Zdravstveni saveti

10 neverovatnih zrna i semena da se ugradi u vašu ishranu za zdraviju kosu i sjajnu kožu

10 neverovatnih zrna i semena da se ugradi u vašu ishranu za zdraviju kosu i sjajnu kožu

Sjemena i žitarica možda neće biti puno gledati, ali oni svakako sadrže važne hranjive tvari koje mogu učiniti čuda za vašu kožu i kosu. Ishrana koja je bogata u sjemenkama i žitaricama također će vam dati vlakno koje će vam pomoći zadržati svoj probavni sistem ispravno i smanjiti nivo holesterola u krvi. Stoljećima, sjemena i žitarica formirali najveći dio ishrane većine ljudi, jer sadrže puno dobrote u takvom koncentriran i lako prenosiv oblik. Za kožu i kosu, sjemena i žitarica vam pružiti proteina, omega - 3 masne kiseline, antioksidansi i mnoge vitamine i minerale koji vam je potreban da bi vašu kožu i kosu zdravom. Ako želite da dodate više od ovih super-namirnica u ishrani, evo deset žitarice i sjemenke koje imaju nevjerovatan nutritivne prednosti za kožu i kosu.

1. Sjemenke bundeve

Semenke bundeve su neverovatan izvor proteina koja vam je potrebna za rast zdrave kose i da podstakne proces obnavljanja kože. U stvari, ako ste bili jesti 100grams sjemena, ti bi dobiti više od pedeset posto proteina koja vam je potrebna svaki dan. Semenke bundeve su vrlo visoke u vitamin B i folata, koji pomažu vašem tijelu za sintezu proteina.

2. Kukuruz

Kukuruz ima mnogo više nutritivne prednosti nego što su mislili. To je veliki izvor vitamina B koji pomažu prijelazu protein tijelo u zdrave kože i kose, a također vam pruža minerala fosfora i magnezijuma. Žuta kukuruz također ima visok sadržaj antioksidanata koji će vam pomoći da zaštitite kožu od preranog starenja. Preporučuje se kupiti organski, ne GMO kukuruza.

load...

3. Nar sjemena

Nara sjemenke su odlični za kožu zbog visokog nivoa antioksidanata koji sadrže. Antioksidansi pomoći da se zaustavi slobodnih radikala u organizmu od nanošenje štete u ćelije, tako da oni pomažu da se uspori znakova starenja i oni su u borbi protiv raka previše. Šipak sadrži i protuupalne tvari koje će smanjiti oteklina i crvenilo na koži.

4. Zob

Oatmeal je samo fantastičan hrane da imate u svojoj ormarima. Kada jedete zob, oni pomoći u borbi protiv kolesterola, pružaju vam više od tih antioksidanata koji smo već spomenuli, a oni ti daju dobar izvor energije. Zob su veliki sastojak za korištenje u maske za lice i na koži. Koriste površinski, oni lagano piling kože i njegovati ga.

5. Kim sjemena

Kumin sjemena se koriste u kuhanju i u medicini stoljećima i, među svojim mnogim zdravlje i ljepotu prednosti, oni su dobro poznati za pozitivan efekat mogu imati na ten. Kumin sjemena su vrlo visoke vitamina E, koji pomaže koži da popravi sebe, i oni su također promovirati zdravo funkcionisanje jetre, koji uklanja toksine iz tijela koje mogu izazvati probleme na koži.

load...

6. Bulgur pšenica

Bulgur pšenica je odličan izvor proteina, koji vam je potreban za zdravu kožu i kosu. Sadrži i dobru zalihu željeza, koji se koristi u organizmu za stvaranje enzima i proteina koji su potrebni za stvaranje novog kolagena u koži. Ne zaboravimo koristi od svega toga vlakna previše, jer će se to zadržati svoj probavni sistem u dobrom stanju, što će pomoći zadržati kožu jasno.

7. Chia sjemenke

Chia sjemenke su dobar izvor folata, kalcija, željeza, omega - 3 masnih kiselina i topivih vlakana. Omega - 3 masne kiseline pomažu u održavanju kose postane suha i krhki i poboljšavaju protok krvi u vlasište. Omega - 3 masne kiseline također njeguje i pomladiti kožu i pomažu u prevenciji kožnih problema, kao što su akne i alergijske reakcije.

8. Barley

Cijeli ječam žitarica ima neke sjajne prednosti za kožu i kosu. Ječam će vam pružiti hranjive tvari koje će hraniti kosu, uključujući bakar, koji se koristi u organizmu za stvaranje melanina, to je ono što daje kosi boju. Za kožu, ječam sadrži selen, koji poboljšava elastičnost kože. Ječam je također dobar izvor cinka, koji će pomoći bilo nepravilnosti kože da zaraste brže.

9. Chia sjemenke

Chia sjemenke su apsolutno prepun hranjivih tvari koje će pomoći da vaša kosa zdrava, a koža sjajna. Ako ti treba bilo kakav dokaz da chia sjemenke su kože i kose super-hrane, onda uzeti u obzir ove činjenice. Chia sjemenke sadrže više proteina nego grah, više omega - 3 masnih kiselina od lososa, i oni imaju veću antioksidativnu moć od borovnice.

10. Quinoa

Quinoa je često pogrešno zrno, ali to je zapravo sjeme, i to je još jedan od power-hranu za nutritivne i zdravstvene beneficije. Dodaj još quinoa na dijeti, a vi ćete se hraniti vaše kose i kože s puno omega - 3 masnih kiselina i proteina. Quinoa sadrži važne esencijalne aminokiseline koje promoviraju zdrav rast kose.

load...