Zdravstveni saveti

Šta je interni trening visokog intenziteta (hiit) i kakve su to koristi?

Šta je interni trening visokog intenziteta (hiit) i kakve su to koristi?

Visokog intenziteta intervalni trening ili HIIT, je termin koji se koristi za opisivanje bilo koji oblik vježbanja koji naizmenično između vrlo intenzivna rafala fizičke aktivnosti i razdoblja vrlo lagana aktivnost, ili periodima potpuni odmor. Na primjer, jedan minut intenzivnog trčanje slijedi jednu minutu hoda, a vi ponovite ove alternacije za oko 15 - 25 minuta. Smatra se da je jedan od najefikasnijih stilova treninga za mršavljenje i koristi se i kao režim treninga za mnoge sportove. Jedan jednostavan primjer visokog intenziteta intervalni trening će biti pokrenut kao brzo možete za jednu minutu, a zatim, hodanje za naredne dvije minute. Evo deset od mnogih pogodnosti koje intervalni trening visokog intenziteta ima za ponuditi:

1. To možete učiniti visok intenzitet treninga intervala nigdje

Jedna od najvećih stvari o HIIT je da možete učiniti bilo gdje i ne treba nikakve posebne opreme. Bilo koji oblik vježbanja će učiniti trik, samo stavi maksimalne napore u, za kratko vrijeme odmora za kratak period i ponovite.

2. Intervalni trening visokog intenziteta povećava svoj metabolizam

HIIT stimulira proizvodnju ljudskog hormona rasta (HGH) preko 400% do 24 ili čak 48 sati nakon treninga. To ne samo da će Vam pomoći da spali masti duže, ali isto tako pomaže da se usporiti proces starenja!

load...

3. Vi izgubiti na težini, a ne mišića

Kada radite stabilan kardio posao, možete izgubiti mišićnu masu, kao i masti. Intervalni trening visokog intenziteta, s druge strane, pomaže vam da izgubite masti iz masne naslage mnogo više, nego što utiče na mišiće.

4. Intervalni trening visokog intenziteta poboljšava sportske rezultate

HIIT je dokazano da dramatično poboljšati VO2max, što je maksimalni iznos kiseonika da vaše tijelo može iskoristiti za energiju tokom izdržljivosti aktivnosti. Ova poboljšanja se mogu javiti nakon samo malu količinu intervalni trening visokog intenziteta.

5. Visokog intenziteta intervalni trening poboljšava osetljivost na insulin

Istraživanje je pokazalo da HIIT može značajno povećati osjetljivost inzulina u samo dva tjedna. To je ta mala osetljivost na insulin, ili otpor inzulina, koji je povezan s dijabetesom tipa 2.

load...

6. Intervalni trening visokog intenziteta je mnogo vremena efikasan oblik vježbanja

Kao i donosi sve prednosti koje većina ljudi žele od treninga, HIIT je također vrlo pogodan oblik vježbe za svakoga ko je ograničena vremenom, a ko nije ovih dana ?! HIIT treninga potrebno je samo da traje samo oko 5 minuta do 25 minuta, tako da svatko može uklopiti treninga u svoj dnevni raspored.

7. Možete dobiti više koristi, za manje stresa na vaše tijelo

Ukratko, intenzivnog treninga uložio mnogo manje stresa na vaše tijelo, nego na duži kardio treninga. Zamislite stres koji si stavio na tijelo, lupa po ulicama za jedan sat, u odnosu na smanjenje stresa vrlo intenzivno vježbanje za samo deset minuta i, sve u svemu, još uvijek dobiti isti koristi od toga!

8. Više dobit, za manje bolova

Potrebno je mnogo više truda sebe gurati u srce lupa, bez daha, anaerobna zona koja je stvarna korist svoje srce radi stabilan kardio, nego to rade kratkim rafalima intenzivnog treninga koji HIIT radi. I dalje ima isti učinak, iako, kao i studija koju je utvrdio da, nakon samo osam tjedana obuke HIIT, subjekti mogli voziti bicikl za duplo duže, kao i do sada su počeli obuku.

Intervalni trening 9. Visokog intenziteta poboljšava performanse u većini sportova

HIIT se može koristiti da biste poboljšali performanse u različitim sportovima. Trčanje, biciklizam, plivanje ili bilo koji drugi aerobni sport, trening visokog intenziteta intervala, pomoći će da se izgradi mišićnu snagu i izdržljivost da vam omogućiti da učinkovitije natjecati zadataka.

Intervalni trening 10. Visokog intenziteta je izazov

HIIT nije nešto što možete učiniti, dok čitate knjigu ili što svjetlo razgovor sa prijateljem. To je nešto što će vam dati ogromne prednosti, od rada izuzetno teško, za kratko vrijeme. Ali, onda, to je sve dio zabave. To je izazov, a to će se isplatiti!

Koje su ostale prednosti intervalni trening visokog intenziteta? Slobodno podijelite svoje misli i savjete o komentar ispod teksta.

load...