Zdravstveni saveti

10 hrane zasnovane na biljnoj bazi kalcijuma

10 hrane zasnovane na biljnoj bazi kalcijuma

Prosječna odrasla osoba treba na kalcijumom hranu bogatu, namirnice bogate kalcijumom, kalcijum bogate hrane, hrana bogata kalcijem, visok kalcij hranu 1,000mg kalcija, ali ako ste nedavno okrenuo vegan i potrazi za pronalazi tvoj iz hrane na biljnoj bazi , samo gdje gledaš?

Kalcij je neophodan za održavanje naših kostiju i zubi; bez dovoljno o tome, mogli bismo biti pod rizikom od razvoja osteoporoze i karijesa.

Kao i ovaj, kalcijum je bitno da pomogne našim krvnog ugruška. Ona također pomaže da se reguliše enzima, održava stanične membrane funkcionira optimalno, poboljšava mišićne kontrakcije, a također pomaže kod nervne provodljivosti.

load...

Mnogo novih obraćenika na vegan ponekad malo prestrašen u početku kada pokušaju da misle alternativnih izvora kalcija. Istina je da postoje brojni izvori na biljnoj bazi za ovaj vitalni mineral, a velike su šanse da ste verovatno ih jedu sve svoj život ne shvatajući. Hajde da pogledamo:

Kelj

Kale je kraljica Zelenih, i još naziva i "The New Beef". To je zato što čini čuda za naš organizam, a ima viši sadržaj željeza čak i od spanaća, što u osnovi znači da je Popeye već pretvoren.

Kale bi trebalo da bude na vašoj listi od sada, jer to zelenije od zelene biljka ima visok sadržaj kalcija. Samo 100g kelja sadrži 150 mg kalcija, što znači da kelj sadrži više kalcijuma po grama nego mlijeko. Zar to nije neverovatno ?!

load...

Bok Choy

Bok Choy, što je također ponekad naziva više jednostavno kao kineski kupus, je kineski list povrća koji je savršen uključiti u vok. U kombinaciji sa brokoli, klice i piletina prije drapiranje sa nekim soja sosom i večernji sortira.

Za sve 100g serviranja, bok choy sadrži 105mg kalcija. 54% kalcijuma ovdje se apsorbira naš organizam. Da to stavim u perspektivu, ta brojka patuljci 5% možemo apsorbirati od špinata, pa čak i 32% smo apsorbirati iz mlijeka.

Sve u svemu, dječak Choy je jedan od najpoznatijih hranljivog hrane na planeti, a također sadrži vitamin A, vitamin C, željeza, magnezija i vitamina D.

Narandže

Pomorandže su samo tako narandžaste da se čini nemoguće zamisliti nismo mogli apsorbuje kalcijum od njih. Na kraju krajeva, mi povezujemo kalcijuma sa bijelim mlijeka. Zar ne?

Iako je sadržaj kalcijuma orange nije baš tako dobra kao gore, 40mg 100g je još uvijek vrlo koristan jer je jednako 71mg po jednu šolju sirove sekcije naranče. Samo to čini 7% od preporučene dnevne količine. Nije loše, zar ne?

Najbolja stvar je, međutim, da je sok od naranče zapravo ukus fantastičan. Zato se u to!

Tofu

Tofu je loš dečko u biljnoj bazi kalcijum svijetu, sa 100gram porcija sadrži nevjerojatnih 350mg mineralne.

Tofu, koji je također poznat kao pasulj, u suštini soja mlijeka koja je stegla i pritisnuo u meku, mali beli blokova. To je malo hit ili propustiti sa vegane, ali ako vam se sviđa ukus, vi ćete biti u mogućnosti pronaći većinu svog preporučene dnevne količine kalcija ovde.

Jedina mana je što ima puno vrsta tofua, i njihova sadržaja kalcijuma varira. Uvijek provjerite etiketu!

Kajsije

Postoji 13mg kalcija po 100grams kajsije, što čini ovaj ukusan plod iznenađujuće dobar izvor na biljnoj bazi bitnih minerala.

Slanutak

Slanutak su dio porodice Fabaceae, i oni su ključni sastojak u proizvodnji humusa. Oni su također odličan izvor na biljnoj bazi kalcija, koji sadrži 105m za svaki 100grams posluživanja.

Beans ukupni su dobar izvor kalcija; oni nisu veliki, ali oni su dobri. Oni blago pale u odnosu na mliječne proizvode, ali ako ste u potrazi za dijetu mlijeko bez, naut da čine ključni dio.

Jedna stvar koja je bitno napomenuti da je priprema ključ sa rogačicom, kao određenih metoda pripreme može smanjiti sadržaj kalcija.

Suve šljive

Istraživanje je pokazalo da postoji samo jedan superstar kada je u pitanju poboljšanje zdravlja kostiju kod žena u postmenopauzi, a to nije mlijeko. Ne, to je skroman, nikad sladak šljive.

Šljive sadrže oko 43mg kalcija 100g služi, ali ljudski organizam apsorbuje većinu, a istraživači kažu da je ovo voće je odličan za prevenciju osteoporoze, pa čak i frakture. Da bi se smanjio rizik, međutim, morali biste pojesti oko 10 šljive dnevno. Ako možete upravljati da si na pobjednika.

Bademi

Bademi su super užina ako želite više kalcijuma. A 100grams šačica sadrži mamuta 264mg, osiguravajući da su ovi orasi spakovati pravi kalcijuma udarac.

A ako se ne sviđa grickanje na bademi cijeli dan, zašto ne probati bademovo mlijeko? Ova biljnoj bazi mlijeka (koje još uvijek zvuči čudno), nalazi se na gore, sa sve više i više od nas pije umjesto mliječnih na bazi mlijeka.

Bademi su bogati u zdrav masti i vitamina, a oni su kompletan protein. Savršeno.

Smeđa riža

Sve riža je dobro za nas, ali smeđa riža krade show kada je u pitanju kalcija. A 100 grama porcija sadrži 10 mg, i zato što je hrana je tako jeftin i izdašan, možete jesti mnogo kao vi bulk iz svoje obroke.

A ako mislite da 10mg ne zvuči sve to mnogo, smatraju da je jedan kup iznosi 195.

Smeđa riža je i dalje skroman izvor kalcija, naravno, ali ako ste na dijeti mlijeko bez, oni predstavljaju dobru alternativu. Oni mogu popuniti veliki broj vrsta jela, i oni su lako kuhati.

Brokule

Postoje 47mg kalcija po 100grams brokule. Loša strana sa dobiješ kalcijuma iz brokoli je da vaše tijelo ne smatra da je sve tako lako apsorbuju minerala, ali i dalje može pružiti dobar izvor ako ste na dijeti mlijeko-free.

Kao i mnogo drugih tamno lisnato zeleno povrće, njihova sadržaja kalcijuma je visoka, ali samo mali postotak zapravo koristi tijelo; Iz tog razloga predlažemo da razgovarate sa svojim lekarom.

Koje su vaše omiljene biljnoj bazi kalcijum namirnice bogate?

load...