Zdravstveni saveti

10 retkih egzotičnih plodova koje vredi pokušati

10 retkih egzotičnih plodova koje vredi pokušati

Svi smo čuli od jabuke, naranče, breskve, kruške, banane i šljive, a neki od nas su čak i čuli za "egzotične" voća, kao što su mango, nar i kivi.

Ali ovi plodovi su samo par za Naravno, kada je u pitanju supermarketa zaliha. Ako želite da se clued-up na neke zaista rijetke voća koje su vrijedne vaše Tastebuds, hajde da pogledamo na vrhu 10 rijetkih egzotičnog voća iz cijelog svijeta koji su dobro vrijedi pokušati.

1. Africi Horned Krastavac

Afričke rogati krastavac proizlazi iz - pogodili ste - Afrike, a ima prilično neobičan nadimak: to je poznato kao udar Fish voća.

load...

Srećom, ovaj nadimak ima veze sa činjenicom da to izgleda kao Blowfish i nema nikakve veze s tim da kao otrovne kao Blowfish! Fuj! Zaista, afrički rogati krastavac je zapravo vrlo dobro za vas, a bogata je i vlaknima i vitaminom C.

Taste-mudar, to je podsjeća na krastavac sa prstohvatom od tikvica.

Šta, nikad nisi probao komad tikvice?

2. Ackee

Ackee, je još jedan od egzotičnog voća, koji se nalazi u zapadnoj Africi, i ne imati vrlo privlačan nadimak: to je poznat kao povrća Brain. Ona uzgaja ovaj nadimak zahvaljujući svom mozgu kao oblik, ali ne treba dozvoliti da se to uplasilo.

load...

Vidiš, Ackee, koji se također nalazi u nekoliko karipskih otoka, kao što su Jamajka, Kuba i Haiti, je super-injenoj i super-zdrav. Plus svojoj predivnoj ružičasta nijansa čini izgledaju vrlo primamljivo!

3. Durian

Durian je ružno pače voća svijeta. Ako zamijeniti "u" za "ili" to bi bio pozvan Dorian.

I kako tužan ime je Dorian ?!

Durian, vidite, pravi podjarmljenih voće. Niko ne želi da ga zato što je to veličine fudbalskog i miriše prekršaja. I zato svi ignorira, to je također otišao i razvio opterećenje šiljaka kao odbrambeni mehanizam. Jadni stari Durian!

Ali Durian je zapravo pravi slatkog voća sa puno da nam daju. Punog okusa i toplo srce, Durian je spremna da otvori kremasta krem ​​centar da vam u svakom trenutku. Slatko i dobro teksture, Durian može izgledati čudno i mirisa čudno, ali je ukus božanski. Naći ćete ga u jugoistočnoj Aziji.

4. Miracle Voće

Nastavljajući afričkim temu, sledi je plod čudo. Predivno ime, ona je također poznat kao čudo bobica, čudesan bobica i synsepalum dulcificum. Razlog zbog kojeg je tako nazvan je zato čudo voće zaista može "mijenjati doživljava slast hrane."

Dakle, ono što u suštini se dešava je da bi mogao jesti kiselo voće, samo za ovo malo čudo da onda bi se sladak ukus! Možda iz tog razloga, pulpe od čudo voće se često koristi za zaslađivanje vina, a također je sada koristi u Africi za liječenje dijabetesa.

5. Papayas

Možda ste čuli za papaje, ili možda i ne. Ako niste, papaja opisali su pomorca Chris Columbus kao "plod anđela".

Očigledno, on nije pokušao banana još.

Papaje, iako su ukusni i izgledaju pomalo kao lubenica izvana. Možete jesti kože, koja ima okus kiseo poput, a plod ukupne je non-kisela koja je i neobično i fantastično. Također je prepun antioksidansa, što znači da je dobro za vaše zdravlje.

6. Rambutan

Još jedan od divne egzotičnog voća je Rambutan. Kakav veličanstven ime! Ili tako što misliš. Vidiš, "rambutan" zapravo znači "dlakav" u svom originalnom prevodu. Ali, ne da vas ovo off; daleko od jeo zalogaj dlaka, to je jednostavno eksterijer plod koji liči na bradu. Jednom kada ga otvorite, vi ćete biti ispunjeni od slatkog okusa koji nije u potpunosti razlikuje od grejpfruta.

Rambutan je native na Havajima, izgleda kao dlakavi, vatreni jagoda, a može se naći u Maleziji.

7. Cherimoya

Mark Twain je pisao o cherimoya kao otišao oko njegove sramotne putovanja. Njegov točan opis je da je "cherimoya je najukusnije voće poznati ljudi."

Nije baš plod anđela onda, Mark.

Nažalost, ukus je subjektivna. "Najukusniji voće je poznato da ljudi", jedna žena je mogla biti još jedna "Most. Prekršaja. Ukus. Ever. "

Njegova stvarna ukus je nešto kao križ između banane, krem-Brulé i ananas - ako možete zamisliti takav spajanjem. To zvuči kao napad na osjetila, a neki degustatori čak kažu da je ukus žvakaća guma! Jedno je sigurno: cherimoya je sve-out napad na osjetila.

8. Star Fruit

Voće ne dolazi mnogo sjajnije od zvijezda voće, koje možete čak i vidjeti iz svemira.

U redu, ne možete ga vidjeti iz svemira, ali možda razlog vašeg lokalnog general store ne zalihe je, jer će vas svojim ekstremnim žuti sjaj slep.

Ili to, ili je vlasnik nikada nije čuo za to.

Star voće nalazi se u Indiji i jugoistočnoj Aziji, je u obliku zvijezda, koja je opremljena vlakana i nije mnogo kalorija. Nažalost, ako buljiš u to predugo, možete izgubiti vid. Možda.

9. Kumkvat

Kumkvat izgledaju prilično slično kao mandarina, ali koža je mnogo, mnogo slađi. Pronađeno u Kini, kumkvat se sada uzgaja u SAD-u i to sa dobrim razlogom.

Vidiš, ova mala narančasta kugle sadrže toliko C vitamina kao narančasta. Zato što su znatno manji, takođe gutati manje kiselina za svoju cijenu. Totalno naranče, kumkvat dolaze sa stabljike.

10. Cloudberries

Jednostavno nećete naći slađi tražim voće nego cloudberries, bez obzira gdje idete. Izgledaju kao prilično kao cvijet, i kao slatka kao Smiling dijete. U stvari, oni su tako lijepa da ćete ne želim da ih jesti!

Ali ako odlučite da ih jesti, to je preporučeno da ih miješati u pustinju ili tortu. Pronađeno uglavnom u hladnijim podnebljima, kao što su Norveška, Škotska i Sibiru, cloudberries također pomiješana s pečatom masti kako bi se nešto što se zove akutaq.

Ili možete samo rasti svoju i provesti svoje dane gledajući njihove ljupkost. Oni će vjerovatno i nakloni za vas.

Koje su vaše omiljene egzotičnog voća?

load...