Zanimljivo

10 neverovatnih i interesantnih činjenica o cvjetovima

10 neverovatnih i interesantnih činjenica o cvjetovima

Možda moja omiljena stvar u vezi ljeta je cvijeće. Volim ih. Šarene, mirisne i tako lijepa za gledanje, oni su me podsjeti da je zima konačno gotov i toplinu je ovdje.

Cvijet lagano njiše u ljetni povjetarac uvijek dobije moje srce kuca, a velika stvar je da cvijeće su bukvalno svuda. Oni rastu sa strane puta, na selu, u vrtu... I oni visi u košare izvan kuće, ili sjediti u vazi tvoje mame. Gde god da su, oni uvijek stavi osmijeh na naša lica.

Možda mislite da znate sve što se može znati o cvijeća. Oni pucaju se visok, izgledaju prekrasno, a mirišu lijepo. Šta još ima znati? Ali ispostavilo se da je više nego što se oko ovih slikovitih biljke. Hajde da pogledamo 10 nevjerovatan i zanimljivosti o cvijeća.

load...

Tulipani su nekada bile vrednije od zlata

Kad god mislite Holandije, verovatno misliš klompi, Van Gogh - i tulipana.

Yup, Holland je poznat po svojim tulipana. Međutim, iako redove i redove tih cvjetova danas se može vidjeti u Dutch countrysides i može se kupiti za samo nekoliko eura iz vrtni centar, bilo je vrijeme kada je tulipan je malo vrednije. U Holandiji 17. Stoljeća, lala je vrednija od zlata.

Natrag u tim danima, prilično sijalice simbolizira besmrtnost, kao i ljubavi i života samog. U 1630-a, tulipani su bili toliko traženi da "tulipana manija" zahvatila Evropu toliko da tulipani zapravo postao oblik valute!

load...

Niste dobili puno za svoj novac, iako, kao tulipani stvarno ne žive duže od sedam dana.

Maslačak Coffee je stvar

Sljedeći put odete u Starbucks, pitati za maslačak kafu i vidjeti kakvu reakciju ti. Jer bez znanja za mnoge od nas, maslačak kafa je zapravo stvar. A najbolja stvar? Sadrži nula kofein.

Dok latice maslačka a koriste se za vino, svoje korijene peku se da maslačak kafu. Mmmm.

Karanfil mogu otkriti svoju sudbinu

U Koreji, tri karanfila su postavljeni u kosi mlade djevojke 'da joj bogatstvo.

Ako dnu karanfil umre prvi, to znači da je djevojka će voditi život razdora i teškoća. Cijeli svoj život će biti djubre.

Ako se u sredini ne pred bilo kojim drugim, njen život će sići na loš start - ali poboljšati.

Ako vrhu karanfil prvi umire, ona će imati dobar život prvi - i onda se bore.

Opće suština je da će biti borbe u nekom trenutku. Hmmm ne veruješ ipak, ti ​​si kapetan svog broda.

Gasno postrojenje je vruć

Ikada teško biljnih plin? Možda ti to znaš po više uobičajeno ime, Burning Bush. Jer, yup, biblijski gorući grm je zapravo vrlo realna.

Ne samo da je stvaran, ali i gori! Prema Wikipediji:

"U ljetnim mjesecima, cijela biljka je prekrivena vrstu zapaljivih tvari, koja je lepljiva na dodir, a ima vrlo mirisna, Lemony aroma; ali ako je potrebno vatru, gasi se sa blicem cijelog postrojenja. Naziv "Burning Bush" potiče od eterična ulja koje proizvodi biljka, koja se može zapaliti lako u toplom vremenu, što je dovelo do poređenja sa Burning Bush Biblije, uključujući i prijedlog da je to biljka tu uključeni. Kćer švedskog botaničara Carl Linnaeus je rekao da su još zapali zrak, na kraju posebno vruće, bez vetra ljetnog dana, iznad Dictamnus biljaka, koristeći jednostavan šibica. "

Angelica Plant je korišten za Cure The Plague

Ok, znamo da ni danas biljke se koriste u medicinske svrhe. U koprive može ispraviti bolovi u trbuhu, na primjer. Ali to je sasvim luda misao da vjeruje da je cvijet zapravo nekada nešto kao razorne kao Kuga liječenje.

Postrojenje za angelica je korišten u srednjovjekovnoj Evropi za liječenje skoro sve, od boli stomak za kugu. Nismo sigurni koliko je efikasan je zapravo bio na lečenju Crne smrti, ali danas je popio kao biljni čaj koji je poznat po svojoj sposobnosti da se smanji simptome žgaravice i loše probave.

Suncokreti Kill Poison

Nažalost, Zemljina tla sadrži gadno elemente, kao što su olovo, arsen i urana. Kada konzumira dovoljno količinama, mogu ubiti ljudsko biće.

Suncokreti pomoći da uklonite ove otrovne elemente iz naše zemlje. Nakon katastrofe u Černobilu, suncokret su bili zaposleni da pomogne ukloniti stroncijuma - 90 i cezija - 137 od ribnjaka.

Bambus je fantastičan za zaštitu životne sredine

Kad sam bio klinac, živjeli smo u blizini potoka, gdje stabljike bambusa su bukvalno svuda. Pucali su u nebo poput kule, a oni su bili toliko jaki i teško da je bilo teško da ih poseći. Kao deca, mi se ne sviđa bambus!

Ali ispostavilo se da je bambus čini čuda za našu sredinu, a vjerojatno radi više za smanjenje stakleničkih plinova od nas ostalih! To je zato što bambus emituje oko 28% kisika u atmosferu, dok upijajući više CO2 od bilo koje druge biljke. Iz tih razloga, bambus čisti zrak.

Tratinčice Can Be Štetočine

Iako je mala i prilično lijep tratinčica simbioze nevinosti, oni mogu postati štetočina ako prepušteni sami sebi. Oni mogu izgledati slatko i nevino, ali ako oni pustiti tratinčice izmaknu kontroli, mogu postati ozbiljan korov. Teško je vjerovati da je to istina, ali daises zapravo napreduju u teškim uvjetima. Osim toga, oni su otporni na pesticide i većina bugova.

Tu je svakako više nego što se čini ovdje!

Lotus je bio simbol večnog života

Mnogi ljudi bi volio živjeti zauvijek. Drevni Egipćani su bili toliko zaokupljeni ideju o životu zauvijek da su prekrasne lotosov cvijet kao simbol vječnog života.

Cvijeće se često koriste kao simbol nešto, a pogon lotos također simbolizira uskrsnuće, milost, smirenost, čistoću i ljepotu različitih kultura.

Ljiljani Can Kill Mačke

Aww, nisu ljiljani samo potpuno predivno? Tako slatko i nevino izgleda.

Nažalost, dok ljiljani uljepšati svoj dom, oni zapravo mogu ubiti vaše mačke ako se slučajno odluči da uzme zalogaj. Ovo zahvaljujući visokim sadržajem kalcijum oksalata, otrov koji je opasan za ljude.

Da li znate drugih zanimljivih činjenica o cvijeće?

load...