Šminka

10 savjeta o tome kako donijeti pravu odluku

10 savjeta o tome kako donijeti pravu odluku

Da li sam pravu odluku? Odluke, odluke, odluke... Ali kako da se pravi? Suočimo se s tim, koji je ne donese odluku, a zatim ga žaljenje? No, s nekoliko jednostavnih pokazivače na koji ste postavili u pravom smjeru, donošenje odluka može postati lakše mnogo. Evo naših top deset savjeta koji će vam pomoći da uzeti pravu odluku, sljedeći put kada ste suočeni sa teškom jednom:

1. Gut osjećaj je sjajan, ali pobrinite se da prvo treba sve činjenice

Naša prva reakcija nije uvijek najbolja. Izbjeći reći da retrospektivno je velika stvar, razmotrite sve opcije pred vama pažljivo i uzeti u obzir previše, sve moguće ishode. Što više činjenica da imate ispred sebe, lakše će biti odluka koje morate uzeti.

2. Uvijek dobiti drugo mišljenje

Još jedan savjet o tome kako da donesete pravu odluku je da se drugi ili treći mišljenje. Vlastite odluke će uvijek biti pod uticajem Vašim razmišljanjima i svoju osjećaje. Imajte na umu da drugi ljudi mogu imati drugačiji pogled na odluku da morate napraviti i mogu biti bolje moći vidjeti širu sliku.

load...

3. Razumijevanje problema, prije nego što pokušati pronaći odgovor

Pobrinite se da ste stvarno shvatiti u čemu je problem, prije nego što pokušate pronaći odgovor. Često je uzrok problema bila je pravi problem, a ne odmah očito, brzo popraviti.

4. Ne žurite...

Izreka 'čin na brzinu, pokaj se u svoje slobodno', dobro je vrijedno razmatranja. Nemoj biti prisiljeni da prebrzo donosi odluke, prije nego što su imali priliku da pravilno izvagati sve prednosti i mane šta si da uradim.

5.... Ali postaviti sebi rok, odugovlačenje će riješiti ništa

Nakon što je rekao da bi trebalo uzeti svoje vrijeme, još uvijek je potrebno da donese odluku na kraju, a neki bi rekli da je jedina loša odluka se ne donošenje odluke uopšte. Postavite vremenski okvir u kojem će se donesete odluku, jer će odugovlačenje riješiti ništa.

load...

6. Napravite popis prednosti i mane

Uzmite komad papira i nacrtati liniju kroz sredinu. Sada, zapišite prednosti vaše odluke na jednoj strani, a protiv s druge strane, sa stupnjem važnosti od deset jedni pored. To je stari način gledanja na odluku, ali, ako označite prednosti i mane iskreno, to će vam pomoći da se dođe do rješenja.

7. Budite sigurni da ste na pravom mentalni sklop da donese odluku

Ako imate važna odluka da, onda je važno kako bi bili sigurni da ste fokusirani na problem, prije nego što ga napravite. Pobrinite se da ste u mirnom stanju uma i da ne postoje smetnje oko vas. Na taj način, vi ćete biti u mogućnosti da se fokusiraju sve svoju pažnju na odluku pri ruci.

8. Ne uzimajte važne odluke kada ste umorni

Ako pokušate i donijeti odluku kada ste umorni, onda ste vrlo vjerojatno da se pogrešno. Čekati dok ste pravilno odmarali ili ćete biti u iskušenju u uzimanje najbrži i najlakši odluka, a ne najbolji.

9. Pokušajte i kreativno razmišljaju o problemu

Kada smo suočeni sa, ono što se čini da bude, jednostavno, jedan ili drugi izbor, ne zaboravite da traže treću, alternativna opcija. Budite kreativni i uzeti u obzir ako postoje druge opcije koje niste još ni pomislio. Odgovor možda leži u neočekivano.

10. Spavanja na problem

Istraživanje je pokazalo da, spavanje na problem zapravo može vam pomoći pronaći rješenje za to. Kada spavaš, vaš mozak ima više šanse za obradu informacija i uspomene i može dobro doći do najboljeg rješenja.

Kako napraviti pravu odluku? Koji su najbolji savjeti?

load...