Zanimljivo

Ovde je 10 namirnica koja su izmišljena slučajno

Ovde je 10 namirnica koja su izmišljena slučajno

Ambicija mnogih kuhara je da izmisli jelo koje je zaista originalni i zauvijek će biti povezan sa svojim imenom. Kako frustrirajuće to mora biti, onda, za one kuvara koji pokušavaju, da saznaju da su neke od najpopularnijih namirnica iz cijelog svijeta su otkrili čisto slučajno. Dok neke od ovih namirnica ne može se opisati kulinarskih remek, oni sigurno su postali popularni i poznati širom svijeta. Evo deset od namirnica koje je upravo stiglo oko slučajno.

1. Kornet za sladoled

Sladoled u kornetu izgleda ukus mnogo bolje nego sladoled u posudu, ali sve do 1904. Godine, a jelo je bila jedina stvar koja je sladoled je služio u. U 1904. St. Louis Svjetskom sajmu, sladoleda prodavač ran od jela, tako da je obližnji vafl prodavac napravio neke čunjeva za njega. Nekoliko drugih sladoled venders slijede svoje vodstvo, i sladoled su rođeni.

2. Crepe Suzette

Da li, ili ne, sve ove legende su istinite, koji može reći, ali oni napraviti velike priče! Palačinke Suzette je rekao da je izmislio kada je mladi konobar u Monte Karlu postala rastrojen i palili sos da je odluka za gostujući Prince of Wales. Kaže se da je princ uživao u paljenice toliko da je imenovan za jelo nakon što je njegov suputnik, Suzette.

load...

3. Čokoladni kolačići

Čokolada kolačiće čip je izmislio kada je kuhar je ponestalo sastojaka u Massachusetts gostionica. Ruth Wakefield je trebao biti kuhanja hrpa čokolade kolačiće, ali ona je ponestalo pečenje čokolade. Ona je dodala neke izrazbijan čokoladu da joj kolači misleći da bi se topi, ali ono što je završila sa komadićima čokolade u svom cookies.

4. Nachos

Kada je grupa gladnih žena otišla u restoran zove pobjede kluba u Piedras Negras, Meksiko i maître d'hôtel nije mogao pronaći kuhar, tako da je jedino što je mogao učiniti bilo Improvizuj. Je maître d ', Ignacio "Nacho" Anaya, crunched neke tostadas zatrpali sa sirom i jela ih. Zatim je dodao nekoliko jalapeños i služio jelo kao užinu. Žene zove snack Nacho Specijalnog a ime je kasnije skraćeno na Nachos.

5. Popsicles

Sladolede su izmislili jedanaestogodišnja dječak Frank Epperson, u 1905. On je zapravo pokušava da napravi svoj sok, ali ostavio je mješavina se na njegovom tremu preko noći. Kada se vratio da je u jutarnjim satima, otkrio je da je zamrznuta, sa štapom mu je to miješanje sa zamrznutim unutra. Zamrznutih pop bila tako dobra da je počeo prodavati svoju slučajno izum. Lokalni klinci počeli da zovu svoj izum 'pop ledenice', koji je dobio kasnije skraćeno na "popsicles '.

load...

6. Čips

Kada Chef George Crum saznao da je kupac poslao natrag svoju prženim krompirom, jer oni nisu bili rezani dovoljno tanko, kuvar je odlučio da se osveti. On narezane naredne serije krompira kao tanko kao što je eventualno mogao, pržena i slani njih, i poslao ih nazad do kupca. Kupac apsolutno volio svoju krompir i riječ ubrzo dobio oko o novim snack da je Džordž Crum je izmislio.

7. Jogurt

Ne možemo biti sigurni u preciznom porijekla jogurta, jer je bio oko za tako dugo. Vjeruje se, međutim, da jogurt je bio još jedan hranu koja je izmislio slučajno. Smatra se da, kada je mlijeko prvi put počeo da se transportuje iz jednog mjesta na drugo, to je sprovedena u kozje kontejnerima. Ljudi onda otkrili da bakterija u kozje kože davali zgrušati mlijeko i da ga je pretvorio u jogurt.

8. Sendvič

Sendvič je izmislio John Montagu, 4. Grof od Sandwich, u 1700-tih. Grof je bio toliko zadubljen u kartanju da on ne želi da prekine da sjesti i pojesti obrok. Njegovo rješenje je bilo da pita jedan od njegovih slugu da ga dovede kriške mesa između dvije kriške kruha, da bi mogao da pojede obrok rukama.

9. Nashville vruće piletine

Spicy, vruće, Nashville piletina je izmislio ženi koja traži osvetu. Kada Thornton Prince, poznati ženskaroš u regionu, je uhvaćen varanje, njegov ljubomorni ljubavnik ga je služio ekstra recept za piletinu da se sama vratiti na njega. U planu obilo o glavu kada Thornton princ dopala pikantan recept toliko da je to specijalitet u njegovom restoranu napravili.

10. Corn flakes

Doktor John Harvey Kellogg izmislio kukuruzne pahuljice slučajno u 1895. On je radio u sanatorijumu u to vrijeme i on, kao i njegov brat, tražili načine da nahrani pacijenata na zdravu vegetarijansku ishranu. Kada je slučajno pusti neke kuvana pšenica ide ustajao, nije želio da ga gubimo, pa je pokušao kotrlja se i otkrio da je formirana pahuljice, koje je zatim nazdravili. Pacijenti su uživali u tost pahuljice toliko; nesreće postao žitarica doručak koji mi danas poznajemo.

load...