Zdravstveni saveti

10 tajnih podataka o zdravlju i dugovečnosti od okinawa

10 tajnih podataka o zdravlju i dugovečnosti od okinawa

Suprotno popularnom vjerovanju, samo 20 - 30% našeg životnog vijeka zapravo određuje naše gene. To znači da je u cilju da žive duže, morate napraviti svestan prilagodbe na svoj način života. Radije nego da se duh i odbaciti sve šanse imate za dug život, jednostavno zato što tvoja porodica ne teži se otarasiti 80, trebalo bi prebaciti fokus na stvari koje možete promijeniti, kao što je ishrana.

Stanovnici malog otoka u blizini obale Japana, Okinawa, imaju neke od najviših očekivano trajanje života na planeti, a to nije do svojih gena. Zaista, jedan od glavnih razloga ostrvljana dosljedno živjeti da je star najmanje 100 godina je zato što su napravili prilagodbe njihov način života. Ako želite saznati više o svojim tajne dug život, hajde da pogledamo nekoliko njihovih navika koje možete lako imitirati.

Okinawan a ne prejesti

Na zapadu, imamo tendenciju da se prejesti dok ne osjećaju apsolutno punjena. Nezadovoljan osjećaj samo zadovoljni, osećamo potrebu da završavaju naše ploče sve dok ne bude nula trag hrane, prije naručivanja nevjerovatnih pustinji. Nazovite to pohlepa ili nazovite to živjeti život do maksimuma; kako god to nazvali, naša želja da se osjećaju punjene je stvarno loše za naše zdravlje.

load...

Okinavljani ne osjećaju potrebu da jedu dok se ne puca iz svojih košulje i hlače. Umjesto toga, oni se pridržavaju praksa zove hara Hachi bu, što u osnovi nalaže da jedu samo dok se osjećaju zadovoljno. Zbog toga, njihov dnevni unos kalorija je znatno niže od naših.

Okinavljani Jedite mnogo vitamina E

Zbog svoje ljubavi vitamina E, Okinave su mnogo manje podložni demencije ili senilnosti od svih ostalih u svijetu. Vitamin E handily sprečava stres, a može smanjiti rizik od raka i bolesti srca. Ostrvljana su oprezni da ne jedu previše vitamina E, iako, jer to može dovesti do obilnog krvarenja.

Mozak hranu koja Okinavljani ne mogu dobiti dovoljno uključuju tofu, špinat, kelj, orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, škampi, brokoli, i avokado. Uzmi ih sve, a vi ćete biti fokusirani kao ste ikada želeli da bude.

load...

Starije osobe Okinawan su POŠTOVANI

Tu je alarmantan trend među vesterna koji vidi starije osobe predata ponižavajuće njegu i domovi. Iako dajući svoj stari roditelji šansu da žive od svoje konačne dana među ljudima svoje dobi može se činiti kao dobra ideja, to nije stvarno korisno za svoje emotivne i fizičke dobrobiti.

U Okinawa, starije osobe se održavaju u mnogo veći ugled, a vide kao važan dio njihovih zajednica. Mnogi kreću u sa svojom djecom i akata, gdje se osjećaju vrednuje kao građani, čak i njihova dob napredak. Žive u udobnosti u kojima se poštuju poboljšava svoje emocije i fiziološke dobrobiti, koji mogu osigurati veću dugotrajnost.

Okinawan Ljubavna Biljke

U redu, tako da zapadnjaci vole biljke previše. Velikog francuskog umjetnika Claude Monet imala ogroman, poznati vrt posvećen biljke, i mama i tata su vjerojatno uvijek kultiviranje leđa vrt. Možda imate nekoliko biljaka u prozoru da zalijem 3 puta tjedno. Divno.

Ali za Okinave, biljke nisu čisto dekorativne, već čine važan dio njihove ishrane. Zaista, bilo starije Okinave će vam reći da su jeli biljke sve njihove živote. Dijeta na biljnoj bazi je niska u kalorija i bogata nutrijenata i antioksidanata. Sljedeći put kada napraviti pometnju-fry, zapamtite ovo.

I, da, oni vole svoju Gardens Too

Okinavljani ne samo da jedu biljke. Kao zapadnjaci, ostrvljana uživaju kultivisanju vrtovima previše.

Raste i teži kao što su vrt je fantastičan način da se više fizičke aktivnosti, a može pomoći da se smanji stres. Ako je jedini "vrt" imaš u ovom trenutku su oni cvijeće u prozoru, bilo bi vrijeme da pokositi travnjak i početi raste neke biljke.

Okinawan je aktivno društveni život

Okinavljani nisu povučeni pustinjaka koji provode cijele dane koji izbjegavaju ljude i sunce. Umjesto toga, oni su prigrlili svoje prijatelje i vole da provode vrijeme radeći stvari s drugim ljudima.

Okinavljani Provedite mnogo vremena otvorenom

Okinavljani imaju malo prednost u odnosu na veće nacije kada je riječ o iznosu od vremena provode na otvorenom. Na kraju krajeva, gužve i gradske vreve i kancelarijske poslove nisu baš redoslijed dana na ovom malom otoku. Kao takav, otočani provesti što više vremena moguće uživanje u suncu, upijajući dovoljno vitamina D za jače kosti i ukupni zdraviji tijela.

Što više vremena provodite van (u vrtu, na primjer), to je veća vaše optimalne razine vitamina D.

Starije osobe Okinave i dalje biti aktivan

Ako želiš da živiš dok Okinavljani (ili ako želite da ih nadživjeti!), Potrebno je da i dalje biti super aktivna, pravo kroz starosti.

U malom otoku Okinawa, nije neuobičajeno da vidi stariji ljudi lutaju okolo na motociklima, vježbanje karate, ili uzimanje plesa.

Govorimo o ljude koji su stari 90 ili 100 godina ovdje.

Zaista, u Okinawa oni poštuju načelo da "nema odmora za zle." Za njih, ideja se opuštate uz papuče i lula je glup pojam.

Okinavljani praksa Profound Disanje

Na zapadu, došli smo do vjeruju da je ključ za zdraviji stil života je razbijanje ogroman znoj 4 dana u tjednu u teretani. Mi opsesiju nad "nogu dan", a ne može ići nedeljno bez jutarnje trčanje koja nas skoro ubija.

U Okinawa, ne postoji takva stvar kao što je teretana, niti je islander se trude da džogira. Umjesto toga, oni se fokusiraju na tai-chi, i aktivnosti kao što su vrtlarstvo. To su pozitivni, niskog nivoa aktivnosti koje nisu zdravi samo za njihova tijela, ali i eliminirati stres.

Okinavljani su veoma pozitivni O Life

Možda mislite da je lakše za stanovnike malog otoka biti pozitivan o životu nego što je za radoholičari koji žive u vihoru gradovima poput San Franciska.

Ali usvajanje pozitivan mentalni stav je nešto što svako može imitirati. Okinavljani imaju stvarno nizak nivo stresa, i dok to može biti i kao rezultat njihovog okruženja, nema razloga zašto ne možete da se fokusira na dovođenje više pozitivnosti za svoj život.

load...