Zdravstveni saveti

20 neželjenih efekata šećera o kome treba znati

20 neželjenih efekata šećera o kome treba znati

Istina je da mi je potrebno šećer u našoj ishrani, to nam daje energiju, ali nismo mogli zapravo pasti jedu rafinirani šećer, tako dugo dok mi jedemo puno povrća, voća i mliječnih proizvoda, što će nam se pružiti ugljikohidrata koji potreban našem organizmu. Šećer nam daje instant poticaj našim nivo energije, ali to je daleko zdravije jesti hranu koja će osigurati sporo oslobađanje energije da se izbegne stvaranje štetnih šiljcima u našoj razine šećera u krvi. Skoro svi u razvijenom svijetu jede previše rafiniranog šećera i ovdje su dvadeset razloga zašto ne bi trebala biti:

1. Previše šećera može uzrokovati rak

Nuspojave šećera su brojni. Mnoga istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu previše šećera su na daleko veći rizik od razvoja raka, od onih koji to ne čine. U smislu da šećer ima na metabolizam i vaš nivo insulina je dokazano da imaju direktan utjecaj na vaše šanse da dobiju rak.

2. Ne sadrži nikakve vitamina ili minerala

Šećer je samo "prazne" kalorije i ne sadrži minerale ili vitamine bilo, tako da, ukoliko popunite sami sa slatko tretira, vi ste vjerojatno postati deficitarni u nekim esencijalnih nutrijenata koje vaše tijelo treba da ispravno.

load...

3. To je zarazna

Još jedan od opasne nuspojave šećera je u tome što je ovisnost. Termin čokoholičar nije samo šala. Kada konzumirate velike količine šećera, vaše tijelo oslobađa se dobro hormon dopamin, a možete postati ovisni o šećer velika da to izaziva.

4. Promovira stomaku

Šećer posebno promoviše razvoj stomaku. U studiji djece 2015. Godine, utvrđeno je da pretjerano unošenje šećera izazvao visceralne masne ćelije da sazrije brže, što može dovesti do razvoja velikog stomaka i, na kraju, srčanih problema.

5. Šećer ima sličan učinak na jetru, kao alkohol

Nuspojave šećer ne zaustavljaju. Višak šećera povećava rizik od razvijanja iste bolesti jetre koji piju previše alkohola može izazvati. Previše šećera može imati iste toksične efekte na vaše tijelo kao etanol čini.

load...

6. Povećava rizik od zatajenja srca

Tu je spoj šećera, metabolit glukoza 6-fosfat (G6P), koji mogu direktno utjecati na mišićnih proteina u svom srcu, što utiče na njegovu sposobnost da efikasno pumpa krv. Ove promjene u srcu mišića moglo dovesti do zatajenja srca.

7. Šećer ovisnost može biti genetski

To bi papir da je ovisnost o šećer može biti genetski. A studija je pokazala da je genetske promjene u hormon grelin, koji kontrolira vaše glad, može dovesti do povećane želje za šećer i alkohol.

8. Podiže nivo holesterola

Još jedna od nuspojava šećera koje trebate znati o je da, iako ne sadrži masti, šećer je odgovoran za podizanje nivoa holesterola u krvi, što može dovesti do bolesti srca. Novije studije pokazuju da šećer je kriva za visok holesterol, nego jedu previše masti.

9. To je loše za zube

Ova nuspojava šećera je prilično očigledno. Mi smo svi naučili da je šećer uništava zube, ali da li znate zašto? Šećer je loš za zube, jer omogućava lako probavljive energije za bakterije u ustima i tako, oni razmnožavaju brže i napadaju zube.

10. Uzrokuje masne naslage u jetri

Kada jedete previše šećera, jetra pretvara višak šećera u masti, a tokom vremena, ovaj debeli mogu graditi u jetri i uzrokuju bolesti masne jetre.

12. Šećer može negativno utjecati na vaše pamćenje

Postoje dokazi da je preterana šećera može imati negativan utjecaj na način na koji mozak radi. Studija 2016 pokazala vezu između konzumiranja šećera i nedostataka u memoriju i ukupne kognitivne zdravlja.

13. To može dovesti do preranog starenja

Nuspojave šećera uključuju i preranog starenja. U 2009. Godini studija je provedena koji je utvrdio da glukoza može ubrzati starenje ćelija. Ne samo to može biti uzrok vanjskog znakova starenja, ali isto tako može dovesti do pojave hroničnih bolesti.

14. Šećer potiskuje imunološki sistem

U roku od dva sata od konzumiranja šećera, imuni funkcija zove fagocitoze se može potisnuti. Ovaj proces je onaj u kojem fagociti progutati i progutati štetnih stranih čestica, kao što su patogena i bakterije koje mogu ući u tijelo.

15. To može biti uzrok Alzheimerove bolesti

Šećer promovira stvaranje Advanced Glikacija Kraj proizvoda (AGE), koji su supstance koje su vezane za razvoj Alzheimerove bolesti, dijabetesa i ateroskleroze. Biopsije, obavlja na mozak Alchajmerove bolesti pate, našli velike akumulacije Advanced Glikacija Kraj proizvoda.

16. Šećer može oslabiti kosti

U dobi da je šećer promovira proizvodnju je također dokazano da slabi kolagena. Kolagen je ono što daje naše kosti snagu, kao i fleksibilnost i mineralizacije kolagena, čini većinu svog koštane mase.

17. To smanjuje djelotvornost vitamina C

Inzulin je ono što prenosi i šećer i vitamin C do ćelija u našem tijelu, a ako inzulin je previše vezan bave višak šećera, zatim vitamina C neće biti prihvaćene, gdje je to potrebno, što će imati negativan utjecaj na imuni sistem.

18. Višak šećer je dokazano da se skrati životni vijek

Kraći život je još jedan od opasnih neželjenih efekata šećera. Preopterećenja šećera, posebno iz slatkih pića, poznato je da se smanji životni vijek u prosjeku za odrasle. 2017. Studija svake godine procjenjuje se da gotovo 200.000 smrtnih slučajeva, širom svijeta, mogu pripisati isključivo pije zaslađene napitke.

19. Šećer izaziva inzulinske rezistencije i tipa II dijabetesa

Prekomernog unosa šećera može učiniti naš krvnih zrnaca otporan na dejstvo insulina. Kada se to dogodi, tijelo treba da proizvede više inzulina da nas zaštiti od posljedica šećer, sve dok ne dostigne fazu da se ne može proizvesti dovoljno inzulina i tipa II dijabetesa zalazi.

20. To može dovesti do otpora leptina

Leptin je hormon koji vam govori kada ste jeli dovoljno hrane i šećera mogu ometati rad leptina. Ako konzumirate previše šećera, onda postane otporan na leptin, a vi ne shvataju kada ste dovoljno jeli, tako da držite na jelo, a ti stavi na težini. To je razlog zašto neki sada pozivaju šećer novi tihi ubica, jer to utiče na apetit napreduje polako, bez tebe primeti.

Da li imate puno šećera u vašoj ishrani? Koje druge nuspojave šećera smo zaboravili spomenuti?

Slobodno podijelite svoje misli i zdrave ishrane savjeta u komentar ispod teksta.

load...