Zanimljivo

10 zabavnih, sjajnih i interesantnih činjenica o suncu o kome verovatno niste znali

10 zabavnih, sjajnih i interesantnih činjenica o suncu o kome verovatno niste znali

Blagi Bože, veliku loptu od požara! The Sun uvijek raste; daje toplinu, energiju i lagani... A šta da radimo? Mi uzimamo zdravo za gotovo. The Sun je zaista poseban, iako i ovdje su deset zanimljivih činjenica o našem sunce koje možda niste ni razmišljali o:

1. Naše Sunce je svijetao

The Sun je svijetao, a znamo da kada padne u našim očima kada vozimo! Ali to je prilično bistar kad ga usporediti drugim obližnjim zvezdica previše. Od 50 drugih zvezda koje su najbliže Zemlji, naše Sunce je 4. Najsjajniji od svih.

2. Na kraju, Sunce će trošiti na zemlji

Nema potrebe još za brigu, to će uzeti milijune godina, ali na kraju Sunce će izgorelo sve vodonik ima i počne da gori helij umjesto toga. Tada će početi da raste i raste, i raste, dok se u oko više od 100 miliona godina, to će se troši zemlje i mnoge druge planete u Sunčevom sistemu previše.

load...

3. Sunce je otprilike na pola puta kroz svoj život

Još jedna od zanimljivosti o Suncu je da, u Astrophysical smislu, Sunce je srednjih godina. To je stara oko 4,5 milijardi godina, na posljednjoj rođendan, što znači da je izgorela oko pola vodika koje ona sadrži. The Sun je trenutno tip zvijezda poznata kao žuta patuljak.

4. The Sun stvara vjetar

The Sun stvara vrstu vjetar poznat kao solarni vjetar. Ovaj vjetar se sastoji od nabijenih čestica koje putuju kroz prostor na više od 400 kilometara u sekundi, a kada je solarni vjetar udari u Zemlju, to može poremetiti satelite, komunikacije i kompjuter uređajima.

5. Zemlja je kao zrno prašine u Sunčevom sistemu

Ljudi su mislili da je Zemlja centar Sunčevog sistema, ali oni su bili daleko oznaku. Trenutno Sunca promjera je oko 109 puta veća od Zemlje. The Sun čini 99,8% svih mase Sunčevog sistema (to je centralni zvezda Solar System), i planetu Jupiter čini gotovo svih preostalih 0,2%. To ostavlja Zemlju kao malo više od stijena koja kruži oko Sunca

load...

6. Sunce će, jednog dana, biti veći od Zemlje

Još jedna zanimljiva činjenica o Sunce je da, nakon što je Sunce završi gutanja nas, u crvenog diva fazi, ona će se srušiti sama u sebe i postati bijeli patuljak, ne veći od trenutne veličine Zemlje.

7. Sunce je vruće, stvarno vruće

Sljedeća zanimljiva činjenica o Sunce je da unutrašnjost Sunca može dostići umereno od 15 miliona stepeni Celzijusa, a ako nije bilo zbog činjenice da je Sunce je toliko velika i zato stvara toliko gravitacije, to bi jednostavno eksplodirati sa svim te energije.

8. Sunce je velika lopta plina

The Sun je u osnovi veliki loptu vodonika i helijuma i različitih dijelova Sunca rotiraju na različitim brzinama. Naučnici to znaju zbog načina na koji Sunspots kreću po površini zvezde. Područja na ekvatoru Sunca trajati oko 25 dana da se okreće, a polovi vrte oko svakih 27 dana.

9. Light traje osam minuta do nas od Sunca

Svjetlo emituje od Sunca traje cijeli osam minuta do nas ovdje na zemlji. The Sun je oko 150 miliona kilometara od zemlje; varira s doba godine. Iako svjetlost je najbrža stvar putovanja u svemiru, i dalje traje osam minuta da će doći do zemlje.

10. Sunce je toplije na vanjskoj strani

U korona, koji se prostire na velike udaljenosti od samog Sunca, temperature može doći do kao visok, kao 1 milion Kelvin, ali na površini Sunca to je relativno 'cool'od samo 6.000 Kelvina.

Koje druge zabave, veliki i zanimljivosti znate o Suncu?

Slobodno podijelite svoje mišljenje u komentarima ispod.

load...