Zdravstveni saveti

10 mitova o periodima koje morate prestati verovati

10 mitova o periodima koje morate prestati verovati

To je tužna činjenica da je, čak i danas, neke mlade djevojke uče ništa o periodima njihove majke, i tako sve što oni uče o njihovim menstrualnog ciklusa dolazi ili iz biologije lekcije u školi, tokom koje su je sramota da postavljati pitanja ili iz mitova koji čuju u školskom dvorištu. Nije ni čudo onda, da su neki period mitove koji su kruži već godinama i dalje postoje i izazvati konfuziju i dezinformacija među mladim ženama. Dakle, da raskrinka deset od tih mitova o periodima da treba prestati vjerovati.

1. Možete izgubiti tampon u sebi

Tamponi ne mogu da se izgube u tebi, jer vaše interne organa, gdje staviti tampon jednostavno nije dovoljno velik, obično je dug samo oko tri i pol inča, ali se proteže da primi fizičkih odnosa i porođaja. To je, međutim, moguće zaboraviti imate tampon u, ali ako dođete u prstima, vi ćete biti u mogućnosti da osjetiti.

2. Ako pliva u moru kada imate periodu, ajkule će vas napasti

Ovo je čisto bapske priče i nema nikakvu naučnu obrazloženje. Ako imate period, onda bi trebalo koristiti tampon ako odete na plivanje da ne bi bilo sramota, ali nema dokaza da je žena sa rokom je više podložna napadima bilo divljih životinja na sve.

load...

3. Period je prljav, nečist i prljave

Ovo je jedan od najgluplja mitova od svih njih! Period je sasvim prirodno ženski tjelesne funkcije da sve žene dobiju. To je dio o čudu života, pa kako na zemlji može biti prljava ili prljava?

4. Ne možete dobiti trudna kada ste na period

To je opasan mit da su mnogi mladi su dovesti do vjeruju. Moguće je da zatrudni za vrijeme i neposredno nakon perioda. To je manje vjerovatno, ali to nije zamjena za kontrolu rađanja. I, u svakom slučaju, trebalo bi vježbanje sigurno vođenja ljubavi!

5. Prestani ostvarivanja tokom perioda

Ostvarivanje kada imate periodu neće praviti razliku na sve sa svojim menstrualnog krvarenja i neće ti ništa nažao. U stvari, vježbanje može biti efikasan način za smanjenje menstrualnih grčeva i poboljšanje vaše raspoloženje, tako da je ovaj mit neistina ne samo, suprotno je zapravo istina.

load...

6. Ne postoji takva stvar kao što je sindrom toksičnog šoka

Koristeći tamponi može uzrokovati toksični sindrom šoka, iako se ne govori o tome koliko je nekad bilo i to je rijetkost. Trebalo bi da i dalje čitati upozorenja na kutije tampona, iako, a najbolji savjet je da promenite tampon svakih četiri sata ili tako, da bi se izbjegao rizik od razvoja TSS. Sindrom toksičnog šoka može biti opasno. Ako ti misliš da bi mogao imati TSS, trebali biste vidjeti doktora odmah. Simptomi TSS uključuju: proljev, vrtoglavica, mučnina i osjećaj slabi.

7. Ne bi trebalo oprati kosu kada imate razdoblje

Bog zna gdje ta ideja dolazi iz! Naravno, možete oprati kosu, tuš i imaju kadu, baš kao što bi na bilo koji drugi dan. A vrući tuš ili kadu će pomoći u smanjenju menstrualne grčeve. Ne vjerujem još jedan mit koji kaže menstrualnog krvarenja zaustavlja kada ste u vodi ni; to je još jedna koja je potpuna neistina.

8. Neredovne menstruacije znači da ne možete imati bebe

Postoji puno stvari koje mogu izazvati neredovne menstruacije i to ne znači da imate problem sa svojim reproduktivni sistem. Kada žena prvi započinje perioda, to može trajati šest mjeseci ili tako sve dok ne postanu redovni i neke žene su nepravilni sve svoje živote. Ako su obično redovne, a vi propustite period, trebalo bi da se obratite lekaru, jer to može biti uzrokovan mnogim stvarima, uključujući: stres, bolest i, naravno, biti trudna.

9. Ti nisi nevina ako koristite tampon

Naravno da jesi! Himen može biti prekinuta tampon korištenja, ali to može biti prekinuta tokom vježbanja ili bavljenje sportom. A djevica je nevin, sa ili bez netaknut himen.

10. Sve žene započnu razdoblja u određeno dobi

Nema skup doba u kojem će početi menstruacije. Većina djevojke dobiju prvu menstruaciju u dobi od devet i petnaest, ali to nije čvrsto pravilo, više generalizacija. Ako ste na putu prema svojim šesnaesti rođendan, a vi tek treba da imaju period, to bi bila dobra ideja da provjerite sa svojim lekarom. Također, pitajte svoju majku kada je počela, jer se čini da se prenosi u genima dobi da žene počnu menstruacije.

Da li znate drugih mitova o menstrualnom ciklusu?

load...