Zanimljivo

10 neverovatnih i zanimljivih činjenica o ljudskom mozgu

10 neverovatnih i zanimljivih činjenica o ljudskom mozgu

Kako ljudski mozak radi? Čuva naša sjećanja, i dobro i loše, kontroliše svaki naš pokret i sve funkcije našeg tijela i još uvijek ima nekih rezervnih kapaciteta da nas smijati i plakati previše! Naši mozgovi su najsloženiji i neverovatno organa u našim tijelima koja nas zapravo čine ko smo zaista, i ovdje su deset nevjerovatan činjenice o ljudskom mozgu, ono što nas čini sve krpelja:

1. Vaš mozak zauzima mnogo energije 

Uprkos činjenici da je vaš mozak čini samo do 2% vaše tjelesne težine, koristi se 20% od vaše energije, samo da bi ga ide. On koristi tu energiju da se održi zdravlje vaše moždane ćelije i goriva električne impulse koje stvaraju veze između neurona u mozgu.

2. Mozak može osjetiti bol

Iako je mozak je ono što upravlja vašim nervni sistem, to je jedini organ u tijelu koji ne sadrži sebe živce. Dakle, iako kažemo da emocije mogu povrijediti, oni ne mogu baš.

load...

3. Vi mogli upaliti sijalicu sa svojim mozgom

Vaš mozak treba oko 25 vata energije funkcije. To je dovoljno za napajanje prosjeku elektricne sijalice.

4. Mozak je debeo!

Mozak sadrži najveću koncentraciju masti, bilo kojeg organa u ljudskom tijelu. Oko 60% ljudskog mozga se sastoji od masti i 75% od ukupne mase, zapravo vode. To je razlog zašto pije previše ili premalo vode može utjecati na način na koji misle i osjećaju.

5. Mit da koristimo samo 10% mozga je neistina

To je obično održati mit da su ljudska bića koriste samo 10% mozga. To je potpuna neistina i sada je dokazano da svaki dio našeg mozga ima specifičnu funkciju koja smo iskoristiti.

load...

6. Potreban vam je kalorija, za vaš mozak

Kontroliranim brojem kalorija može biti sve dobro i dobro, za mršavljenje, ali jeste li znali da je vaš mozak troši između dvadeset i trideset posto svog ukupnog unosa kalorija? To ga čini još važnije da pazite šta jedete i koliko kalorija vas odvesti na brodu.

7. Većina vašeg mozga posvećen je jezik i svijest

Dio mozga koji je odgovoran za jezik i svesti se naziva neo-korteks, a to čini oko 75% od ukupnog mozga. To je najveći dio prepušten one funkcije koje se mogu naći u kraljevstvu živih bića, što čini za mnoge razlike između nas i životinja.

8. Vaš mozak sadrži oko 100 milijardi neurona

To je povezanost između neurona koje vam omogućavaju da misli, sjećam uspomene, imaju ličnost i da se razvije ideja. Svaki neuron može biti povezan sa hiljadama drugih neurona i imate ukupno oko 100 milijardi neurona u mozgu. To je oko 14 puta više, nego što je ukupan broj ljudskih bića koji žive na našoj planeti.

9. Veličina nije bitna... Kad je u pitanju vaš mozak

Veličine i težine mozga čine apsolutno nikakvu razliku u tome kako si pametan. Albert Einstein mozak težio u na samo 1.230 grama, što je zapravo manje od prosječne težine ljudskog mozga.

10. Stvarnost je subjektivna stvar

Stvarnost oko vas je samo ono što vaš mozak smatra da je to. Često, vaš mozak budale u zabludu stvari, popunjavanjem praznine za vas. Najbolji primjer za to može se naći u optičke iluzije, gdje mozak čini vidite nešto, to nije stvarno tamo.

Koje druge fascinantno, zanimljiv i neverovatno činjenice o ljudskom mozgu da li želite da dodate u našoj listi?

load...