Zdravstveni saveti

10 čudesnih pothranjenih biljaka i začina i njihovih koristi i koristi

10 čudesnih pothranjenih biljaka i začina i njihovih koristi i koristi

Mnogi ljudi misle da samo začina kao nešto dodati okus na hranu, ali da li ste znali da oni također mogu imati neke velike zdravstvene koristi previše? Mnogi začini i biljke sadrže visoke koncentracije vitamina, minerala i antioksidansa i njihovo dodavanje hranu moglo znatno povećati nutritivnu vrijednost obroka. Bez obzira na sve drugo, ako koristite više biljaka i začina u kuhanje, moći ćete da smanje u iznosu od soli i šećera dodate i da će donijeti neke neposredne zdravstvene beneficije. Nikada više nećete gledati na svoj začin stalak na potpuno isti način kao kada čitate o nevjerovatan prednosti ovih deset mnogo potcenjen trava i začina.

1. Cayenne paprika

Cayenne paprika ima neverovatan spektar zdravstvene koristi. Za početak, to je ono što je poznato kao termogeni začin, što znači da će povećati svoj metabolizam tako da trošite kalorije brže. Također je dobro za probavu, može ublažiti kašalj i prehlade, a djeluje kao apetit, tako da može biti korisno kada se sljedeći plan mršavljenja.

2. Sage

Sage je divna degustacija biljka koja se odlično slaže sa mnogo različitih jela, ali da li ste znali da bi to moglo i poboljšati svoje pamćenje i to je čak predložio da mudrac može biti od koristi ljudima koji pate od Alzheimerove bolesti? Sage je također vrlo bogat izvor antioksidansa i ima sposobnost da se bori protiv upale.

load...

3. Anisa

Anis je dobro poznat po svojoj sposobnosti da smanji višak vjetra, ublažavanje mučnina i općenito smiruju probavni sistem. To je također vrlo umirujuće kada imate prehladu, jer će olakšati bol u grlu i pomoći osloboditi zagušenja. Majke dojilje mogu imati koristi od anis, kao i, jer se kaže da ima sposobnost da se poveća proizvodnju majčinog mlijeka.

4. Origano

Origano može pružiti poticaj za vaš imunitet i pomoći vam da se bori protiv infekcija i virusa. To je bogat izvor imunog povećanje antioksidanata sistema i vitamin K, a ima i snažan antimikrobno i protuupalno svojstva. Tradicionalno, origano se koristi za liječenje i respiratornih i gastrointestinalnih poremećaja, a također je rekao da je dobro za smanjenje menstrualnih grčeva.

5. Cimet 

Cimet je ukusan začin koji možete koristiti za zamijeniti šećer kada se pokušava izgubiti na težini. To je još jedan začin koji pomaže da se smiri digestivnog sistema i može biti efikasna u smanjenju mučnine i ublažavanje dijareje. Cimet također može biti koristan začin za dijabetes, jer je utvrđeno da ima sposobnost da balansira i kontrolu nivoa šećera u krvi.

load...

6. Cloves

Osim što je dobar za probavni sistem, pupoljci su takođe dobar prirodan način za ublažavanje zubobolje. Na antimikrobna svojstva klinčića može očistiti probavni sistem parazita i neželjenih bakterija i mogu se koristiti kao tretman za prehlade, jer su efikasan način za čišćenje sluzi iz grudi.

7. Kim

Dodavanje kima sa svojim receptima će dodati mnogo više od samo divan ukus, to će vam pružiti dobru zalihu vitamina C i željeza kako bi vaš imuni sistem radi na optimalnom nivou. Kao i pomoći da se bori protiv infekcija, kim će poboljšati funkcioniranje jetre i pomoći vašem tijelu protjera više toksina.

8. Rosemary

Rosemary je još jedan od najčešće koristi biljke čija su lekovita koristi se često previde. Tradicionalno, ružmarin se koristi za ublažavanje stresa i poboljšanje koncentracije i pamćenja. Ova neverovatna biljka može ublažiti probavne smetnje i žgaravica, sadrži visok nivo antioksidansa, i ima jak antimikrobna svojstva.

9. Peršun

Peršun je jedan ako najpotcenjenijih bilja postoji i često se koristi kao ukras samo dodati malo boje u jelo, ali to je zapravo i vrlo zdrava biljka za jelo. Sadrži vitamin K, koji promovira brže ozdravljenje i vrlo je dobar za kožu, to je moćan de-toxifying sastojak, i to je bogat izvor željeza i vitamina C, koji jača i krvotoka i imunog sistema.

10. Korijander

Korijander može biti korisno za dijabetičare jer ima sposobnost da pomogne niži nivo šećera u krvi stimuliše proizvodnju insulina. Također je dobro za srce, jer je utvrđeno da korijander smanjuje loš LDL holesterola u krvi i povećava dobar HDL holesterol. S druge amazing korist korijandera je u tome što je prirodni antibiotik i može da se bori bakterija u tijelu, uključujući salmonele.

Koje su vaše omiljene biljaka i začina?

load...