Zdravstveni saveti

10 koristi za zdravlje bulgur pšenice

10 koristi za zdravlje bulgur pšenice

Bulgur pšenica je napravljen sa integralnog pšeničnog zrna koje su djelomično kuvana i zatim pečena, što smanjuje količinu vremena koje je potrebno da se kuhati, ali zadržava gotovo sve prirodne dobrote pšenice. To je glavna hrana mnogih zemalja Bliskog istoka i postaje favorit na Zapadu previše. Glavna razlika između bulgur pšenica i većina drugih tipova pšeničnog brašna koje možete kupiti je to bulgur pšenica nije lišena svojih klice i mekinje, tako da sadrži više vlakana i više hranjivih tvari od rafiniranih pšenice radi. Evo deset zdravstvene prednosti koje možete dobiti jedući bulgur pšenice.

1. Održava probavni sistem glatko

Jedu bulgur pšenice će zadržati svoj probavni sistem u dobrom radnom stanju i da može imati mnogo korisnih efekata. Visokog sadržaja vlakana bulgur pšenice će pomoći potez hrane brzo kroz vaše tijelo, koji će vas zaustaviti dobiti zatvor i izbjegli ste u razvoju gomile. Zdrava probavni sistem je mnogo efikasniji u uklanjanju štetnih toksina iz vašeg tijela kao dobro.

2. Smanjuje rizik od raka u razvoju

Nerastvorni vlakno koje se nalazi u bulgur oštriti će smanjiti rizik od vašeg razvoja određenih vrsta raka. Dve šolje bulgur pšenice će vam pružiti sa skoro 34% od vaših dnevnih potreba za vlaknima koje je dokazano da se smanji rizik od razvoja raka dojke i drugih oblika raka.

load...

3. Smanjuje rizik od žučnih kamenaca

Bulgur topline pomaže da se smanji rizik od razvoja žučnih kamenaca ubrzavanjem kretanje hrane kroz tijelo i smanjuje količina žuči da tijelo proizvodi. Ona također pomaže da se poboljša način na koji tijelo koristi inzulin i smanjuje količinu nezdravih masti koje se zadržavaju u organizmu. Sve ovo doprinosi smanjeni rizik od razvoja žučnih kamenaca.

4. Smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska

Dijeta koja je bogata vlaknima je također pokazala da smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, što zauzvrat, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Prema jednoj studiji istraživači na American Heart Association, ljudi koji redovito jedu bulgur pšenica, imaju daleko manji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska.

5. Borba dijabetes

Bulgur pšenica ima nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana, tako da je to dobra hrana za dijabetičare jesti. To ne izaziva šiljcima nivoa šećera u krvi koji rafiniranog pšenice radi i vlakana usporava stopa po kojoj ugljikohidrati se pretvaraju u šećer. Kada je istraživanje sprovedeno u efekata različitih žitarica na nivo šećera u krvi, otkrili su da bulgur pšenice izazvala sporiji porast razine šećera u krvi nego raženi kruh ili cijeli pšenice kruh.

load...

6. Balansira nivo PH u organizmu

Škrob u bulgur pšenice otporan pomaže da se uravnoteži nivo PH organizma i zaustaviti postaje previše kisela. Ako tijelo postaje previše kisela, stanje poznato kao acidoza, to može dovesti do glavobolje konfuzije i nesanica.

7. Ona ima protuupalno efekte

Jedu bulgur pšenica je pokazano da se smanji upala u organizmu. Hronična upala u organizmu može dovesti do bolesti kao što su bolesti srca i osteoporoze i takođe je vezan za razvoj Alzheimerove bolesti i dijabetesa tipa 2..

8. Pomaže kod mršavljenja

Bulgur pšenica sadrži puno više vlakana nego rafinirani pšenice, tako da će vam popuniti brzo i da vas osjećaj pune duže. Ovo može biti posebno korisno kada pokušavate izgubiti na težini, jer će pomoći da se zaustavi vas žele jesti grickalice između obroka. Takođe, proizvodi energiju sporo izdanje koje će vas osjećaj na oprezu i budan ceo dan.

9. To je dobar izvor željeza

Bulgur pšenica je dobar izvor željeza. Svima nam je potrebno željezo u našoj ishrani, jer nosi kisika u krvi i koristi se u procesu stvaranja proteina i enzima. Željeza pomaže da podržavaju mnoge funkcije organizma od proizvodnje kolagena za imuni sistem. Jedna šolja bulgur pšenice osigurava 10 posto dnevnih potreba žene željeza.

10. Opskrbljuje važne minerale i vitamine

Bulgur pšenica pruža mnoge esencijalne vitamine i minerale koji su često nedostaje u inače loša ishrana. Bulgur pšenica je dobar izvor željeza, B vitamina, magnezij i mangan, koji pomažu da se održi zdrav metabolizam i džip zdravim i na oprezu.

load...