Savjeti za putovanja

10 najlepših vodopada na svetu koje definitivno treba posjetiti

10 najlepših vodopada na svetu koje definitivno treba posjetiti

Na neki način, vodopad je jednostavno slučaj fizike, nema više fantastične od kapi kiše na čelu, ili nekoliko pahulje na krovu automobila. Čak i kaskada zastaje dah su samo fizika.

Naravno, mi smo kao namjerno banalno. Mi znamo da je, zahvaljujući nekim trik prirode, slapovi izgledaju Majestical, strahopoštovanje i očaravajući. Mi, kao puke ljudi koji mogu samo svjedoci sile prirode, samo vole da stoje pored njih, slušajući ih kuljati, i gledajući ih sipajte dalje tokove vode u čudesne, beskonačno kaskade.

Neki od Najneverovatnije svjetskih vodopada zaista pravo uživanje. Oni su magični, hipnotički, snažan, i izgledaju drugog sveta. Za sve one koji žive u gradu, ulazeći na neke od najudaljenijih regija naše planete da zuri u vodopad je gotovo nalik na vantelesno iskustvo; to vas vodi u druge svetove, i pomaže vam da zaboravite da živite u cigle i malter grada, gdje su svuda nebodera, i putnicima stalno upadate u vas.

load...

Dakle, ako ste u potrazi za provjeriti neke zapanjujuće vodopada, pogledajte naše Praktični vodič na 10 svjetskih Najneverovatnije slapova koji definitivno treba posjetiti.

1. Victoria Falls, Zimbabve

Victoria Falls vodopad u Zimbabveu je dovoljno da vam oduzeti dah. Strma i vrlo, vrlo visok, Oodles potoka vode pora dalje od ovog ogromnog vodopada da je masivna turistička atrakcija nalazi se na granici Zambija / Zimbabve. Vode ovdje padaju u pravoj liniji u dužini od 354ft. Širina je drobljenje 5,604ft - 1,708m, što znači da možete uočiti ovaj vodopad od milja daleko.

2. Kaieteur Falls, Gvajana

Još jedan od najljepših slapova na svijetu je Kaieteur jesen, to je slavno prizor za bilo vodopad ljubitelj, pravi spektakl. Za sve one koji nikada ranije nije vidio vodopad, iako, Kaieteur Falls može izgledati zastrašujuće, pa čak je i malo zastrašujuće. Voda opada dole 741ft, prije nego udaranje raznih strmim kaskade. Poznati za privlačenje ekstremne turiste koji vole da pomera granice, Kaieteur Falls nije lako doći do zbog svoje udaljene lokacije - to je zarobljen u divljini. Samo nemoj da se gubi.

load...

3. Niagara Falls, Kanada

Nećete imati sumnje već čuli za Niagara Falls, jer je bez sumnje najpoznatiji slap na svijetu. Zasađena na američke i kanadske granice, Niagara Falls se sastoji od dva dijela, koji su odvojeni mali otok. Od dva dijela, Horseshoe Falls (koji je u obliku potkove), koji označava kanadske strane, je najimpresivniji, iako nijedan od dva dijela su posebno visoko, s najviših, Potkovica, površine 173ft.

4. Yosemite Falls, Sjedinjene Američke Države

Sljedeći jedan od najljepših slapova na svijetu je Yosemite pada; to je još jedan poznati američki vodopad, iako nije sasvim poznat kao Niagara. To je zastrašujuće, ipak, zahvaljujući čistom visina - u kapi vode nevjerojatnih 2,425ft u Sierra Nevada, Kalifornija. To nije mala stvar, i gledajući to je zapanjujućih iskustvo dovoljno da se osjećate vrtoglavicu (a možda čak i malo slabi). Voda prsne iz vrlo tankom mlazu na vrhu, prije nego što širi kada dostigne baze.

5. Jog Falls, Indija

Iako Jog Falls nije tako visoko kao Yosemite, svoj pad od oko 830ft je i dalje jedan od najviših u potkontinentu. Jog Falls izgleda silno impresivno tokom kišne sezone, kada im je nekoliko tokova vode eksplozije dalje kontrolisani haos u ritmičkim harmoniji. Tokom sušne sezone, međutim, stvari su vrlo različite, i Jog Falls u suštini presuši. Nije kul.

6. Sutherland Falls, Novi Zeland

Novi Zeland je dom velikom broju vodopada, ali malo su spektakularne kao Sutherland Falls, i to definitivno zaslužuje mjesto u našoj listi najljepših slapova na svijetu. Kao i drugi na ovoj listi, svoje udaljene lokacije može da je teško u trag, ali postoji uz Milford Track, za koji se tvrdi po mnogima biti najbolji šetnja u svijetu. Osim toga, s obzirom da Novi Zeland je dom Gospodara prstenova, zaista se neće dobiti više drugog sveta iskustva nego Sutherland Falls. Čarobno.

7. Big Waterfall, Hrvatska

Oni sigurno znaju kako da imenuju svoje vodopada, uradite Hrvata. U Hrvatskoj, veliki vodopad je poznatiji kao Veliki Slap, već zato što to ime ne bi previše dobro sa govoreći turistima na engleskom, koji znaju da je šamar zapravo nije baš lepo, marketing tim je krstio Big Waterfall. I da, to je veliko. Ali nije samo to veliki, to je također preplavljena sa velikim brojem vodopada koje su okružene ogromnim delove trava, drveće i nebo plave lagune. Po sunčanom danu, veliki vodopad izgleda kao komadić raja.

8. Gocta Falls, Peru

Začudo, prema nekim vodopad stručnjaka Gocta Falls u Peruu je XVI najvišim u svijetu. Prema drugima, to je peti najveći (vjerovatno Peruanci). To ne baš smisla, ali koga briga za osjećaj kad gledate u vodopad? Gocta Falls je uzvišen, a voda kaskade prema dolje na takav strogih linija da ako izbliza, možda samo uvjeriti da ste stvarno u potrazi na ravnoj liniji. To je veličanstven. Zbog svoje udaljene lokacije, Gocta Falls je otkriven samo kod nas zapadnjaci u 2005. Godini.

9. Plitvice Vodopadi, Hrvatska

U redu, da, ovo je drugi put da Hrvatska se pojavio na ovoj listi, ali ako će se provjera neke od Najneverovatnije svjetskih slapova, ne bi vi radije ako jedan ili dvojica bili bliski zajedno? Naravno da bi! U suprotnom, vi ćete biti zavjeru kako da se iz Evrope u Afriku, a zatim u Aziju, i tako dalje i tako dalje. Plitvička Slapovi je jedan od najljepših slapova na zemlji, i naći ćete ga kupala u lagune gdje je jedina boja koje postoje su smaragdi i tirkiznim tonovima. No Browns ili sive za kilometara. Heavenly.

10. Gullfoss Falls, Island

I konačno, zadnja u našoj listi najljepših slapova na svijetu je Gullfoss, što znači Golden na engleskom jeziku, a ovaj islandski vodopad postoji na zlatnim obalama Hvita rijeke. Poznat po svojim prekomjerne količine duginih boja, ovaj region je ogroman turistički trenje i, dok Gullfoss Falls sigurno nije najviše bučni, ili najviši vodopad, to je svakako jedan od najvažnijih opuštajuće. Bliss nikad nije bilo lakše pronaći.

load...