Zdravstveni saveti

10 hrana koja mogu pomoći zdravlju srca

10 hrana koja mogu pomoći zdravlju srca

Statistike za umrlih od bolesti srca da za neke sumorne čitanje. Bolesti srca i drugih kardiovaskularnih problema, odgovoran je za više smrtnih slučajeva u SAD-u od bilo koje druge bolesti. Kardiovaskularne bolesti tvrde čak i više američkih života od svih različitih oblika raka zajedno. Nemojte da vas zavara da misle da je to samo problem u SAD-u, međutim, statika za mnoge druge zapadne zemlje su jednako loši. Možete, međutim, dramatično smanjiti rizik od srčanih bolesti jednostavnim nakon zdrave ishrane i uzimanje redovne vježbe. Evo deset namirnica koje će pomoći da vas zaštiti od rizika od kardiovaskularnih bolesti.

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedan od vrlo dobro poznat srce zdrave hrane. Nakon mediteranske prehrane je dokazano da postoji način da vas štiti od bolesti srca. To nije samo sve svježe ribe i povrća koje Mediterana uživaju da čuva svoja srca zdrava, to je ujedno i maslinovo ulje da jedu. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masti koje smanjuje nivo lošeg LDL kolesterola u krvi i smanjuje rizik od vašeg razvoja bolesti srca.

2. Oatmeal

Zobene pahuljice također zaslužuje svoje mjesto na našoj listi srca zdrave hrane. Jesti zobene pahuljice za doručak će pomoći da se smanji nivo lošeg holesterola u krvi. Najbolji tipovi zob jesti su čelične rez sorte. Oni će vam pružiti puno vlakana, kalija, folata i omega - 3 masnih kiselina. Oatmeal je savršen način da započnete svoj dan i to će vam pružiti izvor energije koji će vam trajati sve do ručka.

load...

3. Voće

Bobica bilo koje vrste su dobri za kardiovaskularni sistem, ali borovnice i kupine se smatraju najboljim. Bobice sadrže protuupalne sastojke koji će pomoći da se smanji rizik od srčanih bolesti. Oni također sadrže antioksidanse, koji će vam pomoći da te štiti od raka.

4. Crno vino

Čaša crnog vina dnevno može povećati dobar holesterol u krvi i jača arterije. Crveno vino pomaže u zaštiti vaše arterije, jer sadrži moćne antioksidante pod nazivom katehini i resveratrol. Kao i svaka alkoholno piće, međutim, previše crnog vina će izazvati više štete nego koristi, pa se drže preporučuje jedna čaša dnevno za žene i dvije za muškarce.

5. Orasi

Orasi su odličan degustaciju grickalica i jedan od divne srce zdrave hrane, možete ih koristiti u kuhanje, pečenje ili dodajte ih u salate. Oni sadrže sve te važne omeag - 3 masne kiseline koje pomažu kako bi zaštitili svoje srce i, u jednoj nedavnoj studiji koja je provedena na miševima, utvrđeno je da orasi mogu smanjiti nivo holesterola i plak u krvi previše. U test koji je provedena na miševima, oraha smanjuje nivo holesterola i do 25%.

load...

6. Salmon

Losos i druge masne ribe su veoma bogata omega - 3 masnih kiselina, a jedu losos će smanjiti krvni pritisak i pomoći da se zaustavi ugrušaka u krvi. Dodavanje ribe kao što su losos, tuna i sardine u vašoj ishrani, može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti za 30%, ako jedete dva obroka svake sedmice.

7. Jabuke

Postoji mnogo više jabuka nego što se na prvi pogled. Svi znaju da je jabuka dnevno je rekao da zadrži liječnika daleko, ali to će vas držati iz potrebe sastanak sa kardiolog previše, jer jabuke su također dio srca zdrave hrane. U jednoj studiji koja je sprovedena od strane Tufts University, istraživači su otkrili da ljudi koji dnevno jeli jabuku smanjili nivo holesterola za nevjerojatnih 40%. Smatra se da je polifenoli koji se nalaze u jabukama koje su bile odgovorne za ovo snižavanje lošeg kolesterola.

8. Flaxseed

Malo prskanje lanenog preko jutarnje žitarice za doručak, ili dodan u vašu frape, mogao ići dug put prema zaštiti vas od bolesti srca. Sjemenke su veoma bogata vlaknima, koja pomažu da se zaustavi izgradnju kolesterola u krvi, a oni su također odličan izvor omega - 3 i omega - 6 masnih kiselina.

9. Tamna čokolada

Dok su svježe voće i povrće igra veliku ulogu u zaštiti vaše srce, i držeći svoj krvni pritisak pod kontrolom, jesti mali komad tamne čokolade može biti vrlo dobro za kardiovaskularni sistem kao dobro. Čokolada koja sadrži najmanje 80% kakao vam pruža dovoljne količine flavonoida zove flavonol, da snižava krvni pritisak i poboljšava protok krvi u srce.

10. Black pasulj

Mi smo završili našu listu srce zdrave hrane sa crni pasulj, koji su odličan izvor proteina, ali oni ne sadrže loš holesterol koji masnom mesu učiniti. Oni također sadrže zdravo srce nutrijenata, uključujući i omega - 3 masnim kiselinama, vitaminima B-kompleksa, magnezij i kalcij. Crni pasulj može jesti kao prilog sami ili dodati kao sastojak u mnogim drugim jelima kao što su juhe i salate.

Koje su vaše omiljene srce zdrave hrane?

load...