Vrste stilova

10 zanimljivih modnih činjenica

10 zanimljivih modnih činjenica

Svi znaju da je Coco Chanel je izmislila malu crnu haljinu, ali da li ste znali da je Mark Twain koji je izmislio kopča na poleđini grudnjak? Istina je! Čovjek koji je donio vam Huckleberry Finn je bio isti tip koji je izmislio i patentirao zatvaračem hook-and-eye za "prsluka, dimije, ili drugih odjevnih predmeta zahtijeva trake". Ako ta mala činjenica iznenadila, pročitajte na, jer imamo još deset fascinantne činjenice o modi koje verovatno niste znali.

1. Napoleon Bonaparte je veliki doprinos u modi

Jeste li se ikada zapitali zašto imate dugmad na rukavima vaše jakne koji se ne pojavljuju da imaju bilo kakve praktične svrhe? Napoleon Bonaparte bio je iznenađujuće trendseter za to odgovoran način. On je naredio da se svi njegovi vojnici nose dugmad na rukavima, jer je bio umoran od gledanja njih brisanjem njihove operativne nos na jaknama.

2. Tutankamon je eyeliner topole

Eyeliner nije bio vrlo popularan na svim do oko 1920-ih godina. To je samo postala popularna nakon što je otkriveno faraona Tutankamona grob 1922. Godine, što je izazvalo obnovljeni interes u starom Egiptu, i ljudi vidio slike mladi kralj nosi eyeliner.

load...

3. Kišobrani nisu izmislili da zadrži kišu

To bitne stavke za bilo koji kišni dan, kišobran, nije izmislio da zadrži kiše na sve. Najstariji pisani referenca na kišobran datira iz 21 AD i to se odnosi na uređaj dizajniran da zaštiti lice od sunca. U stvari, sama riječ kišobran potiče od latinske riječi "umbra", što znači sjena, ili u hladu.

4. Muškarci u visokim petama prije žene učinio

Visoke pete nije izmislio da dame izgledaju seksi; Izmislio ju je da prestane muškaraca pada sa svoje konje! Povijest pokazuje da je prva visokim petama su nosili muškarci i oni su dizajnirani da bi čovjeka stopala u uzengijama kada je pucao u njegova neprijatelja sa lukom i strijelom. Tek mnogo kasnije da su visoke potpetice postale modni predmet za žene.

5. Levi Strauss imao vrlo drugo ime za farmerke.

Riječ "jeans" dolazi od riječi "Geni", koja je bila riječ koristi za opisivanje mornara Genoa u Italiji, koji je nosio plave traper hlače. Kada je Levi Strauss, međutim, patentirao svoj dizajn za ono što se sada zove farmerke, on ih je nazvao "struka kombinezon". Nije baš kao privlačan kao "farmerke", zar ne?

load...

6. Evo koliko ćete potrošiti na garderobu u životu

Ako vaš dečko se žali da trošite previše na odjeći, on bi mogao imati u pravu! Prosječna Amerikanka koja će potrošiti oko 125.000 $ na odeću i kupuju više od 3.000 pojedinačnih predmeta. Pazite, ako ne kukaju previše o svojim potrošnje na modi, mogli ukazati mu da je trošak odjeća je u padu, iz godine u godinu, od 1992. Godine.

7. Fashion je i dalje pod kontrolom ljudi!

Čak i danas, kontrolu većine velikih modnih kuća i modnih časopisa je i dalje u rukama muškaraca. Od svih industrije bi pomislio da je moda jedno mjesto koje bi žene ispravljeno ravnotežu, ali većina modne kuće, trgovine, i časopisa, i dalje imaju čovjek na čelu.

8. Postoje samo četrnaest službene Haute Couture dizajnera na svijetu

Iako možda mislite da su neke od velikih imena dizajneri mogu se smatrati Haute Couture, tu su, u stvari, samo četrnaest dizajnera koji su službeno priznate Komore sindikata kao dovoljno dobar da bi s obzirom da naslov. Oni modne kuće koje se nalaze na listi ovog ekskluzivnog kluba uključuju Christian Dior, Jean Paul Gaultier, i Chanel, ali i mnoge druge poznatih imena, uključujući i Giorgio Armani, nisu.

9. Tange izumio je gradonačelnik New York

Pa, on zapravo nije ga izmisliti, jer postoje dokazi o japanke koje nose plemenski narod Južne Afrike stoljeća prije. Bio je to, međutim, New York gradonačelnik Fiorello Henry La Guardia, koji bi mogli uzeti kredit za izradu Thong popularna u modernom svijetu. On je vijest 1939. Godine, kada je tražio da se egzotične plesačice New York nositi nešto kako bi se pristojan, a onda su počeli da nose sićušne gaćice, ili japanke.

10. Kako je automobil promijenio mode

Možda ste mislili da suknje postao kraći zbog promjene stavova prema moralu i za dokazivanje gole noge, ali da je to za daleko više praktičnih razloga od toga. Prvi kratke suknje se smatra da su dizajnirani kako bi ga lakše za djevojčice da ulaze i izlaze iz automobila.

load...