Zdravstveni saveti

Šta su pšenične bobice i kakve su njihove zdravstvene koristi?

Šta su pšenične bobice i kakve su njihove zdravstvene koristi?

Pšenica bobice su tu vrstu hrane koja dolazi u modu svaki sada i onda, i za neko vrijeme nalazi ponos mjesto izbornika i bloga. Foodies ih preporučiti, dok ih restorana gura. Onda što se događa je da oni ni uspjeli držati oko za dugo vremena, ili se tiho odšunjati natrag u zaborav, čekajući da ih sljedeću generaciju ponovo otkriva. Oni su malo Faddish tako, bez obzira na njihove brojne zdravstvene prednosti.

Ali oni dolaze iz porodice pšenice, kao i svih zrna dostupan u SAD-u, niko se troše onoliko koliko pšenice. Pšenica bobice su neprerađeni pšenica zrna, što jedemo u njihovom većini prirodnom stanju; oni su ono što se koristi za sve proizvode od žitarica. Slično ječam, oni su hranljive, hrskave, i ponuditi što više koristi po zdravlje u cjelini zrna.

Postoje brojne različite vrste pšenice bobica, i svi su se razlikuju u boji, veličine i teksture. Mi smo ih nazvati nakon sezone rasta, kao i njihova boja, pa čak i njihov sadržaj glutena. Uzgaja u proljeće ili zima, neki su meke, neki su teško, neki su crvene, a neki su bijeli. One koje ćete naći u prodavnicama zdrave hrane su prepuni proteina, i imaju tendenciju da budu stvarno chewy. U osnovi, to su one najbolje!

load...

Pšenica bobice Sadrže Mnogo nutrijenata

Osim što je bogat proteinima, pšenica bobice su bogate brojnim hranjive tvari i vitamine:

  • Željezo
  • Kalcijum
  • Vitamin E
  • Folna kiselina
  • B vitamini
  • Kalijum

Sadržaj proteina varira ovisno o vrsti pšenice bobica jedete, ali svi oni su visoke u ugljikohidrata je spremala vlakana, dok je njihov vitamina i minerala sadržaj je generalno visoka. Četvrtina kup porcija crvenog pšenice bobica sadrži oko 6,5 grama proteina, 163 kalorija, a jedan gram masti, 6 grama vlakana i 35 grama ugljikohidrata. Pšenica bobice sadrže mangan, bakar i fosfor. U kombinaciji, svi ovi sastojci pomažu u jačanju kosti, mišići, nervnog sistema, kognitivnog funkcionisanja, i imuni sistem.

Pšenica bobice su bogate Mikronutrijenti

Pšenica bobice sadrže puno mikronutrijenata koji imaju značajan zdravstvene prednosti. Vitamini B koje pšenice bobice pomažu u održavanju vašeg nervnog sistema, uz održavanje zdravog metabolizma. Magnezija i fosfora, u međuvremenu, pomaže u regulaciji krvnog pritiska, kao i održavati jake kosti. Fosfor također igra važnu ulogu kada je u pitanju DNK i RNK formacije, i pomaže vaše tijelo za transport energije, dok magnezij je utvrđeno da igraju ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2.

load...

Bakar pomaže da se formira vezivnog tkiva, i igra važnu ulogu u zdravom funkcionisanju vaš nervni, kardiovaskularni i imunološki sistem. Mangan je još jedna od ključnih mikronutrijenata koji jača kosti, dok ugljenih hidrata i proteina podržavaju vaš imuni sistem.

Sadržaj ugljenih hidrata

Možda ste primijetili da je četvrtina šolje porcija pšenice bobica sadrži preko 150 kalorija, iako mora se reći da je većina tih kalorija potiču iz ugljenih hidrata. Ugljenih hidrata imaju lošu reputaciju u nekim krugovima, ali ugljenih hidrata u pšenici bobice su dobre vrste ugljenih hidrata. Jej! U suštini, oni su potpuno nerafinirani i sadrže puno vlakana, što znači da se može smanjiti rizik od problema šećera u krvi, dok je pomagao zdravo funkcionisanje probavnog.

Dalje Health Benefits

Baš kao i ječam i većina drugih integralnih žitarica, pšenica bobice su odličan izvor vlakana.

Fiber igra važnu ulogu u vašem digestivnog zdravlja. Ona također pomaže da se reguliše svoj nivo holesterola u krvi, kao i nivo šećera u krvi. Osim toga, dijetalnih vlakana može pomoći kontrolirati svoju težinu, a promovira česte pokrete crijeva. Iz tog razloga, pogotkom koliko dijetalna vlakna kao što možete svaki dan je važno za zdraviji vas, i pšenice bobice je jedan od najlakših, najpogodniji i najjeftiniji izvori vlakana na raspolaganju!

Kao Harvard School of Public Health ističe, jesti pšenice bobice može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka.

Kako dodati Pšenica voće vašoj ishrani

Ako niču svoj pšenica bobice, moći ćete da ih slađi, povećavajući svoj ukus. Takođe ih možete razbiti i dodati u salate, ili ih možete kuhati kao što bi zrna i dodajte ih u prilog. Na kraju, možete masu pšenice bobice u brašno i koristiti ih u pravljenju hleba.

To je zdrav razum, ali teško pšenica bobice će trajati duže kuhati nego mekih sorti, a ponekad čak i treba ostaviti na potopiti u vodi preko noći. Ako želite da ih dodate u salatu, to je vrlo preporučljivo da im omogućiti da stoje preko noći u frižideru sa ostatkom salatu. Na ovaj način, pšenica bobice su u stanju da upije iz drugih namirnica.

Takođe, možete ih miješati s rižom napraviti pilaff, ili ih možete baciti u supe i variva, ili čak možete dobiti slobodan dan na najbolji start moguće ih jede kao dio zdravog doručka žitarice koja je punjena nutrijentima. Da bi se žitarice, prvo treba kuhati pšenicu bobice, prije nego što drapiranje sa nemasnim mlekom.

Zapamtite, ipak, da je četvrtina šolje pšenice bobica sadrži preko 150 kalorija; ako gledate svoju težinu, morat ćete gledati koliko jedete ovih beba. Dobra stvar je da, kao što kuhati, pšenica bobice proširiti, osiguravajući da je četvrtina šolje zapravo pretvara u pola šolje - i više nego dovoljno!

Osim toga, četvrtina šolje pšenice bobica je bogat 5 grama vlakana, što znači da ćete se osjećati puni bez potrebe da postignu više.

Neki recepti za vas da istraživanja uključuju:

  • Zimski bobica salata krvlju naranče, crveni luk vinaigrette i feta
  • Ozime pšenice bobica salata sa smokvama i crveni luk
  • Pšenica bobica i crni grah čili
  • Pšenica bobica salata s orasima, celer i datumi

Najbolja stvar u vezi svih tih jela je da su svi oni super lako napraviti, a većina ih vode manje od 10 minuta. Oh, i oni svi natovarena hranljivih materija. Win!

load...