Zdravstveni saveti

Šta je u vašem gaziranom piću?

Šta je u vašem gaziranom piću?

To nije bilo tako davno da konzervu Coca Cola, sok, ili bilo koja druga vrsta gaziranih piće je bila retka poslastica, ali sada mnogi od nas popije barem jedan dnevno. U stvari, prosječna potrošnja gaziranih pića u mnogim zemljama je sada dostigla neverovatnih 25 litara godišnje! Svi znamo da gazirana pića nisu dobri za nas, jer sadrže gomile šećera, kao i ishrana vrste soda može da si stavio na težini, kao i, ali ono što bi drugo moglo ovih popularnih pića raditi na štetu naše zdravlje? Nedavne medicinske studije su pokazale da gazirana pića su još gora za zdravlje nego što smo ikada mislili, a to nije samo zbog šećera. Evo deset sastojaka koji ćete se iznenaditi se obično nalaze u gazirana pića koja verovatno piti dnevno.

1. Fosforne kiseline

Fosforne kiseline, koji je također poznat kao ortofosforna kiselina, dodaje se gazirana pića da im daju kiselost. Neke studije su pokazale da fosforna kiselina smanjuje nivo kalcijuma u organizmu i može imati štetan učinak na gustoću kostiju. Naučnici su također pokazala da postoji veza između količine gaziranih pića koja pijete i povećanje vjerojatnost vašeg razvoju bubrežnih kamenaca.

2. Alkohol

Iznenađujuće, istraživači sa francuskog Nacionalnog instituta za pitanja potrošača utvrdio da više od polovine poznate gazirana pića koja su testirali sadrži tragove alkohola. To nije bio ni blizu dovoljno da te pijan, ali to je bilo dovoljno da bude od interesa za neke vjerske soda piju.

load...

3. Benzen

Benzen je kancerogen koji se može naći u duhanskom dimu i sirove nafte, ali je također utvrđeno da je u mnogim gazirana pića previše. U 2005. Godini, američka Uprava za hranu i lijekove je otkrio da većina gaziranih bezalkoholnih pića sadrži neke benzen, i 10 od ukupno 200 pića koja su uzorkovana, sadrži više od zakonom dozvoljenog limita. Najveći krivci su sada preformulisati, ili skinut na tržištu, ali mnogi gazirana pića da i dalje sadrže previše benzena.

4. Aspartam

Aspartam, što je genetski modifikovane sastojak koji se koristi u gazirana pića kao slađi, povezan je sa mnogim potencijalnim zdravstvenim rizicima, uključujući i kroničnog umora, tuberkuloze, leukemije, anksioznost i više manjih nuspojave, kao što su vrtoglavica i mučnina. Je sastojak koji se koristi da se nezakonita, dok ta odluka je preinačena u onome što neki ljudi smatra vrlo sumnjivim okolnostima.

5. Natrij benzoat

Iako su naučnici su utvrdili da nema negativnih efekata od konzumiranja natrijum benzoat, to svakako nije prirodan proizvod. Natrijum benzoat je konzervans koji nije prirodno nalazi u svakom hrane. U Velikoj Britaniji, Coca-Cola se postepeno njegova upotreba zbog pritiska potrošača, iako je i dalje prisutna u mnogim drugim gazirana pića, a to je još uvijek u cola u mnogim drugim zemljama.

load...

6. Mercury

Kukuruza sirup bogat fruktozom koja se koristi u mnogim gaziranim pićima je utvrđeno da sadrže tragove visoko toksičnih metala, živa. U testovima sproveo Institut za poljoprivredu i trgovinsku politiku, utvrđeno je da je skoro polovina od testiranih uzoraka sadrži živu, koji ulazi u proizvod prilikom njegove proizvodnje.

7. Limunska kiselina

Limunska kiselina da ste dobili u gazirana pića se ne dobija iz citrusnog voća, kao što ste možda mislili; to je proizveden, umjetni verzija kiseline. Proizvođači koriste limunska kiselina kao konzervans i okusa i iako je preslaba da mnogo štete u malim količinama, u velikim količinama limunska kiselina može izjedati sluznice želuca.

8. 4-metilimidazol

4-metilimidazol (4-MEI) je kancerogeni spoj koji se stvara kao nusproizvod u proizvodnji od karamela bojanje se koristi u mnogim cola pića i smatra se da je nepoželjan u većini prehrambenih proizvoda. Međutim, dodaje se namjerno mnogim cola pića. U iznosu od 4-metilimidazol može naći u određenim Colas je četiri puta veći od preporučenog iznosa, iako je u nekim regijama, Cola se smanjuje količina.

9. Bisfenol A

U Kanadi i Francuskoj, bisfenol A (BPA), je zabranjen kao toksična supstanca, ali je i dalje prisutna u bezalkoholnim pićima u drugim zemljama. Kemijski oponaša estrogen, a to može ometati tiroidnih hormona. U visokim dozama, to bi moglo dovesti do deficita pažnje hiperaktivnost poremećaj, pa čak i oštećenja mozga.

10. Visoka fruktozni sirup

Visoke fruktozni sirup (HFCS) je jedan od glavnih sastojaka u većini popularne marke gazirana pića i to je volumen koji je u pića kao Cola to je problem. Dugoročni visoka potrošnja HFCS dovodi do neprirodnog povećanja masnog tkiva, što može dovesti do dijabetesa, raka i srčanih bolesti.

load...