Zdravstveni saveti

Šta je fonio i koje su njegove koristi za zdravlje?

Šta je fonio i koje su njegove koristi za zdravlje?

FONIO je žitarica koja se uzgaja u zapadnoj Africi i postaje sve popularniji je bez glutena, hranljiva žitarica koje se mogu koristiti u kuhanju i pečenju. To je bio važan usjev u nekim dijelovima Afrike, jer je vrlo hranjiv, raste vrlo brzo i može se uzgajati na zemljištu na kojem drugi žitarica neće rasti. Iako FONIO je vrlo hranjiv i sada dobija reputaciju kao superhrana, sve do nedavno, to je bilo vrlo teško masovnu proizvodnju, jer je zrno je toliko mala da je teško ukloniti ljuske. Sada, međutim, moderna tehnologija je pronašao način, a zrna koja je poznata kao "The Hungry Rice" je sada daleko više lako dostupne. FONIO ima više nutritivnu vrijednost od većine drugih žitarica i bogata je kalcijumom, magnezijumom i cinka. Evo deset The Amazing zdravstvene prednosti FONIO da svi pričaju.

1. Glutena

Gluten netolerancije i celijakije su u porastu u mnogim dijelovima svijeta i jedini način tretiranja to je da ne jede hranu koja sadrži gluten. FONIO je bez glutena i ne sadrži bilo koji od proteina koji se nalaze u gluten, tako da je sasvim sigurno jesti ako imate celijakiju.

2. Zdravog srca

Wholegrains se smatraju bitne za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, i FONIO nije izuzetak od toga. Ako je činjenica, FONIO sadrži čak više prijateljski vitamina srce i minerala u odnosu na druge žitarice ne uključujući FONIO u vašoj ishrani će pomoći da se smanji rizik od srčanog i moždanog udara.

load...

3. Jača nokte i kosu

FONIO sadrži aminokiselinu pod nazivom metionin, koji je poznat kao važan za proizvodnju tijela hrskavice i to također može pomoći u jačanju kose i noktiju. Kao i jačanje kose, koji će pomoći da se zaustavi lom, Takođe se smatra da bi mogli pomoći da se zaustavi gubitak kose previše.

4. Kontrole dijabetes

FONIO ima vrlo nizak glikemijski indeks, tako da se apsorbira u tijelo polako i ne izaziva šiljaka u nivou šećera u krvi da drugi rafiniranih žitarica učiniti. Također sadrži sumpor, hroma i aminokiseline koje pomažu u kontroli dijabetesa i studije su pokazale da konzumiranje FONIO može biti način za kontrolu razine šećera u krvi kod dijabetičara.

5. Aids probava

U Africi, ljudi često jedu FONIO kao lijek za želudac pritužbe. To je vrlo lako za varenje i, jer ima tako visok sadržaj vlakana, također lako prolazi kroz tijelo i da će ublažiti zatvor i poboljšati proces varenja.

load...

6. Aids mršavljenja

Zbog svoje nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana, FONIO može biti vrlo koristan hranu jesti kada se pokušava izgubiti na težini. To će vas napuniti brzo i da vas osjećaj punu neko vrijeme. Njegova stabilan oslobađanje energije će također pomoći da se izbegne žudnju hrane nakon obroka kao dobro.

7. Pomaže u sprečavanju anemije

FONIO često se preporučuje u Africi kao hrana za trudnice. Ona ima visoku koncentraciju željeza, tako da to pomaže da se zaustavi anemije u razvoju, a sadrži i folnu kiselinu i druge amino kiseline koje su korisne za žene za vrijeme trudnoće.

8. Daje energiju

FONIO pruža veliki izvor energije. Za razliku od namirnica koje vam dati porast energije i ostaviti umorni kasnije, FONIO se lako vari, a onda vam pruža sporo izvor oslobađanje energije koja će trajati do sledećeg obroka. To je, zajedno sa svojim velikim ukusom, zato počinje da postane popularna kao pahuljica za doručak.

9. Centri za detoksikaciju jetre

Esencijalne aminokiseline koje FONIO sadrži, posebno cistin i metionin, pomoći da se detoksikaciju jetre i organizma. Oni pomažu jetri da pravilno funkcionira i uklanjanje neželjenih toksina iz krvotoka. Ranije studije su pokazale da konzumiranje FONIO može pomoći u sprečavanju bolesti jetre i raka debelog crijeva.

10. Gradi snažne kosti i zube

FONIO je također dobar izvor kalcija, magnezija i fosfora, od kojih su svi pomažu izgraditi jake kosti i zube. To čini idealnom hranom za rast djece i hrane koja će pomoći da se zaustavi bolesti kostiju poput osteoporoze kasnije u životu previše. U stvari, nutritivni sadržaj FONIO čita kao etiketu na poleđini multivitamin paket, tako da izgleda kao FONIO zaslužuje svoju reputaciju kao superhrana.

Da li znate druge zdravstvene prednosti FONIO žitarica?

load...