Zdravstveni saveti

10 semena koje imaju fantastične zdravstvene prednosti

10 semena koje imaju fantastične zdravstvene prednosti

Sjemenke su zapanjujući ishrane, ali većina nas ih koriste samo kao preliv za torte ili kruh, ili ćemo možda ih jesti povremeno kao užinu. Sjemena zapravo sadrži sve što je potrebno za novi pogon za rast, tako da bi trebalo da vam kažem nešto o njihovoj nutritivnu vrijednost. Oni sadrže zdrave masti, vlakna, vitamine i minerale, i to je tako lako dodati sjeme u svoje redovne ishrane. Ako još niste uhvaćen na to kako dobro sjeme su za tebe, evo deset najboljih sjemena koje imaju neverovatno zdravstvene prednosti.

1. Semenke bundeve

Semenke bundeve imaju vrlo lagana aroma i rade odlično na salate pružiti malo krize, ili jednostavno ne mogu ih jesti same kao užinu. Oni su dobar izvor omega - 3 masnih kiselina i oni sadrže cink, koji će vam pomoći da podrži vaš imuni sistem i magnezij, koji će zadržati svoje srce jak i zdrav.

2. Semena konoplje

Konoplje sjemenke su odlične za čuvanje kosu i kožu zdravom, jer su dobar izvor omega - 3 i omega - 6 masnih kiselina. Oni također sadrže biljne sterole, koji su postrojenja na bazi spojeva je da može smanjiti nivo holesterola u organizmu. Dodajte tome činjenicu da oni pružaju kompletan protein, i imate jedan od deset najzdravijih sjemena na planeti.

load...

3. Sjemenke

Sjemenke suncokreta su savršena grickalica i oni će vam pružiti raka i dobi borbe antioksidanse, kao i vitamin E, koji je od vitalnog značaja za kosti i zdravlje kože. Sjemenke suncokreta može razveseliti! Oni sadrže visok nivo magnezijuma, što je toliko efikasan da promoviše uravnoteženu raspoloženje da se koristio za liječenje ljudi koji pate od depresije.

4. Chia sjemenke

Chia sjemenke se mogu posuti preko žitarica za doručak, koji se koriste u pekarstvu, ili dodati u frape, i oni su dokazali divan dodatni izvor vlakana. Oni su visoke u magnezija i kalcija, koji će vam pomoći da zadržite kosti zdrave i oni su dobar izvor omega - 3 masnih kiselina i proteina. Chia sjemenke također može pomoći usporiti znakove starenja, jer je nevjerojatno visok nivo antioksidansa koje sadrže.

5. Slačica

Susama može učiniti više za tebe nego ukrasiti burger lepinji! Sadrže Sesamin i sesamolin, koji su lignana koji mogu smanjiti holesterol i oni su dobar izvor bakra i mangana. Kao i mnoge zdravstvene koristi od susama, koje se kreću od snižavanja anksioznosti zaštiti protiv raka, oni su također vrlo dobar za vašu kožu. Susama sadrže visok nivo cinka, koji pomaže proizvodnju kolagena koji će držati čvrsto kože i mlađi izgled.

load...

6. Sjemenke lana

Sjemenke lana su jedan od giganata super-hrane u svijetu sjemena. Oni su jedan od najboljih izvora topivih vlakana, koja može obuzdati apetit i reguliše nivo šećera u krvi. Oni su također dobar izvor alfa-linolenske kiseline, koja je oblik srca zdravih omega - 3 masnih kiselina. Studija istraživanja koje je objavljeno u časopisu Clinical Nutrition pokazala je da sjemenke lana mogu sniziti krvni pritisak previše, tako da će biti dobar izbor za one koji pate od hipertenzije.

7. Nar sjemena

Nara sjemenke su veoma dobar izvor antioksidansa koji pomažu u zaštiti tijela od preranog starenja i protiv određenih vrsta raka. U stvari, nara sjemenke su veći u antioksidansi od zelenog čaja i crnog vina. Ove sjemenke će pomoći u smanjenju kolesterola u krvi i pomaže u sprečavanju otvrdnjavanje arterija.

8. Kajsija sjemena

Marelica sjemena, ili jezgra, su izuzetno hranljive i oni sadrže vrlo poseban sastojak poznat kao Amigdalin, ili vitamin B17. Amigdalin je sve, ali je nestao iz zapadne dijeta, ali je poznato da je vrlo efikasno za prevenciju raka. Kajsija sjemenke su također dobar izvor željeza, fosfora i kalijuma.

9. Kim Seeds

Kumin sjemena dodati predivan okus indijske i meksičke hrane i oni spakuju snažan nutritivni udarac. Tradicionalno, kumin sjemena se koriste kao tretman za probavnih tegoba jer stimulišu proizvodnju enzima koji su potrebni za zdravu probavu. Oni su također dobar izvor željeza, koji će vam dati više energije i jačanje imunološkog sistema.

10. Senf sjemena

Senf sjemenke se koriste sve nazad do biblijskih vremena, kao lijek za mnoge različite bolesti i oni su bogate vitaminima i mineralima, uključujući i mangan, fosfor, bakar i vitamin B1. Oni su također dobar izvor vlakana i omega - 3 masnih kiselina.

load...