Zdravstveni saveti

10 odličnih zdravstvenih prednosti od heljde

10 odličnih zdravstvenih prednosti od heljde

Uprkos svom imenu, heljda nije oblik pšenice i to nije ni pravi žitarica. To je zapravo sjeme biljke koje se odnose rabarbare. Heljda se često naziva pseudo žitarica, jer se može koristiti za brašno koje možete koristiti u pekarstvu, ali heljda je 100% bez glutena biljka sjeme a. Popularnost heljde pao u 20. Stoljeću, jer moderne đubriva je uzgoj obične pšenice i kukuruza lakše. Danas, međutim, heljda je pravi povratak kao zdrava, bez glutena, alternativa drugim žitarica. Heljda je bogata vlaknima i proteinima, sadrži značajne količine željeza i magnezija i također je prepun bolesti borbe hranjivih tvari i sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina koje trebaš u vašoj ishrani. Evo samo deset od mnogih zdravstvenih koristi od heljde.

1. Snižava krvni pritisak

Heljda može biti vrlo koristan hranu jesti za ljude koji imaju visok krvni pritisak. Sjeme je dobar izvor magnezija, što dovodi do krvnih sudova da se opuste i tako olakšava protok krvi kroz organizam.

2. To će sadržavati manje toksina od većine drugih žitarica koje možete kupiti

Biljke iz koje je heljde sjemenke potiču je izuzetno izdržljiv biljka koja može rasti u tlu koje druge žitarice neće rasti. Jer se tako lako raste, poljoprivrednici ne moraju koristiti prekomjerne količine gnojiva ili pesticida na rod, tako da će sadržavati mnogo manje od toksina da mnogi drugi usjevi sadrže.

load...

3. Fights inzulinske rezistencije

Heljda sadrži D-chiro-Inozitol (DCI), što je spoj koji pomaže da kontrolišu osjetljivost na inzulin, što je nedovoljno kod dijabetičara. U istraživanju sprovedenom u Kanadi koja je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazalo se da je jeo heljde smanjuje nivo šećera u krvi i može biti način upravljanja dijabetesa.

4. Održava kardiovaskularno zdravlje

Heljda sadrži niz hranjivih tvari za koje se zna da se smanji nivo holesterola i održavaju zdravlje krvnih sudova. To je dobar izvor niacina, folne kiseline i vitamina B6, koji su svi vrlo koristan za kardiovaskularno zdravlje. Ta svojstva heljde, uz njegovu sposobnost da se smanji krvni pritisak, znači da je odlična hrana za jelo da se izbegne srčanog i moždanog udara.

5. Aids mršavljenja

Heljda može biti vrlo koristan hranu uključiti u ishranu kada se pokušava izgubiti na težini. To je bogata vlaknima, tako da ispunjava te i drži vas osjećaj punu dugo vremena i to je manje kalorija nego što pšenica ili ječam. To je također dobar izvor proteina, koji će vam dati energiju i pomoći izgradnji mišićne.

load...

6. Štiti protiv raka

Smatra se da heljda može pomoći u zaštiti žena od nekih oblika raka, uključujući rak dojke. Heljda sadrži lignana, koji pomažu uravnotežiti hormone u sistemu, a posebno za vrijeme menopauze, i to se vjeruje da je razlog zašto žene koje jedu ishrana bogata integralnim žitaricama, trpe manju učestalost raka dojke.

7. Se bori protiv depresije

Heljda sadrži triptofan, esencijalna aminokiselina koji telo koristi u proizvodnji feel good hormona serotonina. Studije su pokazale da triptofan može biti efikasna u oba ublažavanje simptoma depresije i poboljšanje kvalitete sna.

8. Štiti kožu od oštećenja od sunca

Iako to nije zamjena za zaštitu od sunca, heljda ne sadrži spoj koji će pomoći u zaštiti kožu od oštećenja koja mogu biti uzrokovane suncem. Heljda sadrži visok nivo rutina, koji pružaju prirodnu zaštitu od sunca zračenja i tako mogu pomoći da se usporiti znakove starenja.

9. Njeguje kosu

Heljda sadrži vitamin B6, poznat i kao piridoksin, što je bitno za zdrav rast. Vitamin B6 je nešto što tijelo ne može pohraniti, tako da se mora redovno dopuniti kroz hranu koju jedu i heljda je odlično sredstvo dopune unos vitamina B6.

10. To je vrlo dobro za probavni sistem

Kao i njegov kolega žitarica, heljda je vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana. Jesti heljde redovno će pomoći u pokretu hrane kroz vaš sistem pravilno i prestati da te razvoju zatvor i drugi poremećaji probavnog. Nerastvorni vlakana koje se nalaze u heljde i smanjuje proizvodnju žuči u creva, koji će za sprečavanje žučnih kamenaca od formiranja.

load...