Zdravstveni saveti

10 hrane bogata magnezijumom koja će se uključiti u vašu ishranu

10 hrane bogata magnezijumom koja će se uključiti u vašu ishranu

Možda niste ikada razmišljao previše o tome koliko magnezijuma dobijate u vašoj ishrani, ali nedostatak magnezijuma je sasvim uobičajeno i može dovesti do nekih vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema. Magnezij je potrebno da bi vaše kosti zdrave mišiće i živce funkcioniše kako treba, i pomaže vam da se održi zdrav imuni sistem. Ako imate premalo magnezijuma u ishrani, može doprinijeti poremećaja kostiju, anksioznosti i depresije, i visok krvni pritisak. Preporučene dnevne količine magnezija koju bi trebalo biti konzumiranje u hranu je 400mg, pa pogledajte listu magnezij hranu bogatu ispod i saznati ako jedete dovoljno magnezijuma u ishrani.

1. Matice i sjeme

Dodavanje orasi i sjemenke sa svojim kuhanje je jedan od najlakših načina da se poveća unos magnezija. A 100g porcija sjemenke bundeve će osigurati više od 100 posto unos magnezijuma u jednom pokretu. Ostale sjemenke i orašasti plodovi koji imaju visok sadržaj magnezija su: bademi, indijski orah, sjemenke lana i susama.

2. Cijela zrna

Integralne žitarice su također dio magnezija hrane bogate. Uvijek je bolje da izaberete Whole Foods zrna preko rafiniran tipa, jer će vam pružiti puno više vlakana i esencijalnih nutrijenata, uključujući magnezij. Ako ste pojeli 100g usluživanja smeđe riže, na primjer, ti bi dobiti 44mg magnezija. Ostali Whole Foods žitarica koje su bogate magnezijumom su zob, heljda, quinoa i proso.

load...

3. Dark želeniša

Jedan od najčešćih razloga da ljudi imaju nedostatak magnezijuma je u tome što se ne jede dovoljno povrća. Povrće sa najvišim nivoom magnezijuma u njima su tamno lisnato zeleno sorte, kao što su kelj, blitva i zelena salata. Najbolje od svega povrća jesti za povećanje magnezija u ishrani je spanać, koji vam može pružiti 6 posto vaših dnevnih potreba u jednoj porciji.

4. Banane

Banane su najpoznatiji po energije koje oni pružaju i za njihov visok sadržaj kalijuma, ali oni su također vrlo dobar magnezij bogatu hranu. Kao i sve ostale zdravstvene prednosti banana, jedu jednom, veličine banana prosjeku će vam pružiti oko 8 posto vaših dnevnih iznosa magnezijuma.

5. Fish

Riba je odličan izvor omega - 3 masnih kiselina i vitamina D, a neki riba također mogu vam dati dobar izvor magnezija. Najbolji riba za sve više magnezijuma u ishrani je skuša, koja pruža 97mg magnezija u 100g porciji. Nutricionisti preporučuju da sve treba jesti najmanje dva porcije masne ribe svake sedmice da nas štiti od visokog krvnog pritiska i bolesti srca.

load...

6. Tamna čokolada

Dobra vijest za ljubitelje čokolade! Jedan od velikih magnezija hrane bogate je čokolada.

Za magnezij bogata poslastica, probajte neke tamne čokolade i to će vam pružiti dobru zalihu antioksidanata. Samo mali trg tamne čokolade će vam pomoći da ostvarite svoje dnevne količine magnezijuma, jer bi vam 100g porcija pružiti 327mg mineralne. Tamna čokolada, u moderiranje, je također dobar način da zadovolji slatko kada se pokušava izgubiti na težini.

7. Soja

Mahunarke, kao što su bubrega-pasulj, sočivo i crni grah, su također uključeni u našoj listi magnezija namirnica bogatih, i soje su najbolji od svih. Samo pola šolje prženih soje će omogućiti gotovo polovina vaše dnevne količine magnezija. Soje su također odličan izvor proteina, vlakana i drugih esencijalnih vitamina i minerala.

8. Sušeno voće

Sušeno voće su odličan način da se koncentrovani izvor vitamina i minerala i oni napraviti veliki zdrav u pokretu užinu. Imate dovoljno sušenog voća koje možete izabrati i kajsije, grožđice i šljive su bogate magnezijumom. A pola šolje serviranje suhe smokve bi vam opskrbu s 51mg magnezija. Iako je sušeno voće je vrlo zdrava, ne bi trebalo biti oprezni da ne preko prepušta, jer nema sadrži dosta koncentriranog šećera.

9. Avokado

Još jedna od predivnih magnezija hrane bogate je avokado. Avokado je pun vitamina i oni sadrže sastojke koji će vam pomoći zadržati vaše srce zdravim i štite od određenih vrsta raka. Ako dodate malo avokada u svoje obroke, to će vam dati gotovo 25 posto vaše preporučene dnevne unos magnezija u jednom obroku.

10. Jogurt

Jedna od neverovatne stvari da magnezijum radi za vas, da li je to poboljšava sposobnost vašeg organizma da apsorbuje kalcijum. Jogurt, koji sadrži magnezij i kalcij, je odličan način da se oba minerala u isto vrijeme i povećati zdravlje kostiju. Standardni šolja nemasnog jogurta će povećati unos magnezija od 47mg.

Da li znate drugi magnezij namirnice bogate?

load...