Zdravstveni saveti

Top 10 antioxidantnih bogatih namirnica koje trebate uključiti u vašu ishranu

Top 10 antioxidantnih bogatih namirnica koje trebate uključiti u vašu ishranu

Vi znate da antioksidansi su dobri za vas, oni su stvari koje pomažu vašem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK u ćelijama, pomoći da se bori protiv znakova starenja i može pomoći spriječiti rak previše. Verovatno ste previše čuo da neki namirnice imaju veći sadržaj antioksidanata od drugih, ali koja hrana, upravo su najbolji? Da bi stvari malo lakše, mi smo na listi za vas ovdje deset vrhu antioksidantima bogate namirnice koje stvarno treba da budu uključeni u vašoj ishrani:

1. Borovnice

Borovnice su fantastičan izvor antioksidansa i su poznati kao izuzetno koristan u zaštiti zdravlja srca. Oni također pomažu da se uravnoteži nivo šećera u krvi u vašem tijelu i često se koriste kao zdrava hrana za pomoći u liječenju dijabetesa.

2. Jagode

Studija univerziteta zove jagoda kao jedan od najboljih prirodnih izvora antioksidansa. Jesti jagode mogu pomoći u zdravlje vaših očiju, i održavanje jasno ten. Oni također pomažu da se smanji nivo lošeg holesterola u krvi.

load...

3. Šljive

Šljive nisu omiljeni svima, ali oni su dobar izvor vitamina i vlakana, kao i da je prepun antioksidansa. Samo četvrtina šolje suhe šljive će vam pružiti sa preko 30% vitamina K koji vam je potreban, a više od 10% vlakana.

4. Zeleni čaj

To nije sve jesti voće i povrće da biste dobili svoj antioksidansima, zeleni čaj je odličan izvor previše. Zeleni čaj sadrži jedinstveni tip antioksidansa zove EGCG ili epigallocatchin-galat, što je posebno efikasna u borbi protiv slobodnih radikala i usporava znakove starenja.

5. Crveno vino

Ne dešava se često da vidite alkohol na listu zdrave hrane, ali crno vino čini listu od deset najboljih izvora antioksidansa. Crveno vino sadrži fenole, resveratrol i bioflavonoida, i čašu crnog vina tu i tamo se čak i često se preporučuje od strane doktora.

load...

6. Cloves

Čena su dobro poznati po svojim anti-gljivične i antibakterijska svojstva i, u studiji provedenoj 2009. Godine, oni su također poznati po antioksidans imovine davanja vodonik, kada jeli, i njihova sposobnost da se smanji lipidne peroksidacije, ili drugim riječima , oksidativnog degradacija lipida.

7. Pinto grah

Možda ne očekivati ​​da vidi grah na ovoj listi, ali pasulj su zapravo vrlo dobar izvor antioksidansa. Oni su također divan izvor dijetalnih vlakana, tako da su dobre za probavu previše.

8. Orasi

Orasi mogu dostaviti snažan dozu antioksidansa u borbi protiv raka i rak borbe spoj, prirodni fenola antioksidans - ellagic kiselina. Oni su također zna da su korisni kod dijabetesa tip borbe 2, a oni su također dobri za vaše srce.

9. Cranberries

Cranberries su imuni sistem za povišenje, superhrana, koji su jedan od najvećih prirodnih izvora antioksidanta fenola. Oni su također poznati po svojoj sposobnosti da se bore urinarnih infekcija.

10. Grožđe

Tamnije grožđe, a posebno su učitani sa fitohemikalije, antioksidansima koji mogu pružiti zaštitu od srčanih bolesti i raka. Oni također sadrže vitamin C i selen.

Koje su vaše omiljene zdrave hrane koje želite uključiti u dijetu?

Slobodno podijeliti svoje zdrave ishrane savete u komentar ispod teksta.

load...