Zdravstveni saveti

10 neverovatnih zdravstvenih prednosti Cayenne paprike

10 neverovatnih zdravstvenih prednosti Cayenne paprike

Spicy i vruće, cayenne paprika je poznat kao princ začina i može se dodati mnogim jelima dodati malo topline i ekstra ukus. Cayenne paprika je također jedan od vrlo ljute paprike, kao i svako ko je pojeo to će znati. To je ocijenjeno na Scoville mjerenje topline skali od 40.000 jedinica, što je toplije nego jalapeño paprike, a to je ujedno i paprika koji se koristi u samoodbrani biber sprejeva. Jeste li znali, međutim, da cayenne paprika također ima mnogo terapeutske i zdravstvene beneficije i sadrži mnoge vitamine i minerale previše? Evo samo deset od mnogih nevjerovatan zdravstvene koristi od cayenne paprike.

1. Aids probavu

Ti bi normalno da tople začinjenu hranu izaziva probavne smetnje, a ne oslobađanje, ali cayenne paprika je poznat po svojoj sposobnosti da pomogne probavnog sistema. Jesti biber pomoći da se poveća proizvodnja želudačnih sokova i enzima u crevima koje pomažu organizmu da metaboliziraju brže. To također može biti korisna za ublažavanje gasa.

2. Cayenne paprika može pomoći spriječiti rak

Supstanca koja stvara toplinu u biber se zove kapsaicin, za koju se vjeruje bi mogao usporiti rast nekih vrsta kancerogenih tumora. U studiji koja je sprovedena na Univerzitetu Loma Linda u Kaliforniji, istraživači su otkrili moguću vezu između jedenje cayenne paprike i usporavanja rasta tumora kod bolesnika od raka pluća.

load...

3. Pomaže organizmu detoks

Još jedna od predivnih zdravstvene koristi od cayenne paprike je u tome što povećava brzinu da je tijelo oslobađa sama opasnih toksina, a to povećava stopu probavu i limfnog sistema. Cayenne paprika također povećava metabolizam i uzrokuje znojenje, što sve povećava brzina kojom toksini se izbacuju iz organizma.

4. Povećava cirkulaciju

Sljedeći jedan od velikih zdravstvenih koristi od cayenne paprike je da se može pomoći povećati cirkulaciju. Vrućina u tijelu da je kapsaicin u biber stvara uzrokuje povećanje protok krvi oko tijela Ovo poboljšava dotok kiseonika do vitalnih organa i mozga, kao i povećanje ponude hranljivih materija.

5. Cayenne paprika može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti

Došlo je do dokaza da uzimanje biber usmeno može pomoći u sprečavanju srčanog udara. I još jedan od prekrasnih zdravstvene koristi od cayenne paprike je u tome što može pomoći da se zaustavi krvnih ugrušaka formiranje, rastvaranjem fibrin u krvi, a takođe je pokazalo da biber može smanjiti nivo holesterola u organizmu.

load...

6. To vam može pomoći da izgubite težinu

Dodavanje cayenne paprika na hranu može vam pomoći da izgubite težinu. U studiji koja je sprovedena na Univerzitetu Purdue je utvrdio da je efekt termogenezu, to je zagrijavanje tijela, i povećala stopu da učesnici u studiji spalio kalorija i to potisnuti svoje apetite. Također su otkrili da je grijanje efekat cayenne paprike takođe značilo da učesnici su nastavili da spali kalorija do četiri sata nakon jela obroka.

7. Ublažava zagušenja

Još jedna od predivnih zdravstvene koristi od cayenne paprike je u tome što se može koristiti za liječenje simptoma prehlade i gripe. Mješoviti za topli napitak, cayenne paprika podstiče znojenje, koji će pomoći da se sruši temperaturu, djeluje kao sredstvo za smanjivanje kongestije, tako da će pomoći osloboditi sluzi i katara, i to će također ublažiti upalu grla previše.

8. Ublažava bol

Je kapsaicin u biber mogu djelovati kao sredstvo za ublažavanje bolova i dokazano je kako bi se smanjila bol za migrene pati i sličnih hroničnih bolova. U studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal, istraživači su tvrdili da je aktuelna primjena kapsaicina učinkovito smanjuje bol i može biti vrlo efikasan kada se koristi u kombinaciji sa drugim lekovima protiv bolova.

9. Može promovirati rast kose

Primenjuje lokalno na kožu glave, miješati s drugim sastojcima u obliku maske, smatra se da biber mogu promovirati rast kose. Kaže se da je blage iritacije da je paprika uzroke, povećava protok krvi u folikule i tako povećava nutrijenata postizanje kosu, koja je, s druge strane, čini kosu rasti brže. Ali preporučujemo da budete oprezni i da napraviti svoj vlastiti istraživanja na ovu temu.

10. To može liječiti psorijazu

Ona je također dokazano da kapsaicin može biti efikasan tretman za stanje kože, psorijaze. Istraživanja koje je objavljeno u Journal of American Academy of Dermatology pokazala da. Kada se primenjuje lokalno, kapsaicin značajno smanjuje simptome poremećaja kože.

Da li znate druge zdravstvene prednosti biber?

load...