Zdravstveni saveti

10 kalorija bogata hrana za uključivanje u vašu ishranu

10 kalorija bogata hrana za uključivanje u vašu ishranu

Jedan od glavnih problema sa modernim dijeta je da su mnogi od nas troše previše soli, a ne ni blizu dovoljno kalijuma. Ako imate premalo kalija u ishrani, to može dovesti do slabe mišiće, umor, nesanica, i kalij također pomaže u zaštiti krvnih sudova od oksidativnog stresa. Studije su pokazale da, ako ste bili da smanjite unos soli i povećati količinu kalija u vašoj ishrani, većina ljudi može smanjiti rizik od moždanog udara za više od 20%, tako da ima dosta dobrih razloga da se razmišlja o tome kako mnogo kalijuma se nalazi u hrani koju jedete svaki dan. Povećanje vrijednosti kalija u vašoj ishrani nije teško učiniti, jer mnoge zajedničke namirnice imaju visok sadržaj minerala. Koji će vam pomoći povećati unos kalija, evo deset namirnica koje su bogate kalijumom.

1. Banane

Preporučene dnevne količine kalijuma za odraslu osobu je 4,700mg i to je nešto viša za dojilje u 5,100mg. To znači, da treba da se razmišlja o kalijum koji se nalazi u svakom obroku. Banana je jedan od najpopularnijih kalijuma hranu bogatu i mali banana sadrži oko 600 mg kalija.

2. Slatki krompir

Slatki krumpir i visoko rangirane na sadržaj kalijuma. Samo jedan slatki krumpir sadrži oko 700mg kalija. Slatki krumpir su vlaknima, niske u kalorija, a oni sadrže značajne doze beta-karotena previše.

load...

3. Sun sušene rajčice

Paradajz su dobar izvor kalija, ali se još više koncentriranim dozama sa sušenim paradajzom, ili paradajz umaka i paste. Jedna šolja suncu sušene rajčice će vam pružiti oko 40% od preporučene dnevne količine kalijuma. To će vam i dosta vitamina C i vlakana.

4. Repe zelje

Kada sljedeći put kupiti svježe repe, ne baciti zelje, jer oni su jedan od nevjerovatan kalija hrane bogate, a možete ih jesti kao povrće, ili ih uključiti u salatu. Oni imaju malo gorak okus, ali oni su odličan izvor kalija, folne kiseline i antioksidanata. Pola šolje zelenih repe sadrži oko 650mg kalija.

5. Grah

Dodavanje više grah sa svojim kuhanje će se povećati unos kalija kao dobro. Možete ih dodati u salate, buritos, variva, i, naravno, čili con carne. Jedna šolja grah će vam opskrbu s 600g kalijuma i dobar porciju svih važne dijetalnih vlakana previše.

load...

6. Jogurt

Jogurt je dobar, visoko proteinska, zakuska, ili ga možete jesti na Granola ujutro za doručak. To je također odličan izvor proteina i sadrži oko 575 g kalija po osam unci porciji. Druga velika stvar o jogurt je to, većina jogurt sadrži pro-biotike koji pomažu da se zadrži svoj probavni sistem u dobrom radnom stanju.

7. Suhe marelice

Suhe marelice su također uključeni u našoj listi kalija hrane bogate. Sušeno voće, posebno suhe marelice, će vam pružiti koncentrovani izvor kalija će vam pomoći da ostvarite svoje preporučene dnevne količine. Proces koji se koristi za uklanjanje vode iz sušenog voća koncentriše dobrotu u tolikoj mjeri da se jedna trećina od vaše dnevne količine kalijuma iz samo jednog šolju suhe marelice. Grožđice i suhe smokve sadrže slične količine kalija.

8. Šljive

Još jedna stvar koja kalijum da ona pomaže u održavanju vaše kosti jaka i zdrava. Sve šali osim o poznatom sposobnost suhe šljive da te redovno održavaju, oni također pružaju prilično impresivno količinu kalija. A ¾ šolje šljiva sok će vam pružiti 530mg kalija i jedna studija je pokazala da žene koje svakodnevno jeli šljive imale značajno veću gustoću kostiju od onih koji nisu.

9. Avokado

Kao i njene zdrave masti, omega - 3 masne kiseline, kao i niz drugih vitamina i minerala, jedan avokado također pruža nevjerojatnih 975mg kalija previše. Avokado je tako svestran! Možete ih dodati u frape, dodajte ih u salate, i koristiti ih u sendviče. Ne brinite o tome što ste možda čuli avokado sadrže previše masti, sve masti u avokado je dobar vrsta masti, a ne holesterol formiranje tipa.

10. Sok od šargarepe

I da završimo našu listu kalija hrane bogate sa sokom od šargarepe. Samo tri četvrt čašu soka od mrkve će vam dati 500mg kalija. Pored svih prednosti koje će vam taj dodatni kalijum dati, sok od šargarepe je stvarno dobar za oči, previše. To može poboljšati osjetljivost na promjene u svjetlu, stoga ugled šargarepa "za pomoć te vidim u mraku, i može pomoći da se odjelu u vezi starosne makularne degeneracije.

Da li znate drugi kalija namirnica bogatih?

load...