Zanimljivo

10 zanimljivih činjenica o William Shakespearu o kojem verovatno niste znali

10 zanimljivih činjenica o William Shakespearu o kojem verovatno niste znali

Uprkos činjenici da je William Shakespeare je vjerojatno najpoznatiji dramski pisac koji je svet ikada, postoje mnoge činjenice o njegovom životu koji ostaju misterija. Mi znamo da je napisao oko 40 predstava, preko 150 soneta, dvije duge narativne poeme i neke druge stihove, ali mi ne znamo, kada mu je bio rođendan. Postoje neki koji kažu da Shakespeare je bio prevara i to ga nije ni to prvobitno napisao djela Williama Shakespearea i ovdje su deset drugih zanimljivosti koje verovatno niste znali o "Bard Avon ':

1. Shakespeare roditelji bili su nepismeni

Neverovatno je da misle da su roditelji čovjeka koji je slavljen kao najveći pisac engleskog jezika, ikada, bilo prilično vjerojatno nepismeni. Ne možemo znati za sigurno, ali se zna da je Shakespeare otac potpisao njegovo ime sa znakom, a ne potpis. Smatra se da deca Shakespeare bili su nepismeni.

2. On je stekao bogatstvo od svog pisanja

Još jedna od zanimljivih činjenica o William Shakespeare je da, za razliku od mnogih njegovih savremenika, William Shakespeare sakupio prilično bogatstvo u njegovog života. On je napravio svoj novac iz njegove drame, svoje glume i uzimanje udjela u dobiti iz produkcije njegovih drama. Do dobi od 33 on je bio u stanju da kupi drugi po veličini kuća u Stratford-upon-Avon.

load...

3. Svi govorimo Shakespeare jezika

Mnogi ljudi misle da je jezik pisanja Shakespeare je neprobojan, ali mi zapravo koristimo Šekspirijansko jezik cijelo vrijeme, a kada nije mogao pronaći odgovarajući riječ, on je to izmislio! Riječi u svakodnevnom engleskom danas koristimo, uključujući; krvavi, bez sjaja, atentata, sjaj i obrvu na sve došao iz Shakespearea.

4. On nije napisao za potomstvo

Shakespeare nije bilo briga na sve, ako njegovo pisanje trajalo zauvijek ili ne, on ih je napisao za trenutak. Za njegova života, njegove drame bili popularni, ali nisu održani u velikim poštovanje, kao književnih djela. U današnjem smislu, oni su dobro radili na blagajnama, ali je najavljeno od strane kritičara!

5. Ne postoje potomci Shakespeare

Zanimljivosti o William Shakespeare također uključuju činjenicu da postoje niko od njegovih potomaka otišao. Shakespeare je jedini sin, Hamlet, umro je u dobi od jedanaest i sva djeca njegove kćeri umro mlad, tako da nije bilo potomci William Shakespeare u roku od dvadeset i pet godina svoje smrti.

load...

6. Anne Hathaway bila trudna kada se udala Shakespeare

Seljak ćerka, Anne Hathaway, 26, bio je tri mjeseca trudna kad se udala za 18-godišnjeg Shakespeare. To bi svakako podigao nekoliko obrva tih dana i njihov brak je uređen vrlo brzo, zaista.

Ime 7. Shakespeare verovatno nije napisano Shakespeare

Sljedeći jedan od zanimljivih činjenica o William Shakespeare je da su našli neke osamdeset različitih pravopisa imena Shakespeare, od "Shappere" do "Shaxberd." A čak i sam pesnik koristi različite pravopisa u različitim vremenima i često skraćeno njegovo ime na stvari kao što su "Willm Shakp"

8. Shakespeare je nestao između 1585 i 1592

Bard potpuno nestaje iz historijskih zapisa između godina 1585 i 1592. Ne zna se sigurno gdje je dobio, ali neki smatraju da je možda radio kao učitelj i drugi misle da je možda otišao putujući po Evropi.

9. Shakespeare koristi ko-pisci

Je bilo uobičajeno u to vrijeme za pisce da sarađuju na radovima i Shakespeare nije bio izuzetak u tome. Dok je on većinu svog posla sam, poznato je da drugi autori napisao deo Henrija VIII i Macbeth.

10. Shakespeare nije izgledao kao njegovu sliku!

Većina slike koje vidite William Shakespeare zapravo ništa više nego nagađanje. Postoje samo dvije njegove slike za koje se smatra da su autentični, jedan je gravura Martin Droeshout a drugi je spomenik u crkvi.

Koje druge zanimljivosti o William Shakespeare smo zaboravili spomenuti? Slobodno ih dijeli u komentar ispod teksta.

load...