Zdravstveni saveti

Šta je stevia, koje su zdravstvene koristi od stevije i mogući neželjeni efekti?

Šta je stevia, koje su zdravstvene koristi od stevije i mogući neželjeni efekti?

Rijetko se događa da proizvod koji dolazi na tržište uzrok koliko kontroverzi, kao stevija ima. Stevija je prepoznata kao sigurno da konzumiraju prehrambene aditive američke Savezne uprave za hranu i lijekove (FDA), ali i dalje postoji zabrinutost o mogućim kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme s proizvodom. Uprkos ovim problemima, veliki brend proizvođača sada počinju da koriste Stevija kao "prirodan" zaslađivač u proizvodima, pa evo nekih činjenica o stevije da vam pomoći da odlučite, ako želite da imate stevije u vašoj ishrani:

Što je stevija?

Stevija je biljka kao biljka, kao zamjena za šećer, koja pripada porodici suncokreta koji se koristi stoljećima iu Paragvaju i Brazilu, kao zaslađivač. To je prvi put na tržištu u SAD-u, kao biljni dodatak i tek nedavno, nakon što je mnogo kontroverzi, odobren kao prehrambeni proizvod.

Ono što je stevija se koristi za?

Stevija se koristi u hrani kao ne-kaloričnu zaslađivač alternativa šećera u hrani i piću. To se već koristi kao zaslađivač u mnogim drugim zemljama širom svijeta i to se prodaje kao prirodna alternativa sladila na bazi kemijskih.

load...

Koje su zdravstvene prednosti stevije?

Osim svoje očigledne koristi, kao alternativu šećer, to je zapravo tri stotine puta efikasan kao zaslađivač, kao što je šećer, ima i neke druge navodno zdravstvene prednosti. Ona se koristi kao tretman za dijabetičare a smatra se da se smanji krvni pritisak. Takođe može promovirati zdravo srce mišića.

Je stevija sigurno?

Moramo naglasiti da stevija je smatra sigurnom od strane američke Savezne uprave za hranu i lijekove (FDA), međutim, još uvijek postoje zdravstvene probleme o proizvodu u nekim krugovima. Neke studije su pokazale da ljudi doživljavaju neželjene efekte koristi Stevia i da je jedan od kemikalija pronađenih u stevija, steviol, možda čak i biti uzrok raka. Radi ravnoteže, međutim, postoje i zabrinutost zbog nuspojave drugih umjetnih zaslađivača, kao dobro.

Koje su prijavili stevija neželjeni efekti?

Neki potrošači stevije su prijavili doživljavaju blage neželjene efekte nakon konzumiranja stevije i ove su uključeni osjećaje mučnine, blaga vrtoglavica, bol u mišićima i ukočenost. To su potrošačke prijavili i nisu uzeti iz bilo pod nadzorom medicinskog ispitivanja.

load...

Koja je konačnu presudu o stevija?

Pa, da budem iskren, žiri je ipak čini se da se na stevije. FDA nije odobrila upotrebu stevije lišća ili jednostavno ekstrakt biljke; to je samo odobrio upotrebu specifičnih spojeva koji se mogu izvući iz biljke, nazivajući ove hemikalije "općenito priznat kao siguran '. S druge strane, mnogi od potencijalnih zdravstvenih strahovanja oko stevije matičnih samo od eksperimenata koje su sprovedena na životinjama, a kada su te životinje su hranjene vrlo velike količine stevije.

U ovom trenutku, čini se da, kao i mnogim namirnicama, previše stevija ne može biti dobro za vas i, svakako, bilo kakvu hranu koja snižava krvni pritisak treba uzeti s oprezom, pogotovo ako uzimate bilo kakve lijekove. Uz toliko kontradiktorne dokaze i obzirom na relativnu novinu stevije na bazi proizvoda na tržištu, možda će vam dati malo vremena, prije nego što počnete da koristite stevije proizvoda u velikoj mjeri.

Volite li dodajući stevije u čaj ili kafu? Slobodno podijelite svoje misli i mišljenja u komentar ispod teksta.

load...