Zanimljivo

10 zanimljivih činjenica o ikonu stila coco chanel

10 zanimljivih činjenica o ikonu stila coco chanel

Ikona stila Coco Chanel rođena je Gabrielle Bonheur Chanel u Saumur, Francuska u 1883. Riječ "Bonheur 'na francuskom znači sreću. Ona je dobila nadimak, Coco, kada je pojavljuje kao kabare pjevač i muzičku dvoranu pod nazivom 'La Rotonde "1905. Godine i jedan od pjesama koje je ona pevala je:' Qui qu'a vu Coco dans le trocader... 'Prolific fashion dizajner i poznata po svojim kultni miris Chanel No. 5, Coco Chanel je jedini modni dizajner da su navedene u magazina Time 100 najutjecajnijih ljudi dvadesetog stoljeća. Bila je poznata po svom, ambicija, odlučnost i energija, ali njen život nije bio bez kontroverzi, kao i, tako pročitajte na i saznajte deset zanimljivih činjenica o Coco Chanel:

1. Imala je stvar džepove

Coco Chanel apsolutno volio džepove i mislila da jednostavno nije bilo dovoljno od njih u žensku odjeću. Većina odjeće i pribora koji je dizajnirala je imao dovoljno džepova i, čak i do današnjeg dana, naći ćete više nego dovoljno džepova u Chanel torbicu.

2. Njen omiljeni broj je pet

To baš i nije iznenađujuće da je njen favorit je bio broj pet, ali poznati miris Chanel No. 5 dobio ime iz činjenice da je Coco Chanel je odabrao peti varijanta suđenja parfema koji su pripremljeni. Parfem je lansiran u javnost na petom maja (peti mjesec) 1921.

load...

3. Karijeru je započela dizajniranje kape

Karijeru Coco Chanel u modi je počelo kao hobi, dizajniranje kape. Kasnije, njen šešir kreacije postati mora imati stavku za aristokratske dame u Parizu, iako su neki od njene kreacije se smatralo da su previše revolucionarno za većinu običnih ljudi.

4. Ona je imati Sun Tan moderan

U vrijeme kada je sunce kupanje nije bio nimalo moderan, Coco Chanel doveo je u modi, potpuno slučajno. Dobila izgori na suncu tijekom krstarenja odmor i kada se vratila u Cannesu u Francuskoj, javnost odmah potom trend.

5. Ona je došla iz siromašne pozadini

Coco Chanel bila je kćerka laundrywoman koji je umro od tuberkuloze i njen otac dezertirao porodice, tako Coco je stavljen u sirotištu u dobi od dvanaest godina. To je bio u sirotištu koje je naučila kako da siju, predaju časne sestre i članovi njene porodice koja ju je ponekad posjetio.

load...

6. Ona je optužen za nacističke suradnji

Bilo je mnogo izvještaja koje povezuju Coco Chanel nacistima tokom rata, a predloženo je da je koristila mnoge aristokratske kontakata u Španjolskoj i Engleskoj da biste dobili informacije da prođe nacistima. Ona je od nacista oficir, za vrijeme nacističke okupacije Francuske, Hans Gunther Von Dincklage.

7. Ona je bila jedna od prvih dizajnera za korištenje poznate ličnosti u oglašavanju

Slavne se danas često koriste za promociju proizvoda kao što su parfemi i mode, i to je Coco Chanel, koji je bio jedan od prvih dizajnera da počne ovu praksu. Uzela fotografije poznatih dana, nosi svoje kreacije, a koriste ih u oglašavanju.

8. Ona je živjela u hotelu više od 30 godina

Coco Chael živio u luksuznom apartmanu u hotelu Ritz u Parizu, za 37 godina, sve do svoje smrti 1971. Za vrijeme rata, hotel je bio i gdje su mnogi zauzimaju službenici nacističke ostao, što je dodatno podstaklo spekulacije o njoj nacističke veze.

9. Ona je malu crnu haljinu šik

Do 1920-ih, crna je boja rezervisana za sahrane i dame u žalosti. 1926. Godine, Coco Chanel uključuje kratku crnu haljinu u kolekciji koja je objavljena u časopisu američkog Voguea, i crne je postao moderan.

10. Chanel No.5

Coco Chanel potpis parfem Chanel No. 5, jedan je od najprodavanijih u svijetu mirisa svih vremena, a procjenjuje se da je neko, negdje, kupuje bocu Chanel No.5 svakih 30 sekundi.

Koje druge zanimljive stvari i činjenice želite da dodate o Coco Chanel?

Slobodno podijelite svoje mišljenje u komentarima ispod.

load...