgrada koju vidite u Veneciji je umjetničko djelo i ljepota mjesto je napravio još veći od njegovih savršenih kanalima. Venecija je zaista jedinstveno romantičan i lijep grad, i dobro zaslužuje mjesto na našoj listi top deset najljepših gradova na svijetu.

4. Istanbul

Istanbul je magični grad, gdje se susreću istok i zapad. Ljepote Istanbula nije ograničen samo na svoje neverovatno arhitekture, to je ujedno i neverovatno kulturno iskustvo da je Istanbul pruža. Kad hodaš ulicom i Istanbul ulice, možete vidjeti povijest odvija pred sobom. Wonderful crkve, džamije i druge neverovatno zgrade čini se da se pojavljuju niotkuda, dok hodate iza svakog ugla.

5. Budimpešta

Budimpešta je dragulj grada koji se sastoji od dva grada, Budim i Pešta, koji se nalaze sa obe strane Dunava. Buda, koji je postavljen na brdu, je ispunjen gotičkom i baroknom spomenika i je i na kojoj ćete naći zadivljujući Royal Palace. S druge strane rijeke je Pešta, sa predivno romantične staze u starom gradu i elegantan neorenesansnim zgrada.

load...

6. Paris

Pariz je definitivno jedan od najljepših gradova na svijetu. Sjediti u kafiću stol u Parizu neko vrijeme i gledati svijet ići i to neće biti dugo prije nego što se zaljubiti u romantiku i sjaj ovog prekrasnog grada. Grad svjetla je jedan od najsofisticiranijih, elegantan i lijepa gradova na svijetu. Home, naravno, na Eiffelov toranj, Louvre i Champs-Elysées, Pariz je grad koji svako treba posjetiti barem jednom u životu.

7. Prag

Uz povijest od preko 1000 godina, Prag je glavni grad Češke Republike i poznat je kao grad tornjeva. Grad je ispunjen lijepo očuvanih zgrada i spomenika za skoro svaki period u istoriji. Prošetati mnogim kamenim ulicama i skrivenih uličicama, otkrijte skrivene ljepote Praga, ili stajati na poznati Karlov most i diviti mnoge tornjeve da izdići iznad Praga. Prag je grad koji će oduševiti i očarati vas, svaki put.

8. New York

New York ne može biti najljepši grad u klasičnom smislu riječi, ali je neverovatno skyline Manhattana i dalje će vam oduzeti dah. Grad New York je zaista poslastica za sva osjetila. Zauzet, manična i bučna, ali ima ljepotu koja je definiran oblik mnogih drugih modernih gradova, širom svijeta.

9. Rim

Sljedeći grad u našoj listi najljepših gradova na svijetu je Rim. To je dom umjetnosti, kulture i povijesti. Sjedi na sedam brežuljaka, Rim ima neke od najviše klasične arhitekture i spomenika u svijetu. Kod nekih 3.500 godina istorije, Rim je ispunjen sa istorijskim dragulja kao što su Koloseum i Panteon, ali ne zanemariti posjetiti neke od, van staze, trgove i uskim krivudavim ulicama koje su skrivene ljepote Rima.

10. Amsterdam

Jedan od najživopisnijih gradova na svijetu, Amsterdam je grad koji je napravljen da luta u. Preko svakog mosta i niz svaki traku, naći ćete nešto novo. Grad je lijepo uređena i zgrada te linije mnogih kanala, bilo da su sada ureda ili kuće, i dalje izgledaju zapanjujuće. Grad je jednostavno šarmantan i gdje god se nađeš, tu će vjerojatno biti kafiću sjesti, opustiti i to sve u.

Koje su vaše omiljene najljepših gradova na svijetu?

load...