Vrste stilova

20 ludih modnih činjenica o kojima trebate znati

20 ludih modnih činjenica o kojima trebate znati

Svi mi volimo da mislimo da znamo ponešto o modi, ali imamo neki način činjenice za koje mislimo da će vas iznenaditi. Dizajneri u Parizu, New Yorku, Londonu i Milanu vole da misle da je ono što oni pokazuju u svoje modne nedjelje je ono što pokreće trendove, ali mnogi modni proizvodi su došli oko slučajno ili jednostavno igrom povijesti. Ovi ludi činjenice imamo za tebe ne može ti unapređenje na poslu, ali oni će vam dati nešto da pričamo o preko kafu sa prijateljima. Ako želite da znate šta je veza između dugmadi na lisice jakne, Napoleon Bonaparte, i nos, zbog čega su traperice nazivaju traperice, ili šta bikiniju ima veze sa atomsku bombu, a zatim pročitajte na, a vi ćete naći dvadeset nevjerovatno lud fashion činjenice nećeš verovati su istinite.

1. Bikini bio zabranjen od strane Vatikana

Kada bikini je prvi izmislio nije samo podići nekoliko obrve, to je prouzrokovalo bijes širom svijeta. U oskudnom dvodijelni kupaći kostim, koji je bio teško oskudnom na sve, kada je prvi put izašao, zabranjen je otvoreno u Australiji, Španjolskoj, Italiji i Belgiji, a Vatikan je službenu izjavu da će nositi bikini bio grijeh.

2. Troškovi odjeće će se srušiti

Zahvaljujući sve više i više uvoza i boljih metoda proizvodnje, možete dobiti puno više za svoj novac u odeći prodavnicama sada, nego što bi to učinio čak samo prije deset ili dvadeset godina. Sve u svemu, cijena odjeće je smanjen u prosjeku za gotovo devet posto od 1992. Godine.

load...

3. Veličina odjeće promijenio tijekom godina

Tokom godina veličine označene na odeći promijenila zahvaljujući nešto što se zove sujeta veličine ili veličine inflacije. Ako ste veličine 0 danas, ti bi bio veličine 8 1967. Godine! Takođe je utvrđeno da su skuplji odjeću su da kupiti, to je manje veličine će biti.

4. Jedan čovjek izmislio kako suknjici i A-linija suknja

Oba A-linije suknja i suknjici postao je visina mode u 1950-ih, a oni su obojica bili stvaranja francuskog dizajnera, Christian Dior.

5. Kineski koristi za povezivanje svoje djece stopala u ime mode

Sve do početka XX veka, kineski žene koriste da veže noge svoje kćerke da se zaustavi ih raste, jer mala stopala se smatralo da su prekrasne. Praksa je zabranjena u zemlji, jer su stopala mala deca postala toliko deformisani da oni nisu mogli ni pravilno hodati.

load...

6. Black je nekada nosio samo kada ste bili u žalosti

Žene koriste samo da nose crne kad su bili u žalosti i nikada ne bi ga nositi u bilo koje drugo vrijeme. U viktorijansko doba, žene su se očekuje da nose ništa osim crne za dvije godine nakon smrti svojih muževa. Nošenje crne duže vreme žalosti se i dalje pridržavaju danas u nekim katoličkih zemalja. Prije toga, bijele je viđen kao boja žalosti i nikada ne bih nosila na vjenčanju.

7. Bikini je dobila ime po otoku

Čovjek koji je izmislio bikini znao da će stvoriti oluju i to je razlog zašto ga je dobio ime po određenoj otoka. Louis Réard je čovjek u pitanju, i on je imenovan njegov otkriva plažu haljinu nakon otoka pod nazivom Bikini Atoll, što je mjesto gdje su Amerikanci testirali prvi atomskih bombi. Izabrao je ime jer je mislio da je bikini će stvoriti onoliko šok širom svijeta kao bomba, a on nije bio daleko od istine.

8. Možete zahvaliti faraona Tutankamona za eyeliner

U starom Egiptu, eyeliner zamjerio i muškarci i žene, ali to nije stvarno koristi mnogo u modernom svijetu sve do oko 1920-ih godina. To je bilo kad je otkriveno Tutankamonove grobnice u 1920-ih i fotografijama dječaka kralja sportske eyeliner počeli da kruže da eyeliner počeo uhvatiti na kao dio modernog šminke.

9. Boja vaše odjeće koristi za nešto znače

Dok danas smo izabrali baš sve što boje za koje mislimo da nam odgovara, u srednjem vijeku, boja vaše odjeće označava svoj položaj u društvu. Plemići uvijek nosili crvene, trgovci i plemstva nosili zelene i skromni seljaka nosio smeđe, a vi ne bi usudio da nosim boje koje se nisu uklapale svoj status.

