Zdravstveni saveti

10 vitamina e bogata hrana za uključivanje u vašu ishranu

10 vitamina e bogata hrana za uključivanje u vašu ishranu

Vitamin E je važan antioksidans spoj koji pomaže ojačati imunološki sistem i štiti organizam od oksidativnog stresa. Ako unosite dovoljno vitamina E u vašoj ishrani, to će pomoći da vas štiti od bolesti srca, raka i bolesti jetre, a nedavna istraživanja studije su predložili da vitamin E može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti previše. Vitamin E je također bitno za zdravu kožu i oči. Možete kupiti suplemente vitamina E, ali zaista nema potrebe da se uzimaju suplemente, jer ima dosta prirodnih izvora koji će osigurati vitamin E za vas. Preporučenog dnevnog unosa vitamina E za odrasle je 15 mg. Evo deset najboljih vitamin E hrane bogate da dodate vašoj ishrani.

1. Nuts

Orasi su dobro poznati za visok nivo vitamina E sadrže i najbolje od svega su badema, ali sve matice će vam pomoći da ostvarite svoje vitamin E metu. A jedan kup porcija badema će sadržavati više nego dovoljno vitamina E za taj dan, a lješnjaci sadrže 21% preporučene dnevne količine u svaki gram.

2. Tofu

Tofu, koji je napravljen od kiselo Soymilk, je još jedan veliki vegetarijanski izvor vitamina E. Tofu se može koristiti za stvaranje i slane i slatke jela i 100 grama porcija će vam pružiti više od 5mg vitamina E.

load...

3. Leafy zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće su još jedan izvor vitamina E i hranu koja mnogi od nas ne zasiti. Pile tanjir visokim zelenilom, jer će vam pružiti oko 10% - 15% vaših dnevnih potreba za vitaminom E u jednoj porciji. Oni su također izvor mnogih drugih vitamina i minerala i vlakana i ne sadrže mnogo kalorija.

4. Avokado

Avokado je jedan najukusnije vitamin E hrane bogate i sadrži i dobru zalihu vitamina C i K i puno srce zdravih masti. Mash ga napraviti dip ili ga dodali na sendvič ili salatu, a 110g serviranje ovog ukusnog voća će vam pružiti 4mg vitamina E.

5. Seeds

Sjemena sadrže mnoge vitamine i minerale koji su nam potrebni da opstane i da se mogu jesti kao grickalice, dodao je da smoothies ili se koristi u kulinarstvu i pečenje. Sjemenke suncokreta su jedan od najboljih za njihov vitamina E sadržaja; oni sadrže gotovo 70 miligrama u svakom 100g porciji. Ostale sjemenke koje će vam pružiti neke od vaših dnevnih potreba vitamina E uključuju sezama, bundeve i squash sjemena.

load...

6. Sušeno bilje

Većina ljudi misli da trava samo u smislu ukusa da su dodati u hranu, ali su dodali povećanje vitamina i minerala, poput vitamina A, E, B, C i K, fosfor i željezo. Jedna porcija sušenog bilja kao što su peršun, origano ili bosiljak, će dodati 1% vaše dnevne potrebe za vitaminom E, kao i sve te divne arome.

7. Masline

Ako uključite masline u vašoj ishrani, uskoro ćete biti dobro na putu ka postizanju vaše preporučene dnevne količine vitamina E. Masline sadrže visok nivo mononezasićenih masti koje su dobre za srce i probavni sistem. A 100g porcija zelenih maslina će vam pružiti 18% od vitamina E koji vam je potreban da bi vaše tijelo zdravo.

8. Seafood

Plodovi mora je još jedan dobar izvor vitamina E i on će formirati važan dio uravnotežene i zdrave prehrane. Jesti 100g račića, a vi ćete dobiti oko 11% vaših dnevnih preporučenih količina vitamina E i veličine porcija ostriga isti će vam pružiti oko 7%. Kalifornijska pastrva i sabljarke su dobar izvor vitamina E previše. Swordfish sadrži 10% vaših dnevnih potreba.

9. Tomatoes

Paradajz su odličan izvor hranjivih tvari i, ako jedete na suncu sušene rajčice, ili koristite paradajz paste, dobit ćete koncentriran dozu svega toga dobrote. Četvrtina šolja paradajz paste sadrži gotovo 3mg vitamina E. To je jedna petina vitamina E ti treba svaki dan. Paradajz također sadrže antioksidanse, magnezij, kalij i fosfor, kao i vitamina A i C.

10. Mangoes

Mango su ukusna i šarene tropskog voća koje je umetnut minerala, vitamina i antioksidanata. Plod je dobar izvor bakra, kalija i vitamina A i C, a srednje veličine mango će isporučiti samo manje od 2,5 mg vitamina E, to je oko 11% od vaših dnevnih potreba da ćete dobiti iz samo jednog komad voća.

Koje su vaše omiljene vitamin E hrane bogate?

load...