Zdravstveni saveti

10 predivnih zdravstvenih prednosti origana

10 predivnih zdravstvenih prednosti origana

Origano, vjerojatno najpoznatiji kao pizza biljke, koji se nazivaju divlji mažuran, je biljka koja se često koristi u kulinarstvu, ali njegova zdravstvene beneficije se često previde. Origano je bogat vitaminima i mineralima, a također ima potencijal za liječenje mnogih vrsta poremećaja. Ona ima antibakterijska i antimikrobna svojstva, a sadrži i antioksidanse previše. Vi znate da origano odličnog okusa na pizzu, ili sa piletinom, pa pročitajte na i saznajte deset zdravstvene prednosti origana koje verovatno niste znali.

1. Ublažava menstrualne grčeve

Origano ima svojstva bolova a poznato je da bi mogao da ublaži menstrualnih grčeva. Da biste dobili bolova prednosti origano, možete napraviti origano čaj kuva pola kašičice sušenog origana u kipuću vodu, ili jednostavno možete žvakati na svježe origano listovima.

2. Održava zdravo srce

Origano je dobar izvor kalija, koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i broj otkucaja srca, a sadrži i antioksidanse koji pomažu da se popravi oksidativnog stresa koji je jedan od faktora za bolesti srca. Origano sadrži omega - 3 masne kiseline, koje pomažu da se smanji upala u organizmu.

load...

3. Origano ubija parazite u crevima

Origano sadrži dva snažna antimikrobna jedinjenja zove timol i karvakrol, koji su vrlo efikasna u ubijanju parazita, kao što su crvi, u crevima. Također sadrži sastojke koji smiruju sistem za varenje i može se uzeti za smirenje želuca iznenađenja i probavne smetnje.

4. To može ubiti virus gripa

Origano također sadrži snažan antivirusni sastojke, koji imaju sposobnost da ubije virus gripa. To je, zajedno sa svojstvima biljke bol ubija napraviti dobar tretman za simptome gripe, uključujući i bol u mišićima, visoku temperaturu i glavobolje.

5. Brisanje nazalna kongestija

Kada dobijete blokiran nos kroz prehladu ili alergije, u dekongestiv svojstva origana može brzo očistiti prometnoj nosa i grla. Za liječenje zagušenja sa origanom, stavite nekoliko kapi origana ulje u posudu vruće vode i udišite paru.

load...

6. Sadrži više antioksidansa nego mnoge voća i povrća

Origano sadrži dva veoma moćna antioksidansi, ružmarinske i timol, u količinama koje premašuju najviše voća i povrća. U stvari, u ravnoj odnosu, origano sadrži 4 puta antioksidativna svojstva borovnica i preko 40 puta veća od jabuke.

7. Treats prehladu

Origano je također rekao da je vrlo efikasan tretman za prehladu. Dodajte nekoliko kapi ulje origana za čašu soka od naranče i smjesa će očistiti nos, ublažavanje bolova, a vitamin C iz soka naranče, će dati svoj imunološki sistem poticaj da treba da se bore protiv hladnoće.

8. To je bogata mineralima

Također možete imati koristi od visoke mineralnih sadržaj origana. Biljka sadrži mnoge minerale, uključujući kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo, a sve su korisne za održavanje zdrave zube i kosti, uključujući i origano u vašoj ishrani može pomoći da se izbegne postaju anemične.

9. Bori protiv znakova starenja

Visok nivo antioksidansa koji se nalaze u origana može pomoći u borbi protiv pojave znakova starenja. Antioksidansi pomažu u sprečavanju slobodnih radikala od oštećenja ćelija u organizmu, što može dovesti do stvaranja linije i bore na koži.

10. To se može koristiti za ublažavanje napada astme

Origano je bogat flavonoidima, terpena i karvakrol, koji su spojevi koji pomažu očistiti respiratornog sistema i bronhije. Pije origano čaj pomiješana s kašiku meda je rekao da pruže olakšanje od napada astme.

Da li znate druge zdravstvene prednosti origano?

load...