Zanimljivo

10 zanimljivih činjenica o taj mahal

10 zanimljivih činjenica o taj mahal

Taj Mahal je priznat, širom sveta, kao simbol ljubavi. To je naručila Mughal car Shah Jahan, Indije biti grob njegove volio drugu ženu Mumtaz Mahal i sada je jedan od sedam svjetskih čuda, svjetske baštine UNESCO-a i jedan od najposjećenijih turističkih atrakcija u cijeloj Indiji. Evo deset zanimljivih činjenica o Taj Mahal, dragulj u indijskom gradu Agra koji privlači oko 3 milijuna posjetitelja svake godine.

1. Bilo je potrebno 22 godina da se izgradi

Zgrada Taj Mahal je počeo godinu dana nakon smrti carice Mumtaz Mahal i bilo je gotovo dvadeset dvije godine da završi kompletna konstrukcija. Ukupni troškovi zgrade Smatra se da su na području 32 miliona indijskih rupija, što bi bio ekvivalent masivnih 1 milijardu $ danas.

2. Car je potpuno slomljenog srca kad mu je žena umrla

Taj Mahal je izgrađen u znak sjećanja na Shah Jahan je treća žena, koja je umrla na porođaju u XIV dijete para. Kaže se da je car bio toliko slomljenog srca da je ostavio skrhan nakon smrti njegove supruge i u roku od samo nekoliko mjeseci, bradu i kosa mu je okrenula Snow White sa svojim bolom.

load...

3. 1.000 slonova i 20.000 muškaraca izgradio Taj Mahal

Izgradnja masivne strukture počela 1663., tako da nije bilo moderne gradnje tehnike, strojeva, niti prevozno sredstvo na raspolaganju onda. Arhitekt iza izgradnje Tadž Mahal je Ahmed Lahauri, a on je zaposleno 20.000 ljudi da rade na mamuta projekat izgradnje; 1.000 slonovi su se koristili da donese mramora i drugih materijala koji su potrebni na gradilište.

4. Taj Mahal mijenja boju kroz dan

Još jedna od zanimljivosti o Taj Mahal je da je prekrasan bijelog mramora koji je korišten za stvaranje zgrade mijenja boju u različito doba dana. Prva stvar ujutro, potrebno je na nijansu roze od izlazećeg sunca, ona svijetli svijetle bijelo usred dana i, ispostavilo zlata sa podešavanje večeri Sunca. Promene boje se kaže da odražavaju mijenja raspoloženja žene.

5. Taj Mahal je savršeno simetričan

Još jedan od fascinantnih i zanimljivosti o Taj Mahal je da je zgrada savršeno simetrična na svim stranama. Jedine stvari u Taj Mahal koji nisu u skladu sa ovim simetrija su grobovi sami cara i njegova supruga. Cara grob je veća od njegove supruge, kao što je bio tradicija u to vrijeme. Moglo bi vam se primijetiti da su četiri minareta stoje neke udaljenosti od glavne zgrade i da se nagnite malo dalje od njega. To je bilo tako da, ako su ikad pasti u zemljotresu, ne bi oštetiti glavnu strukturu.

load...

6. Materijali su dovođeni iz svih krajeva svijeta

Vjeruje se da postoji više od 28 različitih vrsta poludragog i dragog dragulja ugrađene u zidove Taj Mahal koji su dovedeni iz cijeloga svijeta za ukrašavanje zgrade. Sama belog mermera je doveo slona od Rajasthan i dragulje uključeni jade iz Kine i tirkiz iz Tibeta.

7. To je mit da su radnici na Taj Mahal su stavljeni na smrt

Postoje mitovi da svako ko je radio na Taj Mahal je stavljen na smrt nakon toga, tako da oni nikada ne bi mogao izgraditi sličnu zgradu za bilo koga drugog. Nema dokaza da podrže ovo na sve, ali se vjeruje da su arhitekti i umjetnici koji su radili na Tahj Mahal, su napravljene da potpišu ugovore koji im je zabranjeno da koriste projekata za zgrade bilo gdje drugdje.

8. Postoje natpisi širom Taj Mahal

Još jedna od zanimljivosti o Taj Mahal je da zgrada ima zamršeni natpisi na oba vanjskih strana i unutrašnjost zidova. Kaligrafiju uključuje mnoge pohvale za carice Mumtaz Mahal, kao i vjerska natpisi. Natpis na Velikoj Gate glasi ovako: "O Soul, ti si u miru Povratak u Gospodinu u miru sa njega, a on u miru sa sobom.".

9. Crna Taj Mahal je mit

Tu je i mit da je identična, crne, Taj Mahal je planirano da se gradi na suprotnoj strani Yamune rijeke. Bilo je, što je izgledalo kao, komadi crnog mermera naći na mjestu, ali to se kasnije ispostavilo da se komada bez boje bijelog mramora ostavio iza sebe nakon izgradnje bijele Taj Mahal.

10. Taj Mahal je oštećen u 1857 pobune

Do kraja 19. Stoljeća, Taj Mahal je pao u lošem stanju, a dodatno je oštećena britanske trupe u Indian ustanka kada su nagrdili zgradu i ukloniti drago kamenje iz zidova. Krajem 19. Stoljeća, međutim, britanski potkralj Lord Curzon je iskupi naredivši obnovu zgrade i vrtovima koji ga okružuju.

Da li znate druge zanimljivosti o Taj Mahal?

load...