10. Tange je izmišljen za skromnost

Moderne dan bič nije izmišljen da uske traperice izgledaju bolje; Izmislio ju je kao način prikrivanja. U tangama je postao popularan nakon što je gradonačelnik New Yorku 1939. Godine, gradonačelnik Fiorello LaGuardia, bio je šokiran golotinje u svom gradu, pa je naredio da se nude plesači nose nešto da se pokriju se malo više.

11. Južnokorejci zaista imaju modna policija

Kada mini suknje prvi put počeo da postane popularna, konzervativna Južnokorejci nisu bili previše oduševljeni idejom previše noge su paradirali u javnosti. Vlada zemlje zaposlenih podjela policajaca čiji je zadatak bio da izmjeriti dužinu žena suknje. Ako ste uhvatili sa suknjom koja je bila prekratka, možete biti novčano kažnjen, ili čak u zatvoru.

12. Jeans riječ došla od mornara

Riječ farmerke, koje sada koriste za opisivanje plave traper hlače je izveden iz naziva italijanskom gradu Đenovi, gdje je izmišljen trapera. Plave traper hlače su prvi nosili mornari koji su bili iz grada Genoa i oni mornari su bili poznati lokalno kao Geni.

13. Coco Chanel izmislio bižuterije

To je bio dizajner koji su nas doveli u malu crnu haljinu, Coco Chanel, koja se može zahvalio za izmišljanjem bižuteriju. Ona je izmislio taj trend stvaranjem nakit koji je sadržavao lažni kamenje sa pravim biserima i dijamantima. Prije toga, nakit je bio samo nakit i, ako bi mogao priuštiti, to je morao biti prava stvar.

14. Playtex koristi za svemirska

Vjerovatno jedan od najpoznatijih proizvođača grudnjaka, Playtex, jedan je od rijetkih proizvođača u svijetu koji mogu reći da su njihove haljine su na Mjesec. To nije bila njihova grudnjake koji su raketirali u svemir na Apollo misijama; to je svemirska astronauta. Playtex proizveden je svemirska da Neil Armstrong i Buzz Aldrin nosio na Mjesecu.

15. Mark Twain izumio grudnjak-remen kopča

Mark Twain, koji je poznatiji kao autor The Adventures of Tom Sawyer, bio je izumitelj modernog grudnjaka remen kopča koje koristimo danas. On je patentirao svoj izum pod nazivom "Poboljšanje podesivi i odvojivi trake za tekstil". On je izmislio "samo-lijepiti album".

16. Victorian žena koristi da urone u vlažnim muslin

To je bila uobičajena praksa za viktorijanske žene da se umotati u vlažnim muslin prije nego što su stavili na svoje haljine, tako da bi ih njihova odjeća odgovara kao čvrsto moguće. Okolo u vlažnim odjeća nije bilo dobro za svoje zdravlje, ali i praksa je okrivljen za veliki broj smrtnih slučajeva tokom epidemije gripe u parovima.

17. Platforma cipele nisu izmislili u 1970

Cipele s platformom nisu bili ništa novo u 1970, oni su nosili u Aziji i Evropi još u 16. Stoljeću. Chopines, kako su ih zvali, su nosili i žene i muškarci i oni mogu biti ništa do visine oko 24 cm. U stvari, to je veći vaš chopines bili viši u društvu si. Štikle su zapravo prvi nosili muškarci, jer je lakše jahati konja i pucati luk i strijela u isto vrijeme.

18. Lažna trepavice su izmišljena 1916. Godine

Već prvi lažne trepavice su napravljene od ljudske kose koja je utkana kroz fino gaze. Trepavice, koje su napravljene od strane periku za kavu, učinjeni su 1916. Godine za glumicu Seena Owen. Oni su napravljeni po uputstvima reditelja, DW Griffith, jer je htio glumicu da trepavice da brušenog obraze u svom filmu "netrpeljivosti".

19. Suknja je drugi najstariji haljinu na svijetu

Suknja je sa nama za dugo, dugo vremena i smatra se da je drugi najstariji haljinu na svijetu. Jedini poznati plašt koji je ikada nosio prije suknja je pregaču. U početku, suknje su nosili i muškarci i žene.

20. Napoleon Bonaparte izmislio tipke na lisice

Kada razmišljam o tome, tipke na lisice vaše jakne su potpuno besmislena. Bilo je Napoleon taj prvi došao na ideju stavljanja tipke na lisice kad je naredio da se dugme mesinga biti zasijana na lisice uniforme svih njegovih vojnika. To nije bilo za dekorativne svrhe na sve; to je bio samo u pokušaju da zaustavi vojnika brišući nos na svojim lisicama.

Koje su vaše omiljene zanimljivih modnih činjenica?

load...