Zdravstveni saveti

Šta izaziva žute zube? 10 pića i hrane koja uzrokuju žuti zubi

Šta izaziva žute zube? 10 pića i hrane koja uzrokuju žuti zubi

Zubi mogu okrenuti žute iz dva razloga. Prvi je da zube pokriveni su bijeli, zaštitni sloj cakline i, tokom vremena, koja se može nositi dolje i erozije od kisele hrane. To je razlog zašto stariji ljudi često imaju žute zube. Drugi razlog je da zube može pretvoriti žuta jer postanu zaprljane od hrane koju jedete. Zanimljivo je, međutim, to nije samo tamne boje pića i hrane koji mogu izazvati žute zube i, kažu stručnjaci, da je bilo kakvu hranu koja može obojiti bijelu majicu, može obojiti zube. Evo deset pića i namirnice koje mogu izazvati žutilo zuba:

1. Kafa

Kafa je jedan od najvećih krivaca na našoj listi hrane i pića koji može obojiti zube. Ako volite kafu jake i crne, onda bi moglo biti uzrok zube da izgleda žuto. Jedini lijek je da piju manje kave i da počnete da dodajete više mlijeka, ili oprati zube nakon svakog kafu.

2. Curry

Ako ste ikada prosula curry na odjeći, onda ćeš znati kako loše može mrlje. Ako jedete puno curry hrane, onda možete završiti sa vrlo jarkih požutelih boji zuba. Začini u svim vrstama curry su poznati za izazivanje mrlje.

load...

3. Vina... A ne samo crno vino...

Možda ste očekivali da će crveno vino mrlje zube, ali da li ste znali da bijelo vino je isto tako loše? Svi vino sadrži tanine, koji su žute ili smeđe polifenole, koji mogu ostaviti mrlje na zubima.

4. Tea

Čaj ima mnogo zdravstvenih prednosti, ali to zubi potamne. Čaj je još jedno piće koja sadrži tanina, posebno crni čajevi, kao što je Earl Grey ili engleski doručak. Je dobro da čaj može učiniti, iako, nadmašuje mana činjenica da je fleke zubi, pa ili staviti više mlijeka u čaj ili se prebacite na zeleni čaj ili biljni sorte koje će obojiti manje.

5. Borovnice

Ne postoji način da bismo želeli da si stavio van jesti borovnice, jer su toliko hranljiva i apsolutno prepun antioksidansa. Kao dobar kao što su za svoje zdravlje, iako oni nisu velike za zube. Da bi se izbjegla tamne mrlje da borovnice mogu izazvati, samo ne zaboravite da se kovitla oko nekih čiste vode u usta nakon što ste jeli borovnice.

load...

6. Paradajz sos

Ljubitelji tjestenine treba paziti previše, jer je sos paradajz, koji je osnova za većinu tjesteninu umacima, može obojiti zube. Jedan od načina da možete zaustaviti hranu od mrlja zube je jesti povrće, prije nego što jesti sos. Povrće, kao što su brokule ili šparoge daju zube sa privremenim premazom koji će zaustaviti sos paradajz od njih bojenje.

7. Beets

Repa su još zdrave hrane koja može obojiti zube i to nije iznenađenje, s obzirom koliko oni mogu izgubiti boju urina previše. Duboke crvene boje repe može brzo obojiti zube, tako da, kao i kod svih ovih namirnica, brzo peder s malo vode nakon jela njima bi bila dobra ideja.

8. Cola

Evo još jedan dobar razlog da ne pije previše soda; mraku oni će obojiti zube. Još jedan faktor u zubima bojenje moć cola je u tome što obično pijete veoma hladno i da se može napraviti ugovor zube i učiniti ih više porozne.

9. Balsamica

To može napraviti ukusan preliv za salatu, ali tamna boja balsamica vam neće pomoći da dobijete pjenušavih bijele zube. Dobra vijest je, međutim, da je zelena salata, kao i povrće smo ranije spomenuli, pruža zaštitni film preko zube, tako da jede nekoliko zelena salata lišća, prije nego što pokrivaju salatu u garderobu.

10. Jarkih boja bombona

Jarko obojene bombone, da te volim toliko kao klinac i sada počastite se povremeno, je još jedan veliki zub bojenje hrane. Veštačke boje koje se koriste u ovoj vrsti bombona će obojiti zube i, naravno, sve to šećer neće učiniti zube dosta dobrih ni.

Šta uzrokuje žute zube?

load...