Zdravstveni saveti

10 razloga zašto je dobro što osećate bolove nakon treninga

10 razloga zašto je dobro što osećate bolove nakon treninga

Iako postoji velika razlika između bol da se osjećate nakon dobrog treninga i bolnost povrede, ni bol na sve verovatno znači da nije išlo dovoljno teško! U većini slučajeva, bol u mišićima nakon treninga je znak da ste gurnuli vaše tijelo dovoljno jako da se napravi razlika, pa pročitajte na i saznajte zašto to može biti dobar znak:

1. To pokazuje da je vaše tijelo prilagođava

Kada se teško ostvariti, pogotovo ako ste novi u rad, onda pitate vaše tijelo da rade stvari koje se ne koriste za raditi. Bol nakon treninga pokazuje da ste gurnuli mišiće na svoje granice i da će ih učiniti rasti, tako da se mogu nositi bolje s ovom novom nivou napora.

2. To će dovesti do veće izdržljivosti

Drugi dio ovog procesa adaptacije je da sljedeći put to radiš, vježba će biti lakše. Vaše telo se uči da se nosi sa novim zahtjevima koji se postavljaju pred njega i to će poboljšati vaše disanje i cirkulaciju krvi kako bi se bolje hraniti mišiće.

load...

3. Mišići su popravak sebe i jača

Kada se vježba naporno, možete uzrokovati mikroskopski oštećenje mišića. To je razlog za brigu, jer će se mišići popraviti, ali ovaj put će biti jači, pa čak i otporniji.

4. To će vam omogućiti da ide dalje sljedeći put

Ako imaš upalu od pokretanja pet milja ovaj put, onda sljedeći put ćete biti u mogućnosti pokrenuti šest! Svaki put kada pritisnete vaše tijelo, prilagođava, tako da ćete polako moći da ostvare sve više i više.

5. To vam govori kad da stanem

Sa druge strane sve to dobra vijest je da se bol može biti govori da si otišao predaleko! Slušaj šta vaše tijelo vam govori i ako je bol je teška, odvojiti malo sledeći put, jer vjerojatno nisu bili spremni za taj dodatni milju nakon svega.

load...

6. To je prirodna reakcija da ostvare

Bol u mišićima uzrokovane treninga je poznat kao DOMS ili, odgođen početak bol u mišićima, a mogu potrajati nekoliko dana primjetiti. Dokle god se bol ne iscrpljujuće, onda je sasvim prirodna reakcija da ostvare i da je to razlog za brigu.

7. To će smanjiti

DOMS mogu biti iskusni svako, čak i netko tko radi svaki dan, ali je još izraženiji kada prvi put pokrenete uzimajući vježba. Nemojte odustati, iako, jer se to smanji na težini, to više vaše tijelo navikne na povećanje razine fizičke aktivnosti.

8. To je znak da je vaš fitness poboljšava

The bolovi koji prate treninga vam pokazati da je vaš nivo fitness poboljšavaju. Uzmite to kao dobar znak, jer, kako kažu, ne boli, no gain!

9. To pokazuje da ste učinili svoje srce neke dobre

Ako si radio dovoljno dugo i teško dobiti nekoliko bolovi u mišićima, nego ćete dali svoje srce treninga previše! Suočimo se s tim, gledanje TV-a neće vas bole sutradan, ali ni će ga dobiti svoj pumpanje srca.

10. To znači da su gubljenje težine i dobijanje mišićne

Da bol u mišićima znači da radite sebi dobro. Vi ste sagore neke kalorija i da si zategnut mišiće, tako sjediti leđa i opustite se neko vrijeme. Trebao bi biti ponosan na sebe!

load...