Zdravstveni saveti

10 iznenađujuće koristi od spavanja o kojima morate znati

10 iznenađujuće koristi od spavanja o kojima morate znati

Gitarist Rolling Stonesa, Keith Richards, kada je osam uzastopnih dana bez sna, prije nego što se iznenada ruši na njegovu rekorder, razbijajući njegovo lice i buđenje prekriven krvlju. To je samo jedan od štetnih efekata koje ima malo sna može učiniti za vas, i iako većina nuspojave su prilično nisko ključ u odnosu na to, mnogi od nas ipak treba tražiti više sna.

Naravno, u 21. Stoljeću smo naučili da je spavanje za slabe i da, ako želite da se stvari učinio, moraš ostati budan duže nego ikada ranije. Ali svaka djevojka treba joj ljepotu san, i sa spavanjem dolazi niz prednosti koje mogu samo iznenaditi. Da biste saznali zašto biste trebali postavljati više vremena u stranu za odgode, neke od ovih super beneficije provjeriti.

1. Sleep Poboljšava Your Memory

San pomaže da se riješi krugova oko očiju, malo što je još važnije ona može dati memorijsku mnogo potreban poticaj. To je za vrijeme sna, kada se naše uspomene vezane čvršće zajedno, što znači da imamo veće šanse pamćenja stvari koje smo naučili samo prije spavanja, nego stvari koje smo naučili u ranim jutarnjim satima. Dakle, ako se studira za ispite, trik je da se revidira samo prije spavanja.

load...

Dr. Rapoport, profesor na NYW Langone Medical Center, kaže: "Ako pokušavate da nauče nešto, bilo da je fizički ili mentalno, naučite ga u određenom trenutku sa praksom. Ali, nešto se događa dok spavate koja čini da je bolje uče. "

To nešto je proces poznat kao konsolidacije, i što više sna imate, jači uspomene.

2. Sleep može pomoći da živite duže

Još jedna od velikih prednosti sna je to što vam može pomoći da živite duže. Istraživanja su pokazala da je manje sna imate, veće su šanse da umru prije onih koji spavaju duže. Dakle, dok mi ne kaže da je više sna je čarobna formula za besmrtnost, to može produžiti životni vijek. U 2017. Studiji, više žena je umrla kad su dobili samo manje od pet sati sna po noći. Sna čini nas uživo bolje, sa logičan zaključak bio da se čini da živimo duže.

load...

3. Sleep znači da mogu zadržati svoju liniju

Sljedeći je jedan od prekrasnih prednosti sna je to što vam može pomoći da zadrži dodatnih kilograma na odstojanju. Ako imate divnu figuru koju ne želite da izgubite, morate dobiti više sna. Radije nego da opstane na srednju dijetu koja vas dovodi dolje, sve što treba da uradimo je da ispod pokrivača ranije i ostati tamo duže. To je tako jednostavno, a opet oh tako efikasan. Vidiš, kada ne naspavala, naš metabolizam se usporava, što znači da smo stavili na težini. Istraživači u Švedskoj su stoga zaključili da više sna znači manje težine. Jej!

4. Sleep vam pomaže da koncentrat

Još jedna od velikih prednosti sna je da se može poboljšati koncentraciju. Da se nađete budim svakog jutra na dva velika šolja kafe kako bi poboljšali budnost i koncentraciju? Radije nego se oslanjaju na toliko kofeina, možeš samo spavati više. Kada se probudimo nakon sna zdrav noći, osećamo spremni da preuzmu na svijetu. Osećamo nepobjediv, a ako dobijemo samo od 2 - 3 sata, osećamo kao smrt, a mi nismo ni spremni da preuzmu na peć, a kamoli u svijetu.

5. Više sna može Curb Upala

Ako sedite tu čitanja ovog i razmišljanja, "Zašto ja moram da je stalo upale?" Evo i zašto: upala može biti katalizator za čitav niz iscrpljuju i hroničnih bolesti, kao što su moždani udar, dijabetes, bolesti srca, preuranjeno starenja i artritis. Nijedna od ovih su lepe stvari morati proći kroz, a ako spavate za samo nekoliko sati noću, u iznosu od upalnih proteina u krvi mogao bolne. U C-reaktivnog proteina, koji je povezan sa srčanog udara, poznato je da je veći u onih koji dobiju manje od šest sati sna na noć.

6. Sleep stavlja vas u velikom Mood

Prema nedavnom QVC anketi, gotovo dvije trećine nas kriviti za razdražljivo raspoloženje na nedostatak sna. To je dosta, što u osnovi znači da je spavanje primarni uzrok lošeg raspoloženja. Lijepo je znati! Ali ćeš to riješiti?

7. Sleep Makes You sigurnije Driver

Sljedeći jedan od nevjerovatan prednosti sna je to što više sna čini sigurnijim vozača. I svijetu potrebno više sigurno vozača. Kada ste pospani za volanom, to je gotovo kao loše kao vožnje u pijanom stanju. Ti nisi u potpunosti svjestan svega što se događa oko vas, i kao posljedica ste na veći rizik od izazivanje nesreće. Zaista, vozači nenaspavan obavljati samo kao pijanice za volanom, pa ako znate da vam je potrebno da se vozi rano sljedećeg jutra, predlažemo dobiti dobar san je ranije.

8. Sleep može pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa

Mi ne kažemo da će se više sna definitivno znači da nikada neće razviti dijabetes, ali oni koji ne spava dovoljno je teže da regulišu šećer u krvi. To je, pak, znači da su na veći rizik od razvoja problema, kao što je dijabetes. I zato što dijabetes je užasna bolest koja može dovesti do neke strašne komplikacije, kao što su sljepilo i moždanog udara, preporučujemo vam da češće se pod jorgan.

9. Više sna može smanjiti Chronic Pain

Kada spavamo, naša tijela na posao na nas zarastanja. Ako imamo rana, leči još tokom našeg sna. Isto tako, ako ne spavaš ni gdje ni približno dovoljno, vaš prag bola može smanjiti, koji naizmjenično može dovesti do hroničnog bola. Da biste bili sigurni to ne desi, možete ga ispraviti tako što ranije u krevet!

10. Sleep Pojačava vaš imuni sistem

Umorni privlačenja svaki hladno da ide okolo? Nedostatak sna može biti u korijenu vaše probleme. Ako imate nocu, imunološki sistem vašeg tela potrebno je čekićem, što ostavlja vam više osjetljivi na bolesti. Studija je pokazala da ako spavate šest sati ili manje po noći, ti si 3 puta veće šanse da se razbole od onih koji spavaju više od osam sati. I zbog hladnoće je sranje, znaš šta moraš učiniti.

Pa šta čekaš? U krevet!

Da li znate druge koristi sna?

load...