Zdravstveni saveti

8 zdravih navika u ishrani koje će vam promijeniti život ako ih koristite

8 zdravih navika u ishrani koje će vam promijeniti život ako ih koristite

Nutricionisti se slažu da, uprkos svim tvrdnjama super-namirnica i pomodnih dijeta, jedini pravi put do zdravog uspjeh ishrane je jesti uravnoteženu prehranu i jesti u umjerenosti. Mnogo se može postići, na bolje, jednostavnim modifikaciju svoje navike u ishrani kako u pogledu onoga što jesti i kada ga jesti. Kao što su zaista ono što jedete, pročitajte naš osam zdravih navika u ishrani; ako ih usvoji, to bi moglo promijeniti vaš život i učiniti da zdravije i sretnije osoba:

1. Samo jesti kad gladni i jesti ono što vam treba

Emocionalno jedenje je vrlo popularan, posebno u Evropi i SAD, mnogi ljudi jedu iz dosade, a ne nužnost. Vaše telo zna kada treba hranu i to će vam reći, to je ono što mi zovemo gladi; tako jesti, samo kada je to potrebno, samo kada se osjećate gladni i kada jedete, jedite samo ono što vam je potrebno da zadovolji glad. Na kraju krajeva, debljanje je uzrokovana jedna stvar, a to je da uzimate na brodu više kalorija, nego što je potrebno, tako da vaše tijelo pohranjuje višak kalorija u obliku masti.

2. Jedite redovne obroke

Jedan od velikih navike zdrave prehrane je - redovno jedu i, sve u svemu, da ćete jesti manje. Preskakanje obroka možete dati da gladan osjećaj i da dovede do prejedanje nadoknaditi, tako da tokom dana, vi ćete zapravo jesti više, jer ste preskočili obrok. Također, ne preskočite doručak, stvarno je najvažniji obrok u danu, jer pomaže kick-start metabolizam i izbjegava osjećaš potrebu da snack prije ručka.

load...

3. Smanjite porcije

Ako je na tanjiru, vi ćete ga jesti, pa smanjiti na porcije hrane koju ste kuhati i poslužiti se. Samo mali smanjenje veličine porcija će napraviti razliku, a vi nećete ni primetiti. Pokušajte manje porcije, ali s više raznolikosti, to će učiniti hranu više zanimljiv, kao i dati vam bolju ravnotežu ishrane.

4. Povećanje raznolikosti u vašoj ishrani

Jedan od najvećih zdrave ishrane tips je - više raznolikosti u vašoj ishrani. Jeste li znali da vaše tijelo treba više od četrdeset različitih hranjivih tvari te za održavanje zdrave ishrane? Ove različite hranjive tvari dolaze sa mnogo različitih namirnica, tako da se razlikuju svoju ishranu da izbalansira stvari. Povrće, voće, mliječni proizvodi, riba, meso, svi oni sadrže neke od hranjivih tvari koja vam je potrebna, ali ne sve od njih, tako da je ključ na vrh zdravlje je mješavina svih njih. Imajte na umu da jedete goriva vaše tijelo energijom, ne samo da te napuniti.

5. Planirajte unaprijed

Planirajte svoj jelovnik nedelju dana unapred, to je jedini način da zaista možete osigurati da dobijete dovoljno širok mješavinu različitih namirnica u ishranu i kupovati nedelju dana unapred previše, koji će vam pomoći da se izbjegne iskušenje iskakanje za poneti ili manje nego zdrav spreman obrok.

load...

6. Uzmite vremena da jede svoju hranu, uživam u tome!

Ne žurite preko obroka, uživajte i žvakati hranu temeljito, jer će to pomoći da se bolje vari i da se osjećate puni ranije. Možete pomoći tako što ćete jesti bez ometanja poput TV-a ili kompjutera, tako da možete koncentrirati na ono što jedete i primijetit ćete ranije kada ste imali dovoljno hrane. Zapamtite, potrebno je oko dvadeset minuta za poruku koju su puni do mozga, pa ako jedete brzo, vi ćete jesti više nego što je potrebno.

7. Ne postoje dobre ili loše namirnice

Ne postoji takva stvar kao što je dobra hrana ili loša hrana, tako dugo dok jedete neku posebnu hranu u umjerenosti. To je sve o ravnotežu, tako da ako imate slatko, sve je u redu bilo u tebi sebe prepustiti sa svojim omiljeni desert, tako dugo dok se ne jedu samo desert svaki dan! Sve u umjerenosti, a ti će pružati sebe sa zdravim različite hranjive tvari.

8. Ne pokušavajte da promenite navike u ishrani preko noći

Nemojte čitati ovaj članak i odlučiti odmah da će početi jesti zdravo sutra ili ćete tada propasti! Vi ste daleko veće šanse da uspije, ako napravite male promjene u svoju ishranu u dužem vremenskom periodu, a onda, nećete ni primijetiti naporan rad i prelazak na zdrave ishrane, samo ćete uživati ​​i ubrati plodove!

Da li imate neke druge zdravih navika u ishrani ili savjete koji bi voleo da dijele? Molim vas, učinite u komentar ispod teksta.

load...