Zdravstveni saveti

10 odličnih jela koje su najviše u jodu

10 odličnih jela koje su najviše u jodu

Jod je bitan mineral koji nam je svima potrebna za pravilno funkcioniranje našeg štitne žlijezde, a nedostatak joda u ishrani može dovesti do žlijezde postaju uvećani, što može izazvati letargiju i smanjenje efikasnosti imunog sistema. Nedostatak joda je također povezano sa uslovima mentalno zdravlje kao što su depresija i anksioznost i do povećanog rizika od određenih vrsta raka. Globalno, nedostatak joda utječe na više od dvije milijarde ljudi, što je dovelo do mnogih vlada razmatra donošenje dodatkom joda u soli kao način rješavanja problema, jer je jedan od drugih efekata nedostatka joda, umanjena sposobnost učenja kod djece. Preporučene dnevne količine joda za odraslu osobu je 150mcg i to je nešto viša za trudnice u 220mcg. Dobra vijest je, međutim, da je lako biti sigurni da ste uzimajući dovoljno joda u ishrani. Sve što je potrebno da uradite je da se poveća iznos ovih deset velikih namirnice bogate jodom koje možete uključiti u svoju ishranu.

1. Cranberries

Cranberries, koji već primaju veliki zdravlje glas zbog visoke sadržaj antioksidanata, također visoko rangirane na listi namirnica sa visokim sadržajem joda. Ako jedete samo 4 unci brusnice, od vas će dobiti nevjerovatnih 400mcg joda, pa čak i samo nekoliko, pomoći da ispunite svoje dnevne kvote.

2. Sir

Sir će zadržati vaše kosti jaka i zdrava, to će vam pružiti proteina i esencijalnih vitamina B i to će vam dati neke od vaših dnevnih potreba za jodom. Ne mogu svi da jedu mliječne proizvode, ali ako možete, sir će vam pružiti oko 15mcg joda za svaki gram koju jedete.

load...

3. Krumpir

Dobri stari zajednički krumpir je jedan od amazing namirnice bogate jodom. Jedite srednje veličine pečeni krumpir, sa svojim kože na, a vi ćete dobiti oko 60mcg vaših dnevnih potreba joda. To je općenito bolje kupiti organski krompir ako možeš, jer krompir su poznati za upijanje i druženje na pesticida i drugih zagađivača.

4. Morska trava

Morska trava je visok broj jedan hrane u jod, i to je tako bogat u mineral koji mnogi jod dodaci su zapravo izvedena iz morskih algi. Jednostavno posipanje neke sušene morske trave u salatu bi bilo dovoljno, jer samo kašiku morske trave, na primjer, sadrži 2,000mcg joda.

5. Jagode

Ukusna jagoda spakovati prilično udarac kada je u pitanju sadržaj joda previše, i šolju svježe jagode ćete dobiti 10% od put ka svojim dnevnih potreba joda. Jedna šolja jagoda sadrži 13mcg joda.

load...

6. Cod

Seafood je dobar izvor joda i jedan od najboljih riba za jelo za tu svrhu je bakalar. Cod pruža vam sa niskim izvor kalorija vitamina E, magnezija, kalcija i kalija, kao i jod. Jedan od tri unca komad bakalara bi vam opskrbu s 99mcg joda, što je više od 60% od preporučene dnevne količine.

7. Haricot pasulj

Svi pasulj pružaju dobar izvor joda, ali je haricot pasulj da su daleko najbolji. Samo pola šolje haricot pasulj će vam opskrbu s 32mcg joda, kao i opterećenja dijetalnih vlakana kako bi vaš probavni sistem u dobrom zdravlju. Beans su također dobar način da se smanji holesterol u krvi i održava zdrav krvni pritisak.

8. Turska dojke

Lean, niske masnoće, pureća prsa je dobro poznata hrana za sticanje proteina bez previše kalorija, ali to je i vrlo dobar izvor joda. A tri unca porcije purećih prsa će vam dati izgradnju mišića proteina, vitamina B, a jedna četvrtina od vaše ukupne preporučene dnevne količine joda.

9. Himalajska kristalna so

Mi uključuju Himalajska kristalna so u našoj listi namirnice bogate jodom. Kao i svi soli, Himalajska kristalna so treba uživati ​​u moderiranje, ali sadrži više od 80 minerala koji vaše tijelo može koristiti, uključujući i jod. Himalajska kristalna sol je tako visok jodom da bi ti pola grama pružiti više od tvoje dnevne potrebe. Jednostavno zamjena redovnih kuhinjske soli za Himalajska kristalna so bi značajno povećati svoj dnevni unos joda.

10. Šljive

I na kraju, jedan od amazing namirnice bogate jodom su šljive. Suvih šljiva su neverovatan izvor mnogih vitamina i minerala. Jedna doza suhe šljive će vam pružiti puno vlakana i vitamina A i K. Osim toga, ako se dnevno jeli pet suhih šljiva, ti bi dobiti skoro deset posto svog zahtjeva jod, od tog sam.

Znate li druge namirnice bogate jodom?

load...