Zanimljivo

10 zanimljivih činjenica o našoj prelepoj planeti

10 zanimljivih činjenica o našoj prelepoj planeti

To je stvarno lako da se naše planete zdravo za gotovo. Uprkos činjenici da smo lebde u prostoru, rotira oko Sunca u svemiru koji se proteže milijardama kilometara, mnogi od nas samo da nastavimo sa našim svakodnevnim životima, bez ikakvog ovog drugog misao.

Jedemo naše hamburgere, besni zbog ispita, vikati na siromašni tiskarski stroj u uredu, brak, imati djecu, pazi omiljeni nogometni klub još jednom i tako dalje izgubiti. Mi se uključe u svakodnevnom trivijalnosti i stalno izgubiti iz vida čudesan širu sliku.

Ali ako možete odvojiti od svog svakodnevnog problema u jednom trenutku i otkloni vašu pažnju na naše prekrasne planete, postoji toliko činjenice o tome da ste vjerojatno nisu svjesni - čak i ako ste se zove ovo mjesto vašem domu sve svoj život.

load...

Ako vas zanima da biste poboljšali znanje naše planete, evo 10 zanimljivih činjenica o Zemlji.

Zemlju je nekada mislilo da je centar svemira

U davnim vremenima, mnogi dobri ljudi zapravo mislio da je naša planeta je bila toliko važna da je centar svemira i sve ostalo okreće oko nas. Mi smo bili u osnovi vrhu psa od svih drugih zvezda i planeta tamo.

Nisu svi verovao. Neki vrlo oštar Grci osetio da nismo bili centar svemira, ali je postao prihvaćen od strane vlasti da smo bili. I ako se ne slaže sa ovom teorijom, bili ste u velikoj nevolji.

load...

Na kraju, poljski Kopernik rizikovao svoj život da dokaže jednom za svagda da je zemlja zapravo rotira oko Sunca - a ne obrnuto. To je bio hrabar tvrdnju u 16. Stoljeću, a on je bio optužen za jeres. Srećom, njegova uvjerenja došao da bude prihvaćen i nauke ga je od kopije.

We Are The Only Planet Nije nazvana po Bogu

Još u stara vremena, rimski je imao tendenciju da imenuje nebeskih tijela (planeta), nakon njihove bogove i boginje. Ovo je bilo kako su planete dobile ime, i Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Uran i Neptun su svi rimskih bogova ili boginja.

Saturn je posebno zao bog koji jedu bebe. Neću da Saturn u skorije vrijeme, hvala vam puno.

Naša dan će se na kraju Povećajte 25 sati

Mi se često žale da nema dovoljno sati u danu da se kroz sve svoje zadatke. Ako samo smo imali jedan dodatni sat raditi stvari!

Samo još jedan sat značilo bi mogli pisati 900 stranica romana, sastaviti najveći komad muzike u svijetu ili izgubiti puno na težini.

Ili tako kažemo.

Vjerovali ili ne, ali, što je Dan planete Zemlje na kraju će se povećati na 25 sati. To je zato što naša brzina rotacije postepeno gubi korak.

Umjesto toga, nažalost, niko od nas neće biti živ na ovoj produženi dan jer vjerojatno neće dogoditi još 140.000.000 godina. Izvini.

The Hottest Ever temperatura je bila...

Još jedna od zanimljivih činjenica o Zemlji da je temperatura najtoplijeg ikad recored na zemlji je u Libiji u 1922. Bilo je 57,8 stupnjeva C - ili 136 stupnjeva F.

Najhladniji Ever Temperatura međuvremenu bio...

Najhladniji ikada temp snimljene na Zemlji bio na Antarktiku. To je bio kost hlađenje minus 89,2 stupnjeva C - ili 128,6 stupnjeva F.

Oh. Moje. Dobrote. Zanimljivosti o Zemlji

Više Bad News: Jedan Dan planete Zemlje nije ni onoliko koliko 24 sata

Naravno, svima govori da je Dan planete Zemlje traje 24 sata, ali oni samo ovo govorim zaokružiti stvari sa tako da se ne pojavi banalne i dosadno.

Vidjeti, što je Dan planete Zemlje tehnički traje 23 sati, 56 minuta i četiri sekunde, jer je to koliko je vremena potrebno naše planete da se okreće oko svoje ose.

Prema riječima stručnjaka, to je znati ono što je poznato kao "zvjezdani" dan.

Dakle, u suštini, da nam nedostaju 4 sekunde svakog dana. Što bi na kraju tot, zar ne?

Kinda. Ali, u isto vrijeme, to je očigledno offset činjenicom da Sunce se kreće ikad tako nešto svaki dan, što znači da claw leđa onih dodatnih 4 sekunde.

The Earth Is Not A Pure Sphere

Kada ste bili u školi, vaš učitelj morao da vam objasnim da je Zemlja nije krug, ali sfere, što je trodimenzionalni oblik.

Ako ste bili dovoljno pametni, mogli ste uzvratio sa retorti koja, zapravo, zemlja je Oblate spheroid.

To je slično kao sferu, ali ima ispupčen ekvatora, zahvaljujući način rotira.

Dakle, sljedeći put kada neko govori da je Zemlja sfera, a ne krug, vi im istinu.

Biti spremni da se zove pametan, iako.

Mi osnovi Covered u vodi

Jedna od zanimljivih činjenica o Zemlji je to, baš kao i ljudsko tijelo se uglavnom sastoji od vode, tako da je zemljine površine.

Zaista, na površini zemlje je 70% vode. To nije sve što zapanjujući kada se uzme u obzir da je H2O je u osnovi naše životne sile.

Ali je još uvijek zapanjujuće gledati kada ste u svemiru. Zaista, to je bilo kad astronauti prvi otišao u u svemiru da su primijetili koliko je prokleto plave naša planeta. Stoga su ga krstili Blue Planet.

Iako Neptun je još plavlje.

Preostalih 30%, usput, je čvrstom tlu.

Godišnje na Zemlji više od 365 dana

Većina nas dočekati Novu godinu, jer je 365 dana je prošlo i da je vrijeme za zabavu. Jej!

Ali mi svi stranci malo previše prerano jer godinu dana je zapravo 365.2564 dana.

Dakle, sljedeći put kada svjedoče odbrojavanje na doček Nove Godine, reci svima da bude tiho, ukazuju na sat i kaže "momci, ja stvarno mrzim biti štap u blatu, ali imamo još malo više preostalo vrijeme."

Oni će misliti da si tako kul. Ozbiljno.

Ok, oni vjerojatno neće, ali je činjenica da je naš godine duže nego što smo svi pretpostaviti je razlog imamo prijestupna godina svake 4 godine. To nam pomaže da se vrati na pravi put u velikoj šemi stvari.

Većina naših leda na Antarktiku

Postoji dosta leda na zemlji, ali neverovatnih 90% od toga je na Antarktiku.

Na kontinentu je takođe dom do 70% našeg najsvježijim vode.

Da li znate drugih zanimljivih činjenica o Zemlji?

load...