Zanimljivo

10 zanimljivih činjenica o soli

10 zanimljivih činjenica o soli

Svi znamo da previše soli je loše za naše zdravlje i da su mnogi od nas još uvijek ne jedu način previše stvari, ali da li ste znali da ne možete živjeti bez soli i da je najstarija na svijetu hrane aroma? Sol je vrlo visoko vrednuje u drevnom svijetu. Toliko, da je prvi veliki rimski put je izgrađen tako da so morao biti prevezen iz Jadranskog mora u Rim. Dakle, ako vam je dosadno je rečeno da se ne stavi toliko soli na pomfrit, pročitajte na, a mi ćemo vam reći deset činjenice o soli koje vjerojatno nije znao.

1. Riječ "platu" je izvedena iz potrebe za soli

So je bio toliko vrijedan u drevnom svijetu da je sama riječ za naš mjesečni platu je referenca na našu potrebu da kupi soli. Riječ "platu" potiče od latinske riječi "Salarium", koja je bila plaćanja koji rimski vojnici dobili, tako da su imali novca da kupe soli.

2. Više so se prostire na putevima nego što koristimo u našoj hrani

Većina soli koja se vadi iz morske vode ili minirano iz zemlje se koristi za industrijske svrhe i bilo gdje nikada ne u blizini hrane. U stvari, u SAD-u, samo 6% od svih soli se koristi u hrani, a 15% svih proizvodnih soli se prostire na cestama tijekom zime držati ih podalje od leda.

load...

3. Zašto prosipanje soli se smatra da je nesreću

Smatra se da je praznovjerje vjerujući da prosipanja soli će se donijeti lošu sreću da je nastao iz slika "Posljednja večera" Leonardo da Vinci. U poznata slika, Juda, čovjek koji je izdao Isusa i koji se potom spustio, može se vidjeti prevrnuvši ono što se čini da je kontejner soli. Bacanje soli na odjelu loše sreće nastao od ideje da ste bacanje soli u oku đavola.

4. Soli može ubiti

Ako ste bili konzumirati gram soli za svaki kilogram vaše tjelesne težine, so bi te ubiti. U drevnoj Kini, jede pola kilograma soli je preferirani način samoubistva među plemstva. So je tako skupo u Kini tih dana, to je bilo samo plemstva koji su mogli priuštiti dovoljno soli da se ubije s tim.

5. Dobar kvalitet morske soli bi trebalo da bude mokra

Za razliku od rafiniranih soli, koji je imao mnogo toga što je dobro za tebe uzeti od toga, najbolje kvalitete morske soli će sadržavati mnoge minerale koji vam je potrebno za tijelo da funkcionira zdravo. Najbolje morske soli će biti malo vlažna i da vlaga treba biti iz morske vode da se so je izvađen iz.

load...

6. Slani čips su izmislili ljutiti kuhar

1853., kupac slao svoju prženim krompirom leđa, žaleći se da su previše gnjecavo. Ogorčenih Cook je pokušao da se osveti rezanjem krompira kao tanko mogao, duboko prženje dok su se okrenuli smeđa i hrskava, a gušeći ih sa soli. Kupac toliko volio hrskava prženi krumpir, on je sve svoje prijatelje, rekao je, i modernog slani čips je rođen.

7. Ne postoji hotel u Boliviji u potpunosti napravljen od soli

Tu je i hotel u Boliviji koja je preuzela ideju korištenja lokalnih resursa u novu krajnost. Palacio de Sal mjesta, koja je izgrađena na rubu soli ravnice, izgrađen u potpunosti od komprimiranog blokova soli. Oni se nije tu zaustavio, iako; stolice, stolovi, kreveti, pa čak i bazen su također napravljeni od lokalnih izvora soli.

8. Ne možete piti morsku vodu, ali možete piti vodu iz leda

Evo zgodan savjet za pamćenje, samo u slučaju da ikad ostavljen na santu leda! Pije morsku vodu će te ubiti, jer ima previše soli u njoj, ali, ako se istopi malo morske vode led, to je sasvim sigurno za piće. Kada voda zamrzne, led molekula ne može držati na soli, tako smrznute morske vode sadrži samo jednu desetinu soli nego morska voda sama po sebi.

9. Rudnik soli jednom progutao za bušenje i jedanaest barže cijeli

Istina je! 1980. Godine, a operacije bušenja nafte Texaco u Lake Peigneur, Louisiana, slučajno bušiti ravno kroz rudnik soli leži ispod. Rezultirajući whirlpool, nastao kao voda pobjegao iz jezera u rudnik, sisao dole naftne platforme, 11 barži, i toliko vode da je protok rijeke, koja se obično teče iz jezera, bio obrnut. Nekada slatkovodno jezero je sada mnogo manje jezero sa slanom vodom.

10. Salt bio skuplji od piva na američkom granici

So je izuzetno skupa roba u ranim 1800-ih na američkom Frontier i to je bio četiri puta skuplji pivo bilo. Dio razloga za to je što stoka ne može dobiti dovoljno soli iz ishrane trave i tako su morali dati soli da ih održi u životu. To je i razlog zašto životinje okupljaju u soli liže u divljini.

Da li znate drugih zanimljivih činjenica o soli?

load...