Zanimljivo

Poreklo šminke... 10 zanimljivih činjenica

Poreklo šminke... 10 zanimljivih činjenica

Korištenje šminke i kozmetičkih proizvoda se možda mogu pratiti sve povratku u kameno doba, prije oko 100.000 godina, gdje je dokaz crvenih pigmenata koji su otkrili da se vjeruje da su koristi u primitivnim šminke. Iako niko ne može biti siguran da su ti kamenog doba pigmenata koji se koriste na tijelu, možemo biti sigurni da šminke svakako je koristila stari Grci i Egipćani. Šminka se koristi tokom godina, i kao način da se ukrašavaju tijelo, a često i za njegovu mističnom ili vjerske značaja. Danas, šminka je multi-milijarde funti industriji i kozmetici su lako dostupni, ali u davna vremena, morali su da se sa onim što su imali pri ruci. Tih ranih oblika šminke, ipak, dovesti do onoga što danas koristimo, pa evo deset zanimljivih činjenica o nastanku šminke.

1. Lak za nokte je izmišljen u Kini

Drevni Egipćani se zna da su obojene nokte kanom, ali se smatra da je prvi lak za nokte je korištena u Kini oko 3000. God. Ovaj rani oblik lak za nokte bio lak napravljen od gume, pčelinji vosak, belanca i obojeni pigmenti.

2. Drevni Egipćani su koristili Kohl za šminke oko očiju

Drevni Egipćani su koristili Kohl, koji je napravljen uz ovce masti, olovo i pepeo, da ukrase njihove oči. Korištenje šminke oko očiju u Egiptu imali praktične koristi i religijskog značaja, kao i da je samo kozmetičke. Mračnom oči se vjerovalo da od zlih duhova, ali su pomogli da se skrene odsjaj od svijetle egipatskog sunca i zaustavi prašine i bakterija od ulaska u oči.

load...

3. U viktorijansko doba, dame nije nosio šminku

Postojao je period u viktorijansko doba kada dame klase nisu nosili nikakve šminke na sve. To je bilo zato dame uzgoja mislila da samo žene koji su nosili šminku su ili fazi glumice ili prostitutke!

4. Rimljani i Grci obojena obrazima

Oba su Rimljani i Grci cijenjeni bledog tena, u kombinaciji s ružičastim obrazima. Oni su izmislili preteča današnjeg rumenilo. Rimske žene koriste za bojenje svoje obraze crnog vina, dok su Grci obojen obrazima sa sokom su izvađeni iz bobica.

5. Žene su otišli do krajnjih da izgleda blijedo

Žene nastojao blijedo ten stoljećima, jer Sun Tan je predložio da ste radili u poljima. U davna vremena, žene bi koristili pijavice, ili drugih oblika krvarenja, da izgledaju blijedo. Kasnije su počeli da koriste krede i drugim sastojcima za posvjetljivanje, uključujući hidroksid i olovni oksid. Preplanulost zapravo nije postala popularna sve do 20. Stoljeća.

load...

6. Bez dlaka izgled je bio trend u 1400-a

Ako ste se ikada zapitali zašto je Mona Lisa nema obrve, to nije zato što je dobila zanesem sa pincetom! To je bilo u modi u 1400 za ženu da nema dlake na licu na sve, tako da obrijao svoje obrve potpuno, i oni obrijao čelima.

7. Šminke je vrlo otrovan u 1800

Brinemo o toksičnih sastojaka u modernoj kozmetici, ali u 1800, šminka je stvarno, ozbiljno, toksične stvari. Mnogi od sastojaka koji se koriste u šminku su otrovni, uključujući olovo, živu i arsen. Cijenu da neke žene plaćene izgledati lijepo uključeni gubitak kose i ozbiljne medicinske uvjete.

8. Rimljani mrzio bore previše

Anti-aging proizvodi nisu ništa novo, a stari Rimljani su poznati da prezire bora i nepravilnosti na koži. Da zadrže bora kožu preuzeti i mladi tražim, koristili su, između ostalog, magaraca 'mlijeko, puževi' pepeo i labud masti.

9. Elizabethans koristi katrana kao šminku

U Elizabethans koristi katrana za šminku. Koristili su ljepljive crne katrana kao njihov ekvivalent obrve olovke, olovka za oči i maskara. Problem s tim je da katran smrdi, to je ljepljive nered da pokuša sići ponovo i to je veoma zapaljiv. Tar je također vrlo toksičan; bilo je poznato da izaziva sljepilo previše, kao i kao ljepljive nered da uklonite.

10. Prvi crveni šminka je napravljen od buba

Obojiti svoje usne i nokti jarko crvena, drevni Egipćani koristili temelja tijela cochineal bube. Prije nego što disati previše uzdah olakšanja da ne žive u davna vremena, možda iz kategorije da znaš da cochineal se i danas koristi u kozmetici danas da crvene šminke, i riblje krljušti i dalje koristiti za dodavanje shimmer. Šminka je prešao dug put, ali smo i dalje koriste neke od istih sastojaka koji se koriste stoljećima.

load...