Zdravstveni saveti

Zašto je čokolada korisna za naše zdravlje i omladinu?

Zašto je čokolada korisna za naše zdravlje i omladinu?

Postoji mnogo mitova i legendi oko ove divne proizvod.

Pričajmo o neke zanimljive činjenice. Zašto je čokolada toliko neverovatno? Da li postoje razlozi zašto je ovaj slatki 'Candy' može biti korisno za naše zdravlje?

U ovom članku ću govoriti uglavnom o 'prave čokolade', koji je taman jedan, a koji sadrži kakao od 70% i više.

Jeste li znali da je čokolada dobra za zube?

Ona ima antibakterijska svojstva i može spriječiti stvaranje karijesa (posebno vrlo tamnu čokoladu koja sadrži veliki postotak kakaoa). Sadrži fluor koji jača zube i štiti ih od propadanja. Veći je postotak kakaa u čokoladi, jači je korist zdravlja 'postati. Na primjer, čokolada sadrži 99% kakaa, čak i da se bori protiv bakterija.

load...

Prijatelj naše srce.

Da, to je istina, čokolada je prijatelj naše zdravlje i naše srce! Sadrži polifenole i antioksidanse koji štite naše srce. Kakao sadrži "dobre masti 'koje imaju povoljan utjecaj na naš nivo holesterola u krvi. Tamna čokolada sadrži supstance koje štite zidove krvnih sudova i na taj način pomaže da se smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pomagač mladih?

Tamna čokolada sadrži mnogo antioksidansa, kao i vitamina, kao što su vitamini A, B, C, D, E (kao i mnogi drugi), koji su vrlo korisno za naše zdravlje i mladih. Na primjer, vitamin E pomaže da se uspori brzinu starenja i oksidacije ćelija.

load...

Čokolada podiže nečije raspoloženje.

Stimuliše endorfina proizvodnje, što nam daje osjećaj zadovoljstva.

Čokolada sadrži feniletilamin koji može podići naše raspoloženje, magnezij koji mogu pomoći u borbi protiv stresa i pomoći osjećati bolje, a sadrži i male količine kanabinoida (supstance iz iste porodice kao marihuana sadrži), ali u čokoladi iznosu od njih je vrlo mala stoga, čokolada ne može dati nam snagu droge, ali se može zaista poboljšati naše raspoloženje. 😀

Neobična lica.

Čokolada može se koristiti vrlo efikasno kao maska ​​za lice. Preporučuje se za osobe s suhu kožu, jer je ova maska ​​je vrlo hranljiva. Za pripremu maske, uzeti 50 grama tamne čokolade (koje sadrže 70% kakaa ili više) i topi ga. Kada se to čokoladnu masu počinje da se ohladi do sobne temperature - dodati jednu supenu kašiku maslinovog ulja, miješati sve gore i nanesite na lice. (Važno je obratiti pažnju na temperaturu ove supstance, treba ohladi do sobne temperature prije nego što ga primijeniti na lice). Nakon za 10 - 15 minuta, isperite lice temeljito.

"Choco-maske" će nahraniti kožu sa antioksidansima, vitaminima i mineralima. Nakon par puta da se to ove maske koža postaje čvršća, svježeg izgleda i mekana. Ako imate vrlo fer kože - čokolada masku vam može dati malo pozlati izgled (budite svjesni toga).

Mjere opreza prije korištenja čokolade lica:

1) Ne preporučuje se za primjenu čokolade masku na hiper osjetljivu kožu, jer mogu izazvati alergijske reakcije na koži. Također ne koristite ovu masku ako ste alergični na čokoladu.

2) Ne preporučuje se da koristite čokoladu lica ako imate vrlo masnu tip kože, jer je ova maska ​​je vrlo hranljiva.

3) Kada se radi čokolada masku, koristiti samo čista tamna čokolada bez dodataka, niti ukusa; čokoladu treba da sadrži, najmanje, 70% kakaa ili više.

4) Nanesite čokolada masku samo na čistu kožu.

5) Ako je vaša koža je vrlo fer, obratite pažnju da je čokolada masku mogu ostaviti malo tamnija, ponekad neujednačena, neujednačenog bronzana boja.

Burst energije.

Čokolada sadrži tonik supstance, koji je veoma sličan kofeinu, to lagano stimulira kardiovaskularni i nervni sistem, što je dovelo do nalet energije, ali to je efekt je mnogo slabiji nego kofeina, tako da je bezopasan.

Istraživanja pokazuju da ljudi koji vole i jedu čokoladu na redovnoj osnovi osjećati sretnije i gotovo nikada ne pate od depresije.

Dakle, zaključak je da tamna čokolada, kao veliki izuzetak od svih drugih slatkiša, je vrlo korisno za naše opšte blagostanje i zdravlje. Prema nekim izvorima, čokolada pomaže jačanje imunog sistema i stoga sprečava mnogo bolesti. Naravno, umjerenost je ključ u svemu.

Volite li čokoladu? Jeste li ikad pokušali čokoladu masku? Molim vas, ostavite svoje misli i komentare u sekciji ispod.

load...