Zdravstveni saveti

9 stvari koje bi trebalo da znate o celulitu

9 stvari koje bi trebalo da znate o celulitu

Postoje neke stvari koje svi od nas treba da do sada znati o celulita, kao da to nije tip masti i to ne samo na ljude s viškom kilograma. Ipak, ove dobro poznate činjenice nisu jedina stvar koju možda želite da znate o ovom neugodan stanju. Jeste li znali, na primjer, da je celulit nije neizlječiva više? To se smatralo kao takav ipak, koji usput nije zaustavilo žene kupuju "čarobne" kreme i losioni, ali sada tehnologija je omogućila da jednostavnije kožu trajan efekt, i to, za mnoge novac, naravno. Evo još nekih manje dobro znati činjenice o celulita.

1. To je uzrokovan oslabljena kolagena vezama

Kao prvo, pa hajde da poreklo celulita s puta. Bez obzira na svoju težinu, postoji sloj masti ispod kože što ga čini izgledaju glatko. Ovaj sloj masti je u prilogu i na kožu i mišiće ispod a tu su i kolagena bendova prolazi kroz njega. Za nekoliko razloga, kao što su dob, stres i hormonske fluktuacije, ovim opsezima (zamislite nešto kao neto) oslabiti i sloja masti postaje neujednačena, kao kolagen ne može dobro držati, što pokazuje na koži i poznat je kao celulit.

load...

2. Većina nas ima to

Prema različitim izvorima u svijetu dermatologije, negdje između 90% i 95% žena ima neki oblik celulita. Da, to je uobičajena, ne samo, ali postoje različite vrste celulita, koliko je nepravedan je ovo? Jedan dermatolog objašnjava da postoje tri vrste celulita, a skoro svako od nas ima jedan ili drugi od njih negdje na tijelu. Srećom, postoje i stepena celulita, a samo najteži one zapravo pokazati. Znamo, ovo može zvučati pomalo depresivno. Idemo na dobre vijesti onda.

3. Vježba pomaže

Budući da je mit da celulita je uzrokovan toksinima akumulira u tijelu, i tako, piju velike količine vode teško može popraviti stvari, jedna stvar koja je pronađena je efikasan fizičke aktivnosti. Kako to radi? Jednostavno: gori kalorije, stoga, smanjuje količinu masti pohranjene u sloju masnoće, čime je celulit manje uočljiv. Intervalni trening, na primjer, je dobra opcija, i tako je joga.

load...

4. Sunce ne pomaže

Mi nikada guma upozorenja protiv negativan uticaj sunčevih zraka na koži, a evo još jedan: UV zračenje posebno može pogoršati pojavu celulita, jer UV zrake utječu na kolagen bendova, oslabiti ih dalje, i doprinose do pojave narančine kore. Ne štede vaše kreme za sunčanje.

5. Deep masaža tkiva radi pomoći

Jedan od glavnih faktora koji igraju važnu ulogu u izgledu celulita je loša cirkulacija krvi. Bilo koji masaža koja poboljšava toga - i većina njih - može pomoći u smanjenju da neugodan narančine kore izgled. U stvari, možete počastiti masaže oklagijom kod kuće. Zapamtite, međutim, da je "smanjenje" znakove celulita ne znači sušenja, samo u slučaju da očekuje čudo lijek. To je i dalje vrlo dobra vijest da masaže rade, a ti ne svodi na štedi novac za liposukciju, koja ne traje, u svakom slučaju.

6. Muškarci ga previše

Očigledan razlog zašto celulita je češći kod žena nego kod muškaraca je da imamo više masnog tkiva, za genetski i evolucijski razloga. Također, imamo više kolagena vezuje za držanje sloj masti, dok je kod muškaraca su mnogo oskudniji. Ipak, možda ćete biti drago čuti da su momci nisu imuni na to ni neki dobili naranče kore previše.

7. To je genetski, ali možete ga pobijediti

Neke žene su predispozicije za celulit od drugih, jer njihove majke i bake bili. Dobra vijest je u tome da je genetski faktor je samo jedan od mnogih, i ako redovno jesti pravo, vježbanje i ne pušim, velike su šanse da čak i kada se celulita, to neće biti tako loše, kao što je mogao ' bio sam na neki drugi način. Tu je test za provjeru da li nositi celulita gen, usput, ali to je skupo i nije baš vrijedno.

8. Pazite na gaćice

Ovo se odnosi na ulogu loše cirkulacije krvi u razvoju celulita. Ako nosite uske donje rublje, elastičnom trakom koje se urezuju u kožu, ti si povećava rizik od celulita koji se pojavljuju na ovim prostorima, jer će elastična smanjiti protok krvi u njima. Dakle, nositi dobro pripijene donje rublje. To je više udoban nego čvrsto ionako, zar ne?

9. Take preventivnog djelovanja

Češće nego ne, celulita pogoršava s godinama, jer je nivo estrogena početi opadati i to pogoršava cirkulaciju. Dakle, na pametan način da se o odlaganju koliko god je moguće, uzimajući preventivno djelovanje, što u osnovi uključuje sve stvari koje smo spomenuli gore: redovno jedu zdravo, vježba i zaboraviti čvrsto odjeća i donje rublje. Dobro je znati da imate sudbinu vaše kože u svoje ruke, zar ne?

load...