Zdravstveni saveti

Kako zaustaviti emocionalno jesti?

Kako zaustaviti emocionalno jesti?

Emocionalno jedenje može opisati kao sasvim uobičajeno odbrambeni mehanizam kratkoročne-olakšanje koje ima za cilj umirujuće stres, anksioznost, dosade i druge negativne osjećaje kroz prekomerna potrošnja kalorija prepune slatkog i masne 'komfora' hranu. To nije normalna reakcija na fizičke gladi; radije impulsivna reakcija koja pokreće začarani krug žudnje, prejedanja, instant zadovoljenje, krivice, stida, nesigurnost, a možda i poremećaja u ishrani, kao što su bulimija i anoreksija. Postepeno gubite kontrolu nad svojim osjećaje, vaše navike, i vaše tjelesne težine. Onda je vrijeme da preduzme akciju protiv najgori neprijatelj!

Shvatiti razliku između emocionalne i fizičke gladi

Emocionalna glad, uzrokovane nekom vrstom stresa, je impuls koji diktira da doslovno dograbiti dok ti pad hranu mozak prevodi kao atraktivna u pogledu teksture, miris i ukus, nudeći zadovoljstva ili pogodnost da će uskoro izduvati i pretvara u žaljenje. Za razliku od toga, fizička glad dolazi polako i svjesno kao čisto nutritivne, fizičke potrebe.

Prepoznaju uzroci

Još jedan veliki savjet o tome kako da se zaustavi emocionalno jedenje je prepoznati uzrok. Organski, emocionalna glad može se objasniti visok nivo hormona stresa zove kortizol koji poziva da se prepustite u slatko, slano i masne hrane odmah povećanje energije i raspoloženja. Ojačaš u ovom trenutku možda naizgled sakriti ljutnju, strah, tugu ili anksioznost u vezi sa finansijskim poteškoćama, rad stresa, odnos sukoba ili umor. Ukažu na probleme i izgraditi prilagođeni način da se nosi s njima. To je proces razmišljanja. Neka pitanja su ogromna i jedinstven, a drugi su uzrokovani ponavljanje grešaka. Samosvijest će vam puno pomoći u praćenju praznine u svom životu. Ponekad prejedanje je nostalgičan omaž sretniji puta oko stola sa bogatim hranom i osmeha. Drugi puta, vi nervozno prejesti tijekom socijalno nepovoljne situacije ili u krugovima koji podstiču ovo "zlostavljanje". Možda ćete čak biti pogođen dosade, i treba da pronađu ubedljivu misiju. U svim slučajevima, ostati povezani sa svojim trenutnim ličnim potrebama.

load...

Održavanje hrane i-raspoloženje dnevnik

Pratite svoje problematično ponašanje u vrlo detaljno otkriti svoj obrazac i okidača, to je veliki savjet o tome kako da se zaustavi emocionalno jedenje, jer to može vam pomoći da odredite svoj slab trenutke, zli hranu, razloge, osjećaje i situacije su uključeni. Izvući emocionalnu grafikon za svaki od vaših dnevnih BINGES. To je prvi korak prije nego što zapravo zamene one sa zdravije reakcije.

Nađi sigurnije alternative prekomjerne hrane

Pljeskavice, krafne i brownies nisu jedini način da se "sreća". Možete razgovarati prijatelju, igrati sa svojim psom, prolaze kroz modnog magazina, gledanje komedija, ili se zen kupanje! Ples, muziku, i bilo kakvu vrstu pokreta može osloboditi vaše anksioznosti. A topli pokrivač, slatkiš i opuštanje parfema, ili samo lijepom ambijentu mogao na kraju vam ponuditi mnogo više udobnosti nego kriv hrane.

Uzmite malu pauzu za obradu vaše žudnje

Potrebno je da odloži stvarni jelo što je više moguće. Dobiti na vremenu - čak i 5 minuta - da preispitaju svoj nagon, preispitaju uvjete, i racionalizaciju vaše potrebe. Pauzirati malo i razmisli nad mogućim alternativama. Možda ćete završiti sa zdravije odluka ovaj put, ili barem s nekim 'hrane za misli' do naredne žudnje. Da bi dodatno produžiti ovaj maleni period introspekcije, držite frižider Sin-free i odložiti svoj sljedeći posjet supermarketa. Drži se dalje od iskušenja; nemojte ih dovesti kući!

load...

Kako zaustaviti emocionalno jedenje? Ne utišali svoje emocije!

Prihvaćanje čak i najviše uznemirava one kao dio svog unutrašnjeg svijeta, možda na kraju ih držati pod kontrolom. Bore svoj najgori strahovi i frustracije pomoću najsjajnije strani. Morate biti svjesni svih stvari koje naglašavaju vas. Nemojte zaobići ljutnje; samo ih analizirati. Zašto si tužan će se upaliti put za ono što vas usrećuje!

Usvoje zdravije životne navike

Napravite trajno opredjeljenje da se rutine da uspostavi ravnotežu između uma i tijela. Fizička aktivnost, Joga, meditacija, opuštanje i pravilne tehnike disanja osigurati stres-kontrolu i bolje metabolizam. Postepeno možda i izliječiti bilo koji poremećaj spavanja koji su usko povezani sa debljanje. Nedostatak sna utječe na nivo dva ključna hormona u vašem tijelu: grelin koji stimuliše apetit i leptin koji signalizira mozgu kada ste puni. Ali osim dobru i adekvatnu sna, također je potrebno redovne dremke i šanse za dekompresiju u između zauzet raspored. Hrane tiče, samo eksperiment sa nižim kalorija ukusne alternative. Konačno, ulagati u vrijednih prijateljstava koja podiže raspoloženje.

Ne lišiti sebe

Sljedeći dobar savjet o tome kako da se zaustavi emocionalno jedenje je da se izbjegne lišavajući sebe. Emocionalno jedenje se ponekad aktivira oštre, monolitna režimi ishrane koji stvaraju nedostatak zadovoljstva i osjećaja deprivacije, uskoro će biti ozdravio kroz prejedanje. Izbjegavajte pretjerivanja kada su na dijeti i zadržati različite u meniju.

Ne kažnjavaju sebe

Svaki put kada podleći emocionalne gladi, mislim da je to prilika da se uči iz svojih grešaka i ići dalje. Zadržati pozitivan stav i fokusirati se na znakove poboljšanja. Self-samilost i strpljenje su ključevi uspjeha. Nemojte zaboraviti da nagradite dobre napore sa malim nejestivi poklon ili poslastica.

Resort stručnu pomoć

Kada se ništa stvarno radi samo po sebi, terapeuti su uvijek tu da zastupnici vas. I zašto se pridružiti grupi za podršku previše? 

Kako zaustaviti emocionalno jedenje? Koji su najbolji savjeti?

load...