Zdravstveni saveti

Kako spavati bolje noću? 10 večernjih hacksa

Kako spavati bolje noću? 10 večernjih hacksa

Ako imate problema sa spavanjem, a ti si pokušao sve drugo, to bi moglo biti da je to veče ritual koji je uzrok vaše nesanice. Ono što mi radimo u satima koji su doveli do spavanja mogu utjecati na kvalitetu ako san da ćete dobiti kada idete u krevet. Ako ste napeti, nestrpljivi, a vi imate mnogo toga na umu, misli koje se prolazi kroz vaš um će vas držati budan i, ako imate dovoljno opuštena prije spavanja, koji će takođe zaustaviti vas tonula u san. Ako kreirate večernji ritual za sebe da se priprema za spavanje, vi ćete biti opušteniji kada glavu udara u jastuke. Ako ste jedan od mnogih miliona ljudi koji ne pate od nesanice, pročitajte ovih deset hack za večernji koji će vam pomoći da zaspite brže i imaju dobar san je.

1. Izbjegavajte jesti veliki obrok preblizu spavanje

Ako jedete veliki obrok suviše blizu odlaska u krevet, hrana će sjediti teška u želucu i vaše tijelo će imati problema sa varenjem hrane kada ste u ležećem položaju. Da bi se izbjegla postaje loša probava noću, treba da imaju za cilj jesti svoj glavni obrok najmanje tri sata prije nego što odete u krevet.

2. Dim svjetla u večernjim satima

Ovo je još jedan jednostavan, ali koristan savjet o tome kako da bolje spavate noću. Kada počne da se mrak, vaše tijelo proizvodi melatonin, što je hormon koji čini da spavaš. Ako imate svijetle svjetla uključen u vaš dom da hormon neće se ostvariti, tako da neće biti spremna da spavam kad odete u krevet. Prigušite svjetla u večernjim satima, a zatim vaše tijelo će znati da je gotovo vrijeme da ode na spavanje

load...

3. Isključite računala i tablete

Još jedan jednostavan savjet o tome kako da bolje spavate noću je da isključite računala i tablete. U pozadinskim ekrana koji se koriste u većini računala i tableta emituju dovoljno svetlosti da poremeti proizvodnju melatonina. Ekrane na uređajima kao što su Kindle nisu toliko problem, ali standardni zaslonu računala će stimulirati mozak i držati budnim. Izbjegavajte korištenje bilo kojeg računala za najmanje pola sata prije nego što odete u krevet i naći ćete da ste spavati mnogo bolje.

4. Ne troši kofein

Stimulans učinak kofeina traje mnogo duže nego što misliš. Možda mislite da je šalicu kave u 18:00 ne bi držati budan, ali da kofein će i dalje biti u vašem sistemu stimulisanje mozga u 1:00 ujutro. Najbolja stvar za učiniti je da pije bez kofeina na svim nakon oko 14:00, a onda ćete ostaviti dovoljno vremena za kofein da izađe iz svog sistema.

5. Napišite popis svih vaših problema

To može biti od velike pomoći, ako zabrinjavajuće misli su ono što se drži budnim noću, da napišu listu svojih problema i briga. Izrada lista će vam pomoći da svoje misli u organizaciji i plan akcije postavljen u vaš um. Kada odete u krevet, vi ćete biti u mogućnosti da mirno spavaju znajući da imate sve pod kontrolom.

load...

6. Spustite temperaturu

Još jedan jednostavan savjet o tome kako da bolje spavate noću je da se malo smanjiti temperaturu. Jedan od okidača koji govori vaše tijelo da je vrijeme za spavanje je smanjenje u tjelesnu temperaturu. Smanjite podešavanja termostata na grijanje, ili otvoriti prozor, kako u svoju spavaću sobu i u dnevnom prostoru vašeg doma. Kada počnete da se osjećaju hladnije u večernjim satima, vaše tijelo će početi da se pripremi za spavanje.

7. Pokušajte malo svjetlosti koja se proteže

A pun vazduh trening neposredno prije spavanja nije dobra ideja, jer će to povećati otkucaje srca i vas probudio, ali malo svjetlosti koja se proteže će vam pomoći da se opustite mišiće i da se osjećate pospano. Pokušajte nekoliko vježbe istezanja samo prije nego što se spremi za krevet i učinit će vaše tijelo osjećati opuštenije.

8. Uzmite toplu kupku

Uzimajući topla kupka u večernjim satima je dobro poznati način da se opustite tijelo i pripremiti za spavanje. Imati toplu kupku oko sat vremena prije nego je vrijeme da ode u krevet, a onda, kao tijelo polako ponovo ohladi, to će objaviti melatonina u vašem sistemu i pripremiti za spavanje. Da bi ovo bilo stvarno efikasan, morate potrošiti oko pola sata u kadi, tako da vaše tjelesne temperature raste.

9. Čitati knjigu

Baš kao kada ste bili dijete, priče za laku noć vam može pomoći da zaspite kada ste odrasla osoba kao dobro. Uranjajući sebe u fiktivnom knjiga će vam pomoći da zaboravite na brige o stvarnom svijetu i to će vas smiriti. Samo dvadeset minuta čitanja treba da lijepo pripremiti za spavanje.

10. Izbjegavajte alkohol u večernjim satima

Dok će alkohol učiniti ako se osjećate pospana u početku, to je dokazano da smanjuje kvalitetu sna. Ako pijete alkohol u večernjim satima je vjerojatno da ćete samo spavati olako, ili da ćete probuditi ponovo u noći.

Kako da spavate bolje noću? Koji su najbolji savjeti?

load...