Zanimljivo

10 najstarijih poznatih modnih kuća

10 najstarijih poznatih modnih kuća

Moda dolazi i mode ide, ali najstarija imena u modi su oni koji su uspjeli zadržati prst na puls mode i dolazi sa novim dizajnom i idejama svake godine. To su imena koja su urezano u glavama ljudi, modne kuće, a dizajneri iza njih, koji je stvorio nešto jedinstveno i ostavio svoj trag u svijetu. Sve ove modne kuće su izgrađene na snove i ambicije jedne osobe, pa hajde da pogledamo na deset od najpoznatijih starih modnih kuća i dizajnera koji su ih izgradili, uz ovu listu deset od najstarijih i najpoznatijih modnih kuća u svijeta.

1. Chanel

Svjetski poznatog Chanel je osnovana od strane Gabrielle 'Coco' Chanel u 1909. Ona je bila dizajner koji zaista revoluciju ženske odjeće i to je Coco Chanel da moramo zahvaliti za konačno zamjene strukturiran izgled, koji je nastao od strane nosi steznik, sa prirodniji osjećaj da je dizajn. Coco Chanel je najpoznatiji za malu crnu haljinu i, naravno, Chanel No5, parfem koji Marilyn Monroe je rekao bilo je sve što je nosila u krevet.

2. Dior

Dior, koju je osnovao Christian Dior 1946. Godine, bio je još jedan revolucionaran u svijetu mode koji je pokrenuo svoju 'New Look' 1947. Godine, odmah nakon Drugog svjetskog rata. Na to se gledalo kao prvi korak u modi, daleko od štednje rata, a odlikuje dugim teče i vrlo ženstvene suknje koje su saseći u u struku. Dior je sada jedan od najvećih luksuznih modnih kuća u svijetu.

load...

3. Versace

Možda nije najstariji, ali i dalje je jedan od najpoznatijih modnih kuća je da Versace, koja je formirana u 1978 od strane Gianni Versace. Relativno nova u odnosu na Dior i Chanel, Versace je katapultirao u redove vrhu modne kuće, poznatog zihernadlom haljinu koja Liz Hurley nosila na premijeru "Četiri vjenčanja i sahrana" u 1994. Versace sada radi više od osamdeset dućana širom svijeta i sa svim lažni Versace proizvode koji ima oko, Versace brenda je sasvim moguće najviše krivotvorene brend na svijetu!

4. Givenchy

Za razliku od mnogih modnih dizajnera koji su došli iz skromnih početaka, osnivač kuće Givenchy, Hubert de Givenchy, bio je francuski plemić, čija porodica već imao iskustva u modni dizajn. Givenchy je bio poznat po svojim šik, casual dizajn koji se koristi sirovi pamuk i za vreću haljinu. On je također dizajnirao većinu Audrey Hepburn garderobu koja je nosila u svom filmu.

5. Lanvin

Jedan od najstarijih modnih kuća koja je još uvijek u postojanje danas, kuća Lanvin, osnovan je 1889. Godine Jeanne-Marie Lanvin. Svoju karijeru kao dizajner zaista je počelo kada je počela izradu odjeće za djecu. Dizajn je rekao da je bio tako lijep, da je dobro to-do nje dame tražio da naprave kopije za svoju vlastitu djecu i veći, kopije odraslih veličine za sebe. Ona je postao jedan od najutjecajnijih dizajnera 1920-ih i 1930-ih.

load...

6. The House of Worth

The House of Worth, formirana od Charles Frederick Worth u 1858. Smatra se da je bio prvi preteča moderne modne kuće i Worth je bio prva osoba da stavi svoje ime na etiketama od odjevnih predmeta, koji mu je otac čini dizajnera brendiranja. Bio je i jedan od prvih ljudi koji su pokazali sezonski kolekcija prikazana na živim modelima.

7. Mainbocher

Mainboucher je američka modna marka koja je osnovana 1929. Godine Glavni Rousseau Bocher. Poznat po "Mainbocher Korzet" i "saseći u u struku 'siluete da je njegov dizajn stvorio, on je također dobro poznat kao dizajner koji stoji iza mnogo Wallis Simpson garderobe. On je dizajnirao vjenčanicu za brak Wallis Simpson i bivši engleski kralj Edward VIII. Haljina je postao najviše fotografirao i kopirati haljina svih vremena.

8. Vivienne Westwood

A savremenije dizajner, ali ipak uticajan, je Vivienne Westwood. Ona je došla u žižu javnosti kao dizajner odjeće da je zloglasni britanski punk bend, Sex Pistols nosio, a ona je bila pokretačka snaga iza mnogo punk mode. Njen uticaja i svoj dizajn koji danas i dalje može vidjeti u mainstream modi.

9. Ralph Lauren Corporation

Ralph Lauren korporacija i ime polo započele 1967. Godine kao oznaka muške odjeće, u početku čini kravate. Je pokrenuo svoju prvu liniju ženske odjeće u 1971. Kao i poznati polo majice, Ralph Lauren dobila priznanje za svoj ormar dizajn za 1974. Film, Veliki Gatsby.

10. Saint Laurent Paris

Saint Laurent Paris, ili YSL, kako je često nazivaju, je modna kuća koja je osnovana od strane Yves Saint Laurent 1961. YSL se smatra da je bio jedan od najistaknutijih modnih kuća na svijetu i bio je odgovoran za kultni dizajniran kao što su smoking jakne za žene i "moć oblačenja 'apartmana u kasnim 1960. Druga velika stvar koja Yves Saint Laurent doveden u modnom svijetu bio spreman nositi dizajner odjeće.

load